Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 8:50:30 μμ
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 03:16

Λαϊκός και θρακιώτικος Καρνάβαλος στην Τούμπα

 Μετά από πολλά χρόνια οργανώνεται και πάλι το καρναβάλι στην Τούμπα του Δήμου Ευρωπού. Οι φορείς της Τούμπας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, το Τοπικό Συμβούλιο, σύσσωμοι οι κάτοικοι του χωριού, με το συντονισμό του αντιδημάρχου  Πολύβιου Αλεξιάδη, ξεκίνησαν την προετοιμασία. Έγιναν συγκεντρώσεις, συζητήσεις, αναλύσεις. Όλοι εργάζονται τις ημέρες αυτές με στόχο να παρουσιάσουν κάτι ενδιαφέρον, κάτι πρωτότυπο, κάτι ευχάριστο και ελκυστικό, την Κυριακή 9 Μαρτίου, από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Στην προσπάθεια συμμετέχει όλο το χωριό, τα μικρά παιδιά ετοιμάζουν τις στολές τους, τα πιο μεγάλα θα στολίσουν το χωριό, θα υποδέχονται και θα κερνάνε τους επισκέπτες, οι μεγάλοι ετοιμάζουν τα άρματα, επέλεξαν τα θέματα και τώρα δουλεύουν, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα κεράσματα, κάθε σπίτι κι ένα ταψάκι...
 Οι μουσικοί  κάνουν πρόβες, έχουν βαρύ έργο, όλος ο κόσμος θα γλεντά και θα χορεύει  με τους δικούς τους ήχους και σκοπούς. Σκοποί της Θράκης, ούτι, κλαρίνο και ο ζωναράδικος…
Για τη μεγάλη γιορτή ετοιμάζονται οι σύλλογοι του Δήμου, τα σχολεία  και όλοι οι κάτοικοι. Ομάδες, παρέες, φίλοι, μπουλούκια, όλοι ντυμένοι, μασκαρεμένοι  θα συμμετέχουν χορεύοντας και τραγουδώντας.
Η παρέλαση των αρμάτων προς το μεσημέρι, τα δρώμενα, σε κάθε δρομάκι, σε κάθε γωνιά, θάναι μια έκπληξη. Σάτιρα επίκαιρη, θα παρελάσουν διάφοροι μυστήριοι και  ύποπτοι. Διεθνή γεγονότα, πολιτικές αναλύσεις, τοπικά προβλήματα.
Κεντρικό πρόσωπο η νύφη, τα προικιά, τα συμπεθέρια, οι ανύπαντρες κόρες, οι οργανοπαίχτες, ο κόσμος.
Ο γαμπρός, ο Στέργιος! Ανεβασμένος στη γρεδιά. «Δεν κατεβαίνω γαμπρός δε γίνομαι...»
Οι διοργανωτές θέλουν τους επισκέπτες να συμμετέχουν με χορό και τραγούδι, να περπατήσουν στα σοκάκια του χωριού, να πιουν  κρασί και ρακί, να χαρούν και να χορέψουν.