Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, 3:36:20 πμ
etpa
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011 14:21

Λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για πρώτη φορά στον Άγ. Αντώνιο Κιλκίς

Συντάκτης:
Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου Κιλκίς «Τα Κρούσια», πραγματοποίησε τετραήμερες εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία της πανηγύρεως του Αγίου Αντωνίου στις 17 Ιανουαρίου 2011. Ο  Άγιος Αντώνιος απόλαυσε επί  μια εβδομάδα πολύ όμορφες και δυνατές κοινωνικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους του Αγίου Αντωνίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Την Τετάρτη 12.1.2011 πραγματοποιήθηκε φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του ΑΜΑΣ Κρουσίων και της ομάδας των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Κιλκισιακού.  Νικητές αναδείχθηκαν οι Αγιαντωνίτες με σκορ 4-3.
Οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν με την βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου το Σάββατο βράδυ 15 Ιανουρίου στο πνευματικό κέντρο του Πολιτιστικού Συλλόγου όπου η ομάδα του Αγίου Αντωνίου ΑΜΑΣ πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό του με τους αδελφούς Σαλονικίδη στη λύρα και το τραγούδι, τον Γιώργο Ιακωβίδη στο κλαρίνο καθώς επίσης και τους ερασιτέχνες Π. Σαββουλίδη και Χ. Ταπασίδη στην λύρα και ταμπούρλο καθώς και τους αδελφούς Σάμου που πλαισίωσαν το μουσικό συγκρότημα.
Στον χορό του ΑΜΑΣ παραβρέθηκαν ο βουλευτής Κιλκίς, Θ. Παραστατίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Α. Βεργίδης, ο αντιδήμαρχος Κρουσσών Μ. Αναστασιάδης, το μέλος της ΠΟΕ (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας) και ο πρόεδρος των Ακριτών Πολυκάστρου Γ. Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας Κ. Ξανθόπουλος, ο Δικηγόρος Γ. Γεωργαντάς, ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Χ. Παρασκευόπουλος και το επίτιμο μέλος Ν. Ντέμος καθώς επίσης και ο τοπικός πρόεδρος του Δήμου Κιλκίς Λ. Καραπαναγιωτίδης και οι πρόεδροι των συλλόγων του δήμου Κιλκίς Γ. Διαμαντίδης «Ματσούκα» Αγ. Μάρκου, Α. Σημαιοφορίδης  συλλόγου Ποντίων Χέρσου, Ν. Αμοιρίδης «Ακρίτες» Επταλόφου και Φ. Σαλονικίδης του συλλόγου Διποτάμου.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο ΑΜΑΣ Κρουσίων βράβευσε με τιμητική πλακέτα τον Δ. Σεφερίδη και ο Πολιτιστικός Σύλλογος τον Γ. Ίζο για την πολύτιμη προσφορά τους στον Άγιο Αντώνιο. Τις απονομές έκαναν ο κ. Θ. Παραστατίδης και Μ. Ανανιάδης, οι οποίοι και εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για τις δραστηριότητες τόσο του Πολιτιστικού Συλλόγου όσο και του ΑΜΑΣ Κρουσίων.
Το Δ.Σ. του ΑΜΑΣ Κρουσίων ευχαριστεί όλους τους καλλιτέχνες του μουσικού συγκροτήματος που βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο τον Σύλλογο. Επίσης ευχαριστεί θερμά τους δωροθέτες για τα υπέροχα δώρα τους.
Ακόμη  ευχαριστεί τους ψητάδες της κουζίνας Ν. Οταπασίδη, Σ. Κελεσίδη και Κ. Αβραμίδη καθώς επίσης και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας για την άψογη εξυπηρέτηση των φίλων του συλλόγου ΑΜΑΣ.  
Οι δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου συνεχίσθηκαν την άλλη μέρα 16 Ιανουαρίου με την αθλητική εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα αδικοχαμένα παιδιά από το Ελληνικό Κώστα και Νίκο Τερζητάνη και τα Θεοδόσια Ειρήνη Κουρουζίδου. Για τον σκοπό αυτό προσκλήθηκαν οι βετεράνοι αθλητές στίβου της Θεσσαλονίκης (ΣΕΒΑΣ Θεσσαλονίκης) για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του συλλόγου που θεώρησε σκόπιμο να γίνει αυτή η εκδήλωση για αυτά τα παιδιά τα οποία πριν από χρόνια ερχόταν και παίζανε λύρα και νταούλι στις εκδηλώσεις του Συλλόγου, χωρίς ποτέ να ζητήσουν αμοιβή. Ήταν πολύ ευγενικά και φιλότιμα, με όρεξη να προσφέρουν στους ανθρώπους μουσική και χαρά.
