Σάββατο, 17 Απριλίου 2021, 5:03:56 πμ
etpa
Τετάρτη, 13 Μαϊος 2009 06:39

Κουρμπάνι Πολυκάστρου

Συντάκτης:

Με σύμμαχο τον καιρό πραγματοποιήθηκε  από τους Ανατολικορωμυλιώτες Πολυκάστρου το ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ, προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. To Kουρμπάνι  είναι  το έθιμο κατά το οποίο θυσιάζονται ζώα και κυρίως  αμνοί, πάνω στο λόφο του Αγίου Νεκταρίου, στο συνηθισμένο τόπο της θυσίας, όπου άνδρες από κάθε γειτονιά έσφαξαν ζυγούρια και έβρασαν το πατροπαράδοτο κουρμπάνι.


Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα καθ’ όσον οι Αρχαίοι Έλληνες θυσίαζαν στους θεούς  για να τους εξευμενίσουν  και  για να έχουν αίσιους οιωνούς.
Κατά την προφορική παράδοση στην αρχή θυσιαζόταν ελάφι και συγκεκριμένα στην Ανατολική Ρωμυλία και κοντά στο Σιναπλί, το χωριό μας, υπήρχαν δύο χωριά το Μεγάλο και Μικρό Μοναστήρι .
Εκεί λοιπόν στο Μοναστήρι η θεία
Δύναμη έστελνε κάθε άνοιξη για την
θυσία ένα ελάφι κάποια χρονιά και
ενώ ήταν όλα έτοιμα για την θυσία,
η εντολή από την Θεία Δύναμη άργησε
να δοθεί και έτσι το ελάφι άργησε να
πάει στον τόπο της θυσίας  και όταν
έφτασε ήταν πολύ κουρασμένο, αλλά
παρ’ όλα αυτά οι κουρμπαντζήδες το
έσφαξαν. Από τότε δεν ξαναφάνηκε
άλλο ελάφι  και έτσι επεκράτησε  να
θυσιάζονται πρόβατα.
Βέβαια υπάρχει εξήγηση για τη θυσία του ελαφιού,  λόγω του ότι ως                κυνηγοί οι Θράκες είχαν ως προστάτιδα θεά την Αρτέμιδα, της οποίας το   αγαπημένο ζώο ήταν το ελάφι. ‘Όταν λοιπόν  οι Θράκες εκχριστιανίστηκαν, δεν ξέχασαν τις συνήθειές τους. ‘Ετσι συνέχισαν να θυσιάζουν ελάφια αλλά προς τιμή του Αγίου Γεωργίου.
‘Ετσι και φέτος το απόγευμα κατά τις 5 μ.μ., οι γυναίκες μαζεύτηκαν σχηματίζοντας ημικύκλιο, κάθε μία απέναντι από το καζάνι της γειτονιάς της με τα μπαράτσια τους (μεταλλικά σκεύη).  Μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό των εδεσμάτων από τον Πατέρα Δανιήλ, ο οποίος επίσης ευλόγησε τους παρευρισκομένους και είπε ευχές για καλές παραγωγές, υγεία  και ειρήνη στον κόσμο.
Την εκδήλωση διάνθισε το παιδικό και εφηβικό τμήμα με παραδοσιακούς χορούς υπό την συνοδεία μουσικής του Γιώργου Χαμουρούδη.
Ακολούθησε η διανομή του Κουρμπανιού στον κόσμο που από νωρίς κατέκλυσε τον χώρο.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γλέντι στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου !!
Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσοι παρευρέθηκαν  και συμμετείχαν στην εκδήλωση, στα παιδιά των χορευτικών τμημάτων, που παρά τα μαθήματά τους ,έδωσαν ηχηρό παρόν με τις χορευτικές τους δεξιοτεχνίες  και στους κουρμπαντζήδες που από τις πρώτες πρωινές ώρες ετοίμασαν το κουρμπάνι .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους , ο Δήμαρχος Πολυκάστρου κ. Σμυδάκης,  ο Νομάρχης κ. Μπαλάσκας , ο Αντινομάρχης κ. Γκουντενούδης ο Αντιδήμαρχος κ. Σκαντζούρης , ο κ. Ταξίαρχος , ο Πρόεδρος Δημοτικού συμβουλίου κ. Τατσίδης , ο πολιτευτής κ. Πασσαλίδης  καθώς και οι πρόεδροι των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων. Ο βουλευτής κ. Τσιτουρίδης έστελε τις ευχές του.