Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 10:55:53 πμ
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011 18:35

Ο «Αγ. Τρύφων» Γουμένισσας σε Τήνο και Μύκονο

ag-tryfon-goymenissas
Ένα υπέροχο τετραήμερο πέρασαν οι εκδρομείς του Συλλόγου «Αγιος Τρύφων» Γουμένισσας στο ιερό νησί του Αιγαίου την Τήνο αλλά και στην Μύκονο.
Η πρώτη στάση έγινε στην Παναγία την Μεγαλόχαρη, ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας.Γύρω από τη βοτσαλωτή αυλή είδαν το μουσείο Τήνιων καλλιτεχνών και την πινακοθήκη, που φιλοξενεί πρωτότυπα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, έκθεση αγιογραφίας, το μαυσωλείο του «ΕΛΛΗ» και το κατανυκτικό ναό της Ευρέσεως, χτισμένο στα ερείπια αρχαίου ναού.
Έκαναν το γύρο του νησιού, γνώρισαν από κοντά τα χωριά, που είναι αναμφισβήτητα το δυνατό χαρτί της Τήνου, είδαν τους αμέτρητους περιστεριώνες και απόλαυσαν μια πανοραμική θέα της τηνιακής γης.
Επισκέφθηκαν το επιβλητικό μοναστήρι του 10ου αιώνα, όπου η Αγία Πελαγία οραματίστηκε την Παναγία και της αποκάλυψε το σημείο όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα.
Επίσης, επισκέφθηκαν τις σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, το οποίο είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαροτεχνών που υπάρχουν στη χώρα μας. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακές τεχνικές και διαδικασίες που αφορούν την εξόρυξη, την πρώτη επεξεργασία και μεταφορά του μαρμάρου καθώς και τη μορφοποίηση και τοποθέτηση μιας κατασκευής. Παράλληλα το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντάνεψε με τρόπο άμεσο τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτεχνίτη. Οι εκδρομείς είχαν την τύχη να δουν από κοντά σε διπλανό χώρο έκθεση που παρουσίαζε την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος  ενός εντεκάχρονου κοριτσιού του 5ου αιώνα. Η έκθεση πρόβαλλε τις πιο σημαντικές στιγμές της διεπιστημονικής συνεργασίας, αρχίζοντας με την ανασκαφή και καταλήγοντας στην παρουσίαση του αναπλασμένου προσώπου της Μύρτιδος.
Δεύτερος προορισμός τους ήταν η κοσμοπολίτικη Μύκονος, όπου περπάτησαν στα αμέτρητα στενά της, απόλαυσαν τις παραλίες της και γεύτηκαν παραδοσιακές λιχουδιές.
Η εμπειρία αυτή θα μείνει ανεξίτηλη στους συμμετέχοντες της εκδρομής, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν σε δύο από τα σημαντικότερα νησιά του Αιγαίου.