Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024, 6:42:00 μμ
Σάββατο, 01 Ιανουαρίου 2011 18:03

Κυριακή στο Φανό

kiriaki_sto_xorio


Πρωτοχρονιάτικη εκπομπή στον όμορφο Φανό του δήμου Αξιούπολης και στο Πάικο έκανε η ΕΤ3 με την «Κυριακή στο Χωριό», τιμώντας για τρίτη φορά το νομό Κιλκίς τα τελευταία δυο χρόνια, αφού προηγήθηκαν οι εκπομπές στο Δροσάτο και στο Σ. Μουριών! Το δυνατό κρύο και ο παγωμένος βαρδάρης δεν απέτρεψαν τα γυρίσματα της εκπομπής στην πλατεία του Φανού, ταλαιπωρώντας όμως και τον κόσμο που συμμετείχε, δημοσιογράφους και τεχνικούς της ΕΤ3.
Με την καθοριστική συμβολή του δήμου Αξιούπολης και της δημάρχου Σόνιας. Συμεωνίδου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανού και της προέδρου του Ελένης Γρομπανοπούλου, τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και ο Φανός και το Πάικο έλαμψαν με την ομορφιά τους.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους της ΕΤ3, που με πολύ μεράκι και κόπο αναδεικνύουν  τις ομορφιές της περιφέρειας και των μικρών χωριών αυτής της χώρας, μιας κοινωνίας που επιμένει να δημιουργεί σε γωνιές ξεχασμένες από το αθηνοκεντρικό κράτος και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Γι’ αυτό και καταγράφουμε τους συντελεστές της εκπομπής ι:
Αρχισυντάκτης: Γρηγόρης Γκίνος,
Παρουσίαση: Μαρία-Νίκη (Μάρνι) Χατζηεμμανουήλ,
Έρευνα: Μαρία Ζαφειρίου,
Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Νανάκης & Δημήτρης Καραθανάσης,
Δ/νση Παραγωγής: Θέμης Μαυροπεραστής
Γραμματεία Παραγωγής: Δήμητρα Στεφανίδου.
Στο γλέντι που στήθηκε στην πλατεία του Φανού εμφανίστηκαν: Η χορωδία της Αξιούπολης, το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανού με χορούς από τη Μ. Ασία, το χορευτικό των Ποντίων Αξιούπολης, οι Κιζδεβερνιώτες Νικομήδειας, το χορευτικό του Ν. Αγιονερίου και του Ξηροχωρίου με χορούς από την Καππαδοκία, του Αγίου Αθανασίου με χορούς της Θράκης και οι Ανατολικορωμυλιώτες Πολυκάστρου.
Παραδοσιακά φαγητά παρουσίασαν οι γυναίκες της περιοχής με τη φροντίδα των Συλλόγων: Φανού, Ειδομένης, Χαμηλού, Πλαγίων, Ποντίων Αξιούπολης και Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου. Κρασιά πρόσφεραν οι κάτοικοι του Φανού, οι οινοποιοί Αρχοντάκης και Πετεινής, βιολογικά ζυμαρικά ο Κ. Τσακιρίδης και τυριά ο κ. Πασατσιφλικιώτης.
Τα ρεπορτάζ  της εκπομπής αφορούσαν: τον οικισμό του Φανού (όπου μίλησε ο φιλόλογος Χρ. Παβλακούδης), τη Λίμνη Μεταλλείου (η δήμαρχος Αξιούπολης Σ. Συμεωνίδου), τα παλιά πηγάδια του Φανού (ο Δημ. Παβλακούδης, γ.γ. του Συλλόγου), τους καταρράκτες και τη Γαλάζια Λίμνη του Σκρα (ο πρόεδρος Κούπας – Σκρα Στέφ. Εππος), τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Μ. Ασίας (από παιδάκια του Φανού με παραδοσιακές στολές), η κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας, το παραδοσιακό καζάνι τσίπουρου του Βαγ. Μπαλάκου όπου στήθηκε γλέντι με μικρασιάτικα και ποντιακά τραγούδια, το ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο του Θεοδόση Καλατσανίδη, ο Κ. Τσακιρίδης παρουσίασε το παραδοσιακό γλυκό Κατμερί της Μ. Ασίας, ενώ γυναίκες του χωριού με παραδοσιακές στολές μπροστά στο τζάκι εξευγένιζαν τα κακά πνεύματα.
Στα κεντρικά γυρίσματα στην πλατεία του χωριού συμμετείχαν, η δήμαρχος Αξιούπολης Σ. Συμεωνίδου, ο νέος δήμαρχος Παιονίας Θαν. Λαπόρδας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αξιούπολης Αθ. Διαμαντής, ο αντιδήμαρχος Αξιούπολης Γ. Ιωαννίδης, ο αντινομάρχης Γ. Φράγκος, η νέα πρόεδρος του Φανού Παναγ. Παπαδοπούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Φανού Ελ. Γρομπανοπούλου και ο ιερέας του χωριού π. Ανδρέας.