Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 4:32:15 μμ
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 22:17

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι στον Μύλο Θεσσαλονίκης

da_vinci


Μια έκθεση που από το 1997 μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες μουσεία σε όλο τον κόσμο και την επισκέφτηκαν περισσότεροι από 5.000.000 άνθρωποι έρχεται και στη Θεσσαλονίκη από τις 4 Φεβρουαρίου (και επί ένα τετράμηνο).
Σε οκτώ αίθουσες του πολυχώρου του Μύλου (2.000 περίπου τ.μ.) θα φιλοξενηθούν 118 σχέδια, 25 τρισδιάστατα μοντέλα εφευρέσεων, 12 εγκαταστάσεις multimedia. Η έκθεση "Λεονάρντο Ντα Βίντσι, εφευρέτης και επιστήμονας" είναι αναμφίβολα ένα φιλόδοξο εγχείρημα. Παρουσιάστηκε ήδη σε δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης (Γένοβα, Πάτρα), ο δήμος της Σόφιας την επέλεξε για να γιορτάσει την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπλέον ταξίδεψε από τη Βοστόνη των ΗΠΑ και τη Σεούλ (Ν. Κορέα) μέχρι την Πρετόρια (Ν. Αφρική), τη Σιγκαπούρη κ.α.
Εμπνευστής της είναι το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Ανταλλαγών, μια διεθνής ομάδα 15 ανθρώπων που εδρεύει στο Τίμπιγκεν της Γερμανίας και επί 25 χρόνια διοργανώνει εκθέσεις ανά τον κόσμο.
Σε συνεργασία με την εταιρεία Interform και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας-Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ φέρνει αυτό το πολύπλευρο θέαμα και στην πόλη μας.

Ακριβές εκθέσεις
Και ενώ συνήθως η έκθεση παρουσιάζεται σε μουσεία, εδώ θα φιλοξενηθεί στον Μύλο, καθώς όπως ανέφεραν οι διοργανωτές… άλλος χώρος δεν υπήρχε διαθέσιμος για το συγκεκριμένο τετράμηνο! Επιπλέον, ο Μύλος συνάδει με την έκθεση και ως πρώην βιομηχανικός χώρος. Είναι άξιον απορίας βέβαια γιατί επικεντρώνεται στο επιστημονικό έργο του Ντα Βίντσι και όχι στο ζωγραφικό που όλοι γνωρίζουμε; "Για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν πρώτα απ’ όλα με ένα τεράστιο οικονομικό κόστος" εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Πέτρος Γαϊτάνος. "Στο παρελθόν είχαμε φέρει τρία αυθεντικά έργα του για μια έκθεση και ήταν εφιάλτης! Η προστασία και η διατήρησή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση" ομολόγησε.
Μη φανταστείτε βέβαια ότι αυτή η έκθεση δεν είναι ακριβή, αλλά μετριάζεται κάπως το κόστος από το γεγονