Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 12:29:28 μμ
Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 13:41

Κιλκισιώτικη αντιπροσωπεία στο δήμο Λατσιών Κύπρου

kilkisiotes-kypros
Στα πλαίσια της αδελφοποίησης των Δήμων Κιλκίς-Λατσιών, κιλκισιώτικη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Αντιδημάρχους κ.κ. Τζώτζο Θεόδωρο, Αναστασιάδη Μιχάλη και τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κιλκίς Αβραμίδη Νίκο, βρέθηκε στα Λατσιά της Κύπρου κατά το διάστημα από 24 έως 27 Μαρτίου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της επετείου της 1ης Απριλίου 1955, της έναρξης δηλαδή του αγώνα της ΕΟΚΑ για την ανεξαρτησία της Κύπρου από την βρετανική κυριαρχία.
Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Α. Κυπριανού και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λατσιών επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία από το Κιλκίς και φρόντισαν για την άριστη φιλοξενία της.
Οι κεντρικές εκδηλώσεις των αδελφών Κυπρίων πραγματοποιήθηκαν στις 24 του μήνα στο Δημοτικό θέατρο Λατσιών, όπου ομιλίες παρέθεσαν ο Δήμαρχος κ. Κυπριανού και ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς κ. Τζώτζος. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα Μουσικά Σχήματα του Δήμου, καθώς επίσης και δεξίωση. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου τελέστηκε δοξολογία στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Λατσιών, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η κατάθεση στεφανιών έλαβε χώρα στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων και η παρέλαση στην Λεωφόρο Γιάννου Κρανιδιώτη.
Επιπλέον, κατά την παραμονή τους στο νησί οι Κιλκισιώτες επισκέφθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια στα Φυλακισμένα Μνήματα και στο Μνημείο Πεσόντων της Λευκωσίας, καθώς και στον αδριάντα του Γρηγόρη Αυξεντίου στο Μαχαιρά.
Παράλληλα όμως, οι εκπρόσωποι του Δήμου Κιλκίς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για οργανωτικά θέματα του Δήμου Λατσιών, καθώς και για τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στην επικράτειά του, ενώ είχαν και επαφές με τοπικούς φορείς με τους οποίους και αντήλλαξαν απόψεις επί διαφόρων ζητημάτων. Η επίσκεψη που ενίσχυσε περαιτέρω τις σχέσεις φιλίας των δύο δήμων έκλεισε με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Η ομιλία
Θ. Τζώτζου
“Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση δέχτηκα να συμμετάσχω στην αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλκίς και να επισκεφθούμε το Δήμο Λατσιών για να συνεορτάσουμε τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου. Ήταν μια τιμητική για μένα πρόσκληση διότι έχω υπηρετήσει ως Υποδιοικητής για δύο έτη στην εθνική φρουρά, σε μονάδα του πυροβολικού που βρίσκεται στο χωριό Ασγάτα της Λεμεσού και γνωρίζω πολύ καλά τον κυπριακό ελληνισμό.
Θέλω επίσης να σας μεταφέρω και τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του Δημάρχου Κιλκίς κ. Ευάγγελου Μπαλάσκα.
Η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου είναι διπλή γιορτή όπως γνωρίζετε, θρησκευτική και ιστορική, και άρχισε να γιορτάζεται ως εθνική από το 1838 που καθιερώθηκε με το 980 Π.Δ. της 27ης Μαρτίου του 1833. Η Κύπρος ήταν παρούσα στην εθνεγερσία του 1821 με τον Λευκωσιάτη Καρατζά δίπλα στον Φεραίο και τον Κυπραίο του Μακρυγιάννη. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός ήταν φιλικός στη φιλική εταιρεία και ο ρόλος του παρέμεινε μυστικός.
Μετά το 1821 ακολουθεί η ΕΟΚΑ που ταρακούνησε την πανίσχυρη βρετανική αυτοκρατορία και ζωντάνεψε μνήμες. Σήμερα τιμούμε τους πρωταγωνιστές του έπους της ΕΟΚΑ ενός έπους που ενσωμάτωσε τους πόθους, τις προσδοκίες και τις αρετές του λαού μας.
Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι: χωρίς ιστορία δεν υπάρχει συνέχεια και ότι η 25η Μαρτίου αποτελεί όχι ανάμνηση αλλά υπόμνηση καθηκόντων. Σεβόμαστε την εθνική ταυτότητα όλων, απαιτούμε όμως σεβασμό και στη δική μας”.