Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 4:53:59 πμ
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008 07:59

Ο Κ. Κιλτίδης παρουσίασε βιβλίο για την ποντιακή λαογραφία

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης ήταν κεντρικός ομιλητής σe εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου για τη λαογραφία του Πόντου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, με διοργανωτική μέριμνα της εταιρίας Aegean Oil και των Εκδόσεων «Αλήθεια».

Ο  Υφυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία που καθόρισαν την ιστορική ταυτότητα και την πορεία του Ελληνισμού του Πόντου, στο βαθύτατο θρησκευτικό συναίσθημα, στην οικογένεια και στο ρόλο της μάνας – καλομάνας στην ανατροφή των μελών της, στις διατροφικές και πολιτιστικές παραδόσεις που μεταλαμπαδεύθηκαν από γενιά σε γενιά , στην προσήλωση των Ποντίων στους ιστορικούς μύθους και στη σχέση ζωής που ανέπτυξαν με την πατρογονική γη διανθισμένες με μύθους, ήθη και έθιμα που διατηρούνται ως πολύτιμη προίκα στην κιβωτό της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου.
Τα καλύτερα ιστορικά μουσεία βρίσκονται μέσα στις καρδιές των ανθρώπων τόνισε ο κ. Κιλτίδης και υπογράμμισε ότι οι λαοί οφείλουν να έχουν ως οδηγό τους τη μνήμη γιατί το μέλλον προσδιορίζεται αναπότρεπτα από τη γνώση και την πραγματικότητα του παρελθόντος.
Για να μη μας εκπλήξει κάποια μέρα το μέλλον, κατέληξε υπενθυμίζοντας το στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, και για να αποτρέψουμε το φόβο της δυσάρεστης έκπληξης, θα  πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική μας γλώσσα.