Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, 2:49:24 πμ
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 20:59

Μνήμη Γενοκτονίας από το Σύλλογο «Το Μπέλλες» και το Δημοτικό Σχολείο του Σ.Σ. Μουριών

Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, διοργάνωσαν από κοινού, το περασμένο Σάββατο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σ.Σ. Μουριών ‘’Το Μπέλλες’’ και το Δημοτικό Σχολείο του οικισμού, με τη στήριξη του δήμου Κιλκίς και την παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Γεωργαντά και του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδης.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον ενώ στη συνέχεια πομπή με μαθητές και μαθήτριες με παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου κρατώντας αναμμένους πυρσούς κατευθύνθηκαν μαζί με τους κατοίκους του χωριού στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Εκεί, τον πρώτο λόγο είχαν και πάλι οι μαθητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα δραματικά γεγονότα του διωγμού και της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με αφηγηματικό λόγο και τραγούδια του Πόντου.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς συνεχάρη τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Σ.Σ. Μουριών για την υψηλή διάκριση που πέτυχαν, προσφάτως, κατακτώντας την πρώτη θέση  στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό για τον Ελληνισμό της Ανατολής ανάμεσα σε 8.500 συμμαθητές τους από 191 Σχολεία που πήραν, επίσης, μέρος στον εν λόγω  διαγωνισμό. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Σ.Σ. Μουριών προέβαλαν βίντεο αναπαράστασης του ξεριζωμού των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, γυρισμένο στη λίμνη Δοϊράνης, ύστερα από συστηματική έρευνα. 

Ο Δήμαρχος Κιλκίς δήλωσε ότι αισθάνεται περήφανος για την επιτυχία τους και με την ευκαιρία ανακοίνωσε ότι  ο Δήμος Κιλκίς θα τιμήσει τους μαθητές του Σ.Σ. Μουριών στην ειδική εκδήλωση που έχει θεσμοθετήσει ο Δήμος Κιλκίς για την Παιδεία, η οποία αποσκοπεί στην επιβράβευση των ιδεών, της δημιουργικότητας και των δεξιοτήτων της μαθητικής κοινότητας.