Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 2:50:13 μμ
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010 12:23

Μουσική παιδεία για τη νέα γενιά

polykastro


Το Δημοτικό Ωδείο Πολυκάστρου, το μοναδικό σε όλο το Νομό Κιλκίς,  λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2007, ανοίγοντας τις πύλες του για να υποδεχθεί όσους δημότες αλλά και κατοίκους του Δήμου μας θέλουν να βάλουν τη μουσική, το τραγούδι και το χορό στη ζωή τους. Η δημιουργία και λειτουργία του δημοτικού ωδείου ήταν μια βασική προεκλογική μας δέσμευση και η υλοποίησή της μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους ως διοίκηση.
Το Δημοτικό Ωδείο αποτελεί έναν πολιτιστικό φορέα μέσω του οποίου η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρέχει μουσική παιδεία στις νέες και τους νέους του τόπου μας ενώ παράλληλα αφήνει παρακαταθήκη στους δημότες ένα μεγάλο έργο πολιτισμού.
Κάθε δημοτική αρχή οφείλει να επενδύει στον τομέα του πολιτισμού διότι ο Πολιτισμός αποτελεί μια διάσταση που θα πρέπει να διαπερνά συνολικά τις στρατηγικές ανάπτυξης, θέτοντας στο κέντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής.
Πιστεύουμε ότι κάθε τόπος είναι εν δυνάμει τόπος μάθησης και πολιτισμού που θέλει να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται πολιτιστικά, πνευματικά και οικονομικά αξιοποιώντας το δικό του πλούτο και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά παράλληλα να ανανεώνεται και να μαθαίνει διαρκώς.
Το Δημοτικό Ωδείο Πολυκάστρου αποτελεί μια εγγύηση του Δήμου Πολυκάστρου για οργανωμένη και πιστοποιημένη Μουσική Παιδεία, καθώς παρέχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος, που οι αυριανοί πολίτες αυτού του τόπου θα έχουν ως εφόδιο για να αντιμετωπίσουν με δημιουργικό όραμα τη μουσική του αύριο.  Η εκπαίδευσή τους από καταξιωμένους μουσικούς θα τους εντρυφήσει εμπιστοσύνη στις αξίες της κλασικής μουσικής καλλιέργειας που αποκτήθηκαν με θεωρητική εμπειρική γνώση.
Η πολιτιστική πολιτική οφείλει κατά προτεραιότητα να εντάσσει στον προγραμματισμό της όλες τις κοινωνικές ομάδες, που συχνά αποτελούν χώρους παραγωγής νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης. Γι’ αυτό το λόγο το Δημοτικό Ωδείο θα παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες και στους νέους του τόπου μας να αποκτήσουν εξειδικευμένη και πιστοποιημένη μουσική παιδεία και όχι μόνον, σε πολύ χαμηλό κόστος.
Σήμερα λειτουργούν 20 τμήματα και απασχολούνται 15 καθηγητές σε έναν χώρο 500 τ.μ. που διαθέτει άρτιο εξοπλισμό.
Στη διάρκεια της τριετούς λειτουργίας του ωδείου αναδιοργανώσαμε τη Φιλαρμονική μας και προβήκαμε άμεσα στην αγορά καινούργιων μουσικών οργάνων αξίας 30.000 ευρώ. Προμηθευτήκαμε στολές χειμερινές και θερινές αξίας 10.000 ευρώ και αγοράσαμε μουσικό εξοπλισμό για το ωδείο αξίας 10.000 ευρώ.
Η Φιλαρμονική μας ανταποκρίνεται σε περίπου 70 υπηρεσίες το χρόνο ενώ οι χορωδίες – ενηλίκων και παιδική – συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου μας. Η αναγνωρισιμότητα και απήχηση του έργου του ωδείου μας έχει ως συνέπεια να δέχεται κάθε χρόνο πολλές προσκλήσεις και από άλλους δήμους προκειμένου να συμμετέχει στις εκδηλώσεις τους.
Το βασικότερο όμως είναι ότι με την ενεργή συμμετοχή των τμημάτων του ωδείου μας στις περισσότερες εκδηλώσεις του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Πληροφόρησης, εξοικονομήσαμε χρήματα από τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, χρήματα που προορίζονταν για διάφορες συναυλίες καλλιτεχνών και τα οποία τελικά επενδύθηκαν με ορθό τρόπο προς όφελος των δικών μας παιδιών.   
Ο δήμος Πολυκάστρου αγαπά τον πολιτισμό και το Δημοτικό Ωδείο αποτελεί το επιστέγασμα αυτής της αγάπης.
Ελπίζουμε ότι όλοι οι Δημότες αυτού του τόπου θα αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια του σήμερα που υπόσχεται πολλά για το αύριο.