Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, 12:51:49 πμ
Σάββατο, 07 Μαρτίου 2020 23:09

Μάθηση Ιστορίας και η γνώση του τόπου σου

Οικείον μεν, άγνωστο στις πολλές και σημαντικές του λεπτομέρειες δε. Διό και η καθηγήτρια Παλαιοαντολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Ευαγγελία Τσουκαλά ανέλαβε να διαφωτίσει όσους ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Ομίλου Ιστορίας την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου.


Στη στενάχωρη είναι αλήθεια αίθουσα του πάνω ορόφου του Λόφου στριμώχτηκαν περί τα 40-45 άτομα και η κ. Τσουκαλά ανέλαβε να παρουσιάσει το Σπήλαιο Κιλκίς, μια ...προϊστορία, ένας άνθρωπος.
Το Σπήλαιο είναι το γνωστό, ο άνθρωπος είναι ο επονομαζόμενος και ως σπηλαιάνθρωπος Βασίλης Μακρίδης - βαφτισμένος από εμένα στα τέλη της δεκαετίας του '80- καθώς η προσφορά του στην έρευνα, μελέτη και ανάδειξη του Σπηλαίου Κιλκίς, ου μην, αλλά και στη γενικότερη παλαιοντολογική έρευνα, είναι τεράστια και πανθομολογούμενη στην επιστημονική κοινότητα. Ο εύφημος λόγος της κ. Τσουκαλά αποτέλεσε και επίσημη αναγνώριση.
Όσα είπε η παλαιοντολόγος για το Σπήλαιο παρουσιάζοντας σχετικές διαφάνειες είναι αδύνατο να αποδοθούν σε ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Αλλά όσοι θέλετε να πλουτίσετε τις γνώσεις σας για το Σπήλαιο έχετε λίγο χρόνο ακόμη. Τουλάχιστον μέχρι να συνταξιοδοτηθεί ο Βασίλης Μακρίδης μπορείτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο και θα μάθετε από εκείνο πολλά.
Αν αποσυρθεί... χάσατε. Όπως θα χάσει και το Κιλκίς αν γρήγορα δεν τοποθετήσει δίπλα στον σπηλαιάνθρωπο και για κάμποσους μήνες ένα μόνιμο δημοτικό υπάλληλο ώστε να του μεταλαμπαδεύσει ο Βασίλης όση περισσότερη γνώση γίνεται.
Ύστερα ήρθε η σειρά ενός άλλου λαμπρού επιστήμονα, του γεωπόνου Βασίλη Ιωαννίδη. Να μας φωτίσει για τις "Πολιτιστικές διαδρομές της χλωρίδας του Κιλκίς"
Επέλεξε μια δεκάδα χαρακτηριστικά φυτά του Κιλκίς εξακτινώνοντας στον χρόνο και στον χώρο την διαδρομή τους. Φυτά που γνώριζαν οι παπούδες και γιαγιάδες μας, όταν ακόμα η συμβίωση του ανθρώπου με την φύση ήταν αρμονική, κι όχι ανταγωνιστική.
Μέχρι για το κώνειο μίλησε. Το φυτό που παρεπιδημεί και στο Κιλκίς (ως γνωστόν με αυτό εκτέλεσαν οι Αθηναίοι τον Σωκράτη).
Αναφέρθηκε και σε μια ευχάριστη εξέλιξη της έρευνας. Βρέθηκε στο Κιλκίς και μέλλει να γίνει η επίσημη επιστημονική του παρουσίαση με τη σχετική δημοσίευση, ένα νέο φυτό. Το πρωτοβρήκε στο Ελευθεροχώρι ο Βασίλης Ιωαννίδης κι ύστερα στο Χωρύγι, τις Καστανιές, την Πικρολίμνη. Είναι το Allium Arampatzii, κοινώς το Σκόρδο του Αραμπατζή, ονομασία προς τιμή του Αξιουπολίτη Θεόδωρου Αραμπατζή (1948-1981), καθηγητή στο ΤΕΙ Καβάλας, συγγραφέα του δίτομου έργου "Θάμνοι και δέντρα της Ελλάδας"
Ήταν τόσο ενδιαφέρουσα η παρουσίαση ώστε παρότι στενάχωρη η αίθουσα αποχωρήσαμε στεναχωρημένοι επειδή τελείωσε.
Αναμένουμε λοιπόν την επόμενη εκδήλωση του Ομίλου Ιστορίας Κιλκίς.

Έκθεση εικόνων