Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, 11:03:42 μμ
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 13:36

Ξεκινά το 6ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου σε Χέρσο, Χωρύγι, Κιλκίς και Μουριές

Tο 6ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου 2023 διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το οποίο θα διεξαχθεί στον Δήμο του Κιλκίς σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Κιλκίς, με παραστάσεις σε Χέρσο, Χωρύγι, Κιλκίς και Σ.Σ. Μουριών, με ελεύθερη είσοδο.

 

Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον λαογράφο, θεατρικό συγγραφέα, Ευστάθιο Ευσταθιάδη.

 

Αναλυτικά για τις παραστάσεις και τα έργα:

“Η ΠΑΛΑΛΕΣΑ”

Δευτέρα 26/6 - Χέρσο - 8,30μμ

ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ο Οδυσσέας, μέγας τσιγκούνης, μένει με την γυναίκα του την Πηνελόπη και την παλαλέσα αδερφή του Σιμέ- λα στο σπίτι προίκα της Πηνελόπης από μια θεία της.

Όμως η Σιμέλα, που ξέμεινε μαζί τους, έχει γίνει πια ανυπόφορη και ψάχνουν κάποιον τρόπο να απαλλαγούν από την παρουσία της αλλά η Σιμέλα είναι ανένδοτη στο να αποχωρήσει από το σπίτι. Έτσι η αδερφή της Πηνελόπης, η Ανθούλα, για να τους βοηθήσει τους πρότεινε να την παντρέψουν με έναν καλοστεκούμενο οικονομικά χήρο τον Αδάμ αλλά το δύσκολο είναι πώς να την πείσουν, γιατί εκτός από τρέλα περισσή έχει και κάποια ηλικία και εκεί είναι το πρόβλημα….

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Κοσμίδη Χ.Ιωάννη

Ηθοποιοί: Οδυσσέας - Τσορμπατζίδης  Λάζαρος, Πηνελόπη - Τοπαλίδου Σοφία,  Σιμέλα - Βαρυτιμίδου Άρτεμις, Ανθούλα - Ανδρεάδου Δέσποινα,  Αδάμ -  Στεφανίδης Γιάννης, Γαβριήλ - Μαρμαρίδης Χρήστος.

 

“ΣΥΡΟΝ ΣΙΜΟΙΡΑ ΤΗΝ ΤΡΑ Σ’ ”

Τετάρτη 28/6 - Χωρύγι - 8,30μμ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΚΙΛΚΙΣ  “ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ”

Το έργο διαιρείται σε δύο μέρη. Στο πρώτο η λαϊκή αντίληψη για τον τρόπο θεραπείας των ασθενειών αντιπαρατίθεται με τα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης. Στο δεύτερο παρουσιάζονται αντιδράσεις της ποντιακής λαϊκής αντίληψης στις τυπολατρικές και ψυχρές ενέργειες μερικών τοπικών αρχόντων. Ο έλεγχος που ασκείται είναι πολιτικός με την ευρεία έννοια του όρου. Η λειτουργία του επηρεάζεται σημαντικά από τα ηθογραφικά στοιχεία. Το ήθος και ο χαρακτήρας των ποντίων ασκούν  εδώ αποφασιστική επιρροή. Μία συναισθηματική και ξύπνια πόντια η Σιμοίρα που εμφανίζεται πάντα με το αδράχτι στο χέρι αντιδρά πότε με πνεύμα θυμοσοφικό και άλλοτε με σαρκασμό.

Συγγραφέας: Ευστάθιος Ευσταθιάδης

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Δαμιανίδης

Ηθοποιοί: Σιμοίρα - Παρθένα Μιχαηλίδου, Κοσμάς - Κώστας Μαστορίδης, Γιατρός – Γιάννης Αθανασιάδης, Πρόεδρος - Μιχάλης Σουλαμίδης, Κλητήρας - Αχιλλέας Βασιλειάδης, Νομάρχης - Θανάσης Λαβασάς, Ακόλουθος- Παν. Δαμιανίδης, Δασκάλα- Σοφία Παναγιωτίδου.

 

“ΤΑ ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΚΥΜΑΤΑ  ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ”

Σάββατο 1/7 - Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς - 8,30μμ

Εκατόν ένα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό  του ελληνισμού της Ασίας.  Στο έργο μας  προσπαθούμε να φωτίσουμε την ιστορία των ανθρώπων του Πόντου, από τις απαρχές του μέχρι τις μέρες μας. Δύσκολο εγχείρημα.

Πώς να χωρέσεις σε μια παράσταση μια ιστορία 3.000 χρόνων, φορτισμένη με αξεδιάλυτα μυθολογικά στοιχεία, αλλά και την οδυνηρή μνήμη της γενοκτονίας!  Καταλυτικό ρόλο σ' αυτό παίζουν η εικόνα και η λαϊκή παράδοση του Πόντου, το Θέατρο Σκιών, ο χορός, η μουσική και τα τραγούδια.

Κείμενα - Σκηνοθεσία: Χάρης Αμανατίδης

Συντελεστές - Βοηθ. σκηνοθέτη: Σοφία Αγαθαγγελίδου, Σκηνικά: Παν. Καρύδης,

Μίμης Συμεωνίδης, Κοστούμια: Βέτα Χαϊλαζίδου, Μουσική: Νατάσα Ιωαννίδου

Ηθοποιοί: Ζήνα Αλεξανδρίδου, Δανάη Αμανατίδου, Σπύρος Αναγνώστου, Μαίρη Αραβίδου, Συμέλα Ελευθεριάδου, Κική Ευμορφίδου, Βάσω Κοκκινοπλίτη, Χρήστος Μαρμαρίδης, Πόπη Παναγιωτίδου,  Άννα Σιδηροπούλου, Μίμης Συμεωνίδης, Γιώργος Φιρινίδης, Παναγιώτης Φωτιάδης, Σοφία Χατζηδημητρίου Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Ζαπουνίδης, Βασίλης Μαυρομουστακίδης.

 

“ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝ Κ’ ΙΝΟΥΜΑΙ  ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝ Κ’ ΕΦΤΑΓΩ”

Δευτέρα 3/7 – Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς – 8,30μμ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΙΛΚΙΣ «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»

Οι σκηνές από το έργο αποτυπώνουν τα ήθη και έθιμα όπως είναι χαραγμένα στις φερτές μνήμες αυτών των ανθρώπων από τον Πόντο. Νύφη και πεθερά αιώνιο ζευγάρι, γιορτές και καλέσματα,  “ψαλάφεμα”, η καθημερινότητα με τις δουλειές του σπιτιού και την “ιεραρχία” μέσα στο σπίτι, ο σεβασμός και η προσέγγιση σε θέματα κοινωνικότητας σκιαγραφούνται μέσα από αστείες και ίσως άβολες καταστάσεις που συμβαίνουν στο διάβα αυτού του έργου.

Συγγραφέας:  Δημήτριος Νικοπολιτίδης

Σκηνοθέτης: Παναγιώτης Δαμιανίδης

Ηθοποιοί: Πάντζος - Παναγιώτης Δαμιανίδης ,  Νάστος -   Δημήτρης Δαμιανίδης, Χάμπον - Θανάσης Λαβασάς,  Λισάφ - Αντωνία Ζάικου,  Νάστα - Σοφία  Παναγιωτίδου, Γοργόρτς - Μιχάλης Σουλαμίδης,  Κερεκή - Αιμίλιος Σαββίδης,  Μικρός - Ταξιάρχης Γρόσης,  Συμέλα - Φούλα Καλεντερίδου,  Σωτήρα - Αθηνά Τσαλουχίδου,  Θόδωρον - Κώστας Μαστορίδης,  Πολυχρόντς - Κώστας Παυλίδης,  Ελέγκω - Μαίρη Αντωνιάδου,  Θυμία - Ελένη Καλαϊτζίδου,  Κλωνάρα - Θοδώρα Χατζίδου,  Κίτσα -Κουσίδου Δέσποινα.

 

“Ο ΒΕΒΑΙΑΣ ΚΙ ΦΟΓΑΤΑΙ ΤΗ ΣΤΟΦΟΡΙΝΑ”

Τετάρτη 5/7 - Σ.Σ. Μουριές - 8,30μμ

Οι ήρωες του έργου , ο Βέβαιας και η Στοφορίνα, είναι ένα ζεύγος αγαπητό στην κοινωνία. Ο Βέβαιας ενδιαφέρεται περισσότερο για την προσωπική του καλοπέραση έχοντας και αδυναμία στο γυναικείο φύλο. Αυτό εξοργίζει την Στοφορίνα, η οποία είναι φορτισμένη με τις υποχρεώσεις εντός και εκτός σπιτιού και επιπλέον υποφέρει και τα τσιλιμπουρδίσματα του Βέβαια. Ο Τοξαγιαλάντς ένας τύπος που του αρέσουν τα πειράγματα και οι φάρσες, εκμεταλλεύεται τις διαμάχες του ζεύγους, δημιουργεί διάφορες ψεύτικες ιστορίες ώστε  να προκαλέσει κωμικές καταστάσεις με σκοπό το γέλιο

Θεατρική διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιάννης Γεωργιάδης

Ηθοποιοί: Βεβαιας-Γιαν. Γεωργιάδης, Γιωρίκας-Γιώργ. Βαλετόπουλος, Κώστης-Γιαν. Σταλίδης, Σωτήρα-Δόξη Ορμανίδου, Ηλίας-Μανωλ. Αβλαστιμίδης, Τοξαγιαλάντς- Θαν. Παναγιωτίδης, Μαμή-Ρούλα Γεωργιάδου, Πανίκας-Λαμπ. Παπαθανασιάδης, Ελπινίκη-Αριάδνη Αβλαστιμίδου.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

30/6 - 11:00 πμ

ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

“Έναν ζαντόν αρκουδόπον”

Προσέγγιση ποντιακή διαλέκτου μέσα από ασκήσεις γλώσσας!

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

30/6 - 7:30 μμ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (σκραμπλ).