Στον αγώνα ανωμάλου δρόμου συμμετείχαν 55 άτομα αθλητές-αθλήτριες όλων των ηλικιών από 9 χρόνων έως 80 χρόνων.
Με τη βοήθεια του προέδρου του ΣΕΒΑΣ Θεσσαλονίκης κ. Γ. Καρπασίτη και του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Αυγίδη καθώς επίσης και του Βαλκανιονίκη Ντέμου, του καθηγητή Φυσικής αγωγής Κ. Ξανθόπουλου πραγματοποίηθηκε ο αγώνας ανωμάλου δρόμου 3000μ. με μεγάλη επιτυχία και στην συνέχεια παρουσία των φίλων του συλλόγου και των βετεράνων έγιναν οι τιμητικές διακρίσεις στον πατέρα των παιδιών από το Ελληνικό Θ. Τερζητάνη και στην μητέρα από τα Θεοδόσια Σ. Κουρουζίδου. Τις απονομές έκαναν ο πρόεδρος του ΣΕΒΑΣ Θεσσαλονίκης Γ. Καρπασίτης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Μάρκου Γ. Διαμαντίδης.  Στην εκδήλωση παρέστησαν και βοήθησαν πολλά μέλη του Δ.Σ. των Βετεράννω στίβου Θεσσαλονίκης όπως ο Β’ αντιπρόεδρος Δ. Κασμιρίδης, ο γραμματέας κ. Γλαρούδης, ο ταμίας Α. Κομπίδης και τα μέλη Α. Αρμενίτης και ο αλυτάρχης των αγώνων Φ. Πετρίδης.
Συγκινητική ήταν η παρουσία του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Μάρκου «Ματσούκα» Ι. Διαμαντίδη ο οποίος ήταν και τις τρεις μέρες στις εκδηλώσεις μας παρών. Ακόμη τις εκδηλώσεις τίμησε από την μακρινή Καλαμαριά ο πρόεδρος του συλλόγου Καυκασίων «Ο Προμηθέας» Π. Αυγίδης όλο το το τριήμερο.
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των νικητών-νικητριών στις διάφορες κατηγορίες με μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα για όλους τους συμμετέχοντες. Στον αγώνα πήραν μέρος και θα δύο οκτάχρονοι Αγιαντωνίτες τιμώντας έτσι τη μνήμη των παιδιών, ο Χ. Παρασκευόπυλος και ο Π. Παντελίδης.
Στη συνέχεια ο σύλλογος Κρούσια πρόσφερε σε όλους φασολάδα και ποντιακά φαγητά τα οποία ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού και όχι μόνο τις οποίες και ευχαριστεί θερμά ο σύλλογος.
Το αποκορύφωμα της εκδήλωσης έκλεισε την Δευτέρα 17.1.2011 με τη Θεία Λειτουργία χοροστατούντος των πατέρων Πέτρου, Γεωργίου και Χρήστου. Τίμησαν με την παρουσία τους το πανηγύρι μας ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Μ. Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Πολιτισμού δήμου Κιλκίς Αν. Αμανατίδης και το τ. Βουλευτής νομού Κιλκίς Θ. Πασσαλίδης.
Στη συνέχεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους και συγχωριανούς στο πνευματικό κέντρο όπου ο πάτερ Πέτρος ευλόγησε τις βασιλόπιτες του Πολιτιστικού Συλλόγου αλλά και της εκκλησίας του Αγ. Αντωνίου. Ακολούθησε το ποντιακό φαγοπότι με πολλά γευστικά, παραδοσιακά φαγητά και γλυκά καθώς επίσης και μπόλικο κρασί και αναψυκτικά που ήταν προσφορά της Έφης Υφαντίδου. Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά όλες τις γυναίκες του χωριού που με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα παρασκεύασαν τα ποντιακά φαγητά προσφέροντας τα στους καλεσμένους του συλλόγου, με άψογο τρόπο.
Έτσι έκλεισε ένα δυνατό τριήμερο εκδηλώσεων που ανέδειξε την κοινωνική ευαισθησία των ανθρώπων του ακριτικού χωριού που λέγεται Άγιος Αντώνιος Κιλκίς.