Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 3:47:52 μμ
Πέμπτη, 27 Μαϊος 2010 23:17

Μνήμη Γενοκτονίας στο 5ο Δημοτικό Κιλκίς

argonautes


Την Τρίτη 18 Μαΐου η Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ», σε συνεργασία με τον Διευθυντή και το διδακτικό προσωπικό του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, πραγματοποίησαν μία εκδήλωση αφιερωμένη στην γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η εκδήλωση έγινε στον χώρο του σχολείου και το παρακολούθησαν όλα τα παιδιά, οι δάσκαλοι μαζί και κάποιοι γονείς παιδιών αφού το σχολείο είχε φροντίσει να ενημερώσει όλους τους γονείς μέσω σημειώματος που είχαν δοθεί από την προηγούμενη εβδομάδα.
Πρώτα μίλησε ο πρόεδρος των Αργοναυτών, τοποθετώντας την περιοχή του Εύξεινου Πόντου γεωγραφικά, ώστε να γνωρίζουν τα παιδιά για ποια περιοχή μιλάμε, μυθολογικά για να υπάρξει ένα δέσιμο με  αυτά που ήδη ξέρουν και μαθαίνουν και έπειτα πολύ λίγα ιστορικά στοιχεία στο διάβα των 2600 χρόνων, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να ακούσουν με πόση ιστορία είναι δεμένη αυτή η περιοχή και οι προαιώνιοι κάτοικοί της.
Μετά, η συνεργάτιδα του συλλόγου των ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ, αφηγήθηκε στα παιδιά μία ιστορία σαν παραμύθι, την ιστορία της  γιαγιάς της που είχε έρθει από εκείνα τα μέρη και αντίστοιχα της την είχε αφηγηθεί με ονόματα προσώπων και μέρη και έτσι μπόρεσε και την έγραψε για να μην χαθεί αυτή η μνήμη.
Στη συνέχεια ανέλαβε δράση η παιδική χορωδία του σχολείου και με υπεύθυνο τον κ. Γιαννακό τα παιδιά τραγούδησαν 4 ποντιακά τραγούδια, ενώ παράλληλα είχε προβολή από ζωγραφιές παιδιών άλλων σχολείων με θέμα την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού μέσα από τα μάτια και την σκέψη των μαθητών αυτών.
Η εκδήλωση πέτυχε απόλυτα τον σκοπό της, που ήταν να δώσει ερέθισμα στα παιδιά να ρωτήσουν περισσότερα πράγματα γι’ αυτή την σκοτεινή σελίδα του ελληνισμού που λίγα πράγματα και επιδερμικά ασχολούνται τα βιβλία της επίσημης εκπαίδευσης.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί τον διευθυντή και το διδακτικό προσωπικό του 5ου Δημοτικού Σχολείου που βοήθησαν και αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία του συλλόγου των «ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ».
Μετά από αυτή την πετυχημένη συνεργασία συλλόγου και εκπαιδευτικών, ο σύλλογος αποφάσισε κάθε χρόνο την ίδια μέρα να κάνει ενημερώσεις-παρουσιάσεις και σε άλλα σχολεία της πόλης και του νομού, έτσι ώστε να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερα νεαρά άτομα γύρω από το θέμα.