Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 11:12:23 μμ
Τρίτη, 11 Μαϊος 2010 13:24

Μουσείο Βλάχων Κάρπης

mouseio_karpi


Πανηγύρισε την περασμένη Κυριακή ο Ιερός Ναός Αγ. Αθανασίου Κάρπης. Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου Μουσείου των Βλάχων Κάρπης, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, , του Νομάρχη κ. Ε. Μπαλάσκα, του π. Βουλευτή κ. Σάββα Τσιτουρίδη του π. Αντινομάρχη κ. Γ. Γεωργαντά και πλήθος κόσμου. Την κορδέλα έκοψε ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Γουγουμάνης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γουμένισσας κ. Α. Σαμαράς. Μιλώντας ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Γ. Τύμπος ανακοίνωσε πως δεν θα πραγματοποιηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με τις εμφανίσεις των χορευτικών τμημάτων στην κεντρική πλατεία όπου ήταν και προγραμματισμένες εξ αιτίας του αιφνίδιου θανάτου του Τραϊανού Γάγου, τέκνο Κάρπης, καθηγητή Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν Ελληνικών και Παπυρολογίας.
Το Μουσείο των Βλάχων της Κάρπης ονομάστηκε Ν. Μπέτου μεγάλου Ζωγράφου της Κάρπης. Οι πίνακες του κοσμούν όλο τον χώρο του Μουσείου.
Μέσα σε κλίμα πένθους μοιράστηκε το «κουρμπάνι» στον κόσμο και διενεργήθηκε η κλήρωση του αμνού για ενίσχυση του συλλόγου με τη βοήθεια του Ιερέα π. Γρηγορίου, το Δ.Σ. του Συλλόγου με πρόεδρο τον κ. Γ. Τύμπο δέχονταν τα συγχαρητήρια από όλους για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν στον σύλλογό τους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι βουλευτές του Ν.Κιλκίς κ.κ. Κιλτίδης, Παραστατίδης και ο πολιτευτής του ΠαΣοΚ κ. Σ. Τσιόνκης. Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν ενεργά στην δημιουργία του Μουσείου, την κ. Μαρία Παλάνη π. Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, τον πρόεδρο του χωριού κ. Π. Κούδη, που προσέφερε προσωπική εργασία και όλους τους κατοίκους για τα αντικείμενα που εμπλούτισαν το Μουσείο τους.