Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 6:35:08 πμ
Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 12:06

Κουρμπάνι Γουμένισσας

Όπως κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια για να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό του ως θεσμό, την 1η Φεβρουαρίο το σημείο συνάντησης για την Γουμένισσα, αλλά και τους φίλους αυτής είναι το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα. Είναι η ημέρα γιορτής του Αγίου, η ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών στα αμπέλια γιατί χωρίς την ευλογία του δεν γίνεται καμιά αγροτική εργασία που έχει να κάνει με το σταφύλι και το κρασί. Είναι η ημέρα που λαμβάνει χώρα το έθιμο του “Κουρμπανιού”.
Η προετοιμασία κρατάει πολύ καιρό, ώστε να παρουσιαστεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Φορέας προετοιμασίας, όπως πάντα ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γουμένισσας “Αγιος Τρύφων”, υπό την αιγίδα του Δήμου Γουμένισσας. Είναι γνωστός ο ιδιαίτερος δεσμός των Ανατολικορωμυλιωτών με το αμπέλι και το κρασί, έτσι είναι φυσικό επόμενο να αναλαμβάνει ευχαρίστως και την διοργάνωση της γιορτής. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, με τη δουλειά του Δ.Σ. και των μελών του, ο Σύλλογος αυτός έχει ανατρέψει το σύνηθες λεγόμενο “κάθε πέρσι και καλύτερα”.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης το πλήθος που συνέρρευσε ήταν πολύ μεγάλο. Τόσο οι κάτοικοι της Γουμένισσας αλλά και πολλοί επισκέπτες, εκδρομείς έδωσαν το παρόν τους στην εκδήλωση. Αποδεικνύεται ότι η κατάλληλη προβολή των εκδηλώσεων φέρνει επισκέπτες, γίνονται γνωστά τα “προϊόντα” που προσφέρει ο τόπος και δημιουργείται ένας δεσμός που είχε ως αποτέλεσμα την κατ’ επανάληψη επίσκεψη.
Αφού ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων, αυτό δηλαδή που αφορά στο θρησκευτικό κομμάτι, με την Θεία Λειτουργία και τις ευχές του κλήρου, άρχισε το δεύτερο μέρος, αυτό των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον περιβάλλοντα χώρο του Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Άγιος Τρύφων” Αστέριος Τάτσης, ως οικοδεσπότης, καλωσόρισε τους προσκαλεσμένους και τους επισκέπτες, τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση και ευχήθηκε να ξαναβρεθούν με υγεία όλοι μαζί του χρόνου. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η γραμματέας του Συλλόγου Μαρία Μαχαλέμπαση η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία του Αγίου Τρύφωνα προστάτη των αμπελουργών. Και ήρθε η ώρα των καλλιτεχνικών παρουσιάσεων. Οι υπεύθυνες των χορευτικών τμημάτων Μαρία Μαχαλέμπαση, Μάνια Τραχανίδου και Χριστίνα Τάτση σε συνεργασία με την χοροδιδάσκαλο κ. Κούπανη, παρουσίασανε τα τρία χορευτικά τμήματα του Αγίου Τρύφωνα (παιδικό-γυμνασίου-λυκείου) τα οποία κόσμησαν με τη συμμετοχή τους την εκδήλωση και απέσπασαν θερμό χειροκρότημα, αλλά και αυτά των Πολιτιστικών Συλλόγων του Καλαμπακίου Δράμας και “Ο Φίλιππος” από το Κλειδκί Ημαθίας.
Ακολούθησε η λαχειοφόρος αγορά και οι τυχεροί κέρδισαν τα δώρα που ήταν χαλί, πριόνι και ψαλίδι ενώ δημοπρατήθηκε η μοσχαροκεφαλή με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας του συλλόγου, των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνα από τον κ. Αδαμόπουλο και κ. Δραγανίδη. Βέβαια, καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσφέρθηκε στους παριστάμενους το Κουρμπάνι. Οι μερίδες πήγαιναν και ερχόντουσαν, όλοι κρατώντας στα χέρια τα πιάτα με το κρέας και τα ποτήρια με το άφθονο μπρούσκο κρασί της Γουμένισσας, παρακολουθουσαν τα νιάτα να χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς με χάρη και ζωντάνια. Ο Δήμαρχος Γουμένισσας και η Αντιδήμαρχος στο τέλος απένειμαν από μία αναμνηστική πλακέτα στους προέδρους των Συλλόγων ενώ οι κυρίες Χ. Τάτση, Μ. Μαχαλέμπαση και Μ. Τραχανίδου από μία ανθοδέσμη στους χοροδιδασκάλους. Αμέσως μετά οι δεξιοτέχνες μουσικοί από τα Χάλκινα της Γουμένισσας χτύπησαν τα όργανα για όλους και τους κάλεσαν να δώσουν το παρόν τους στους χορούς. Ο χώρος πλημμύρισε από κόσμο και ήχους, φωνές και ευχές. Και του χρόνου με υγεία.
Την κεφάτη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Γ. Φλωρίδης και Κ. Κιλτίδης, ο νομάρχης Ευαγ. Μπαλάσκας, ο αντινομάρχης  Γ. Φράγγος, ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου κ. Γιαννόπουλος, ο νομαρχιακός σύμβουλος Χ. Γκουντενούδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς Κ. Κρητικόπουλος, ο Ταξίαρχος της 33ΜΚΤΑΞ κ. Γεωργίου, οι δήμαρχοι Γουμένισσας Σ. Παπαπαναγιώτου και Αξιουπόλεως Σ. Συμεωνίδου, οι αντιδήμαρχοι κ. Περπερίδου και κ. Γουγουμάης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τζούρτζος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίο κ. Σαμαράς, οι πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Γουμένισσας (Καστανερής, Κάρπης, Πενταλόφου-Ομαλού, Φιλυριάς-Γερακώνας και Στάθη) ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Γουμένισσας κ. Μπουζαλάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Γουμένισσας κ. Γκαντίδης, δημοτικοί και νομαρχιακοί Σύμβουλοι, οι διευθυντές Λυκείου κ. Βαλτάκης και Γυμνασίου κ. Ζιέλκας, οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Γουμένισσας κ. Τραχανίδης και Πολυκάστρου κ. Αδαμόπουλος, πρόεδροι και μέλη συλλόγων και φορέων του νομού μας και πήθος κόσμου.
Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου “Άγιος Τρύφων” ευχαριστούν τον δήμαρχο Γουμένισσας κ. Παπαπαναγιώτου και τους αντιδημάρχους κ. Περπερίδου και κ. Γουγουμάνη για τη στήριξη που προσφέρει ο Δήμος Γουμένισσας, τους γεωπόνους Θεοδωρίδη Γεώργιο και Βασίλη Γλαύτση, τους αδελφους Χρησαντωνίου.
Τέλος, όλους τους αφανείς ήρωες, αυτούς που με την αφιλοκερδή προσφορά της εργασίας τοςυ βοήθησαν να ετοιμαστεί και να ολοκληρωθεί η εκδήλωση.