Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 9:30:06 πμ
Σάββατο, 01 Ιανουαρίου 2011 18:02

«Μπάμπω» στο Πολύκαστρο

mpampo


Όπως  κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι γυναίκες του Λαογραφικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου θα αναβιώσουν  το έθιμο της «Μπάμπως». Ένα έθιμο που οι ρίζες του ξεκινούν από την Ανατολική Ρωμυλία και που με σεβασμό και αγάπη  διατηρούν  μέχρι σήμερα.
Επιλέγοντας όχι τυχαία την 8η Ιανουαρίου, δηλαδή αμέσως  μετά από την γέννηση και βάπτιση του Χριστού, οι γυναίκες τιμούν και ευχαριστούν την Μπάμπω του χωριού, που ήταν συνήθως μια ηλικιωμένη γυναίκα που εκτελούσε χρέη μαμής.  
Η ΜΠΑΜΠΩ  συμβολίζει την γονιμότητα, την ίδια τη ζωή και στο πρόσωπο της τιμάται η γυναίκα που μέσα από τις οδύνες του τοκετού μεταμορφώνεται σε μάνα.
Ο Σύλλογος με επιστολή-πρόσκληση προς τους άλλους Συλλόγους, τους καλεί να γιορτάσουν μαζί την «Μπάμπω», αναφέροντας: «Γίνετε λοιπόν σαφές πως υπάρχει μια σημαντική ημέρα για τον εορτασμό της γυναίκας και όχι ένας τυπικός εορτασμός, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως η 8η Μαρτίου. Σας καλούμε φέτος  να συνεορτάσουμε την «ΜΠΑΜΠΩ» την 8η Ιανουαρίου 2011 στην αίθουσα του Συλλόγου. Η βραδιά θα συνοδεύεται με φαγητό, ποτό και πολύ χορό. Σας περιμένουμε όλους εκεί».
Πρόγραμμα Εκδήλωσης:
10.30π.μ. Συγκέντρωση στην Άνω Πλατεία Πολυκάστρου για την Αναβίωση του Εθίμου  
8.00μ.μ. Γλέντι στην αίθουσα του Συλλόγου.