Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 6:18:54 πμ
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2008 07:15

Κεσκέσι στην Ευρωπό

 Στις 28 Απριλίου, στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων, το γνωστό ΚΕΣΚΕΚΙ, στη θέση «Μοναστηράκι», στο άλσος Ευρωπού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνες παλαιστικούς (επίδειξη), παρουσίαση χορών από το χορευτικό του Πολιτιστικού Κέντρου και του μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου, καθώς και τραγούδια από την χορωδία του Μ.Π. Συλλόγου.
Σε όλους τους παραβρισκόμενους θα μοιρασθεί το ΚΕΣΚΕΚΙ και κρασί.
Το  πανηγύρι του Αι Γιώργη της  Ευρωπού, από τα παλιά χρόνια έπαιρνε χαρακτήρα λατρευτικό και μαζί ψυχαγωγικό και συμποσιακό, δίνοντας την ευκαιρία στους Ευρωπαίους να σμίξουν με άλλους προσκυνητές συμπατριώτες τους (καταγόμενους από το χωριό Φουλατζίκι της Μ. Ασίας,  οι οποίοι ζούσαν διάσπαρτοι, κυρίως σε πόλεις και χωριά της Β. Ελλάδας, όπως τη  Βέροια,  τη Θεσσαλονίκη, την Κορμίστα, τη Βιτάστα κ.α), να γιορτάσουν όλοι μαζί, να χαρούν και να διασκεδάσουν, συμμετέχοντες σ’ όλες τις εκδηλώσεις, από την  περιφορά των εικόνων, μέχρι το φαγοπότι, το τραγούδι, το χορό και την πάλη.

ΚΕΣΚΕΚΙ
Το κεσκέκι ή χερσέ ή κουρκούτα ή αράμπασι, ήταν γιορτινό και γαμήλιο φαγητό το σημαντικότερο  ως προς το συμβολισμό του, είναι  χυλός από βρασμένο κρέας και σιτάρι.
Δοξαστικό και γονιμικό φαγητό.
Θεωρούσαν ότι ήταν το φαγητό που είχε γευτεί η Παναγιά λεχώνα.
Έβραζαν το κρέας πολύ καλά μέχρι να λιώσει, έριχναν σπασμένο σιτάρι, το έψηναν πολλές ώρες και το έκαναν μια πηχτή μάζα.  Έκαιγαν βούτυρο το περίχυναν και το σέρβιραν.
Τα πρόβατα ή το βόδι  στο κεσκέκι για το γαμήλιο τραπέζι παραπέμπει στην ευχή και προσδοκία για «στέρεο γάμο». Το σιτάρι στο κεσκέκι στην ευγονία των νεόνυμφων.
Το κρέας που κατανάλωναν ήταν από πρόβατο ή αρνί και πιο λίγο τα βοοειδή, τα οποία είχαν για γεωργικές εργασίες. Το νωπό κρέας ή τα ερίφια ήταν πολυτέλεια.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΣΤΟ ΠΟΛΥΠΕΤΡΟ
Στο πλατανόρεμα Πολυπέτρου θα γιορτάσουν την Πρωτομαγιά όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Ευρωπού.
Ο χώρος είναι πανέμορφος, με πάρα πολλά πλατάνια, το νερό να ρέει, οι λιμνοδεξαμενές να τονίζουν την ομορφιά του τοπίου, ψησταριές και πάγκοι από το Δασαρχείο Γουμένισσας για φαγοπότι και χορό.
Το χωριό είναι έτοιμο να υποδεχθεί όλους τους επισκέπτες, που προσέρχονται  να γιορτάσουν, να χαρούν να διασκεδάσουν.
Πλανόδιοι μουσικοί δίνουν ξεχωριστή νότα, ενώ όλοι ψήνουν τραγουδούν και χορεύουν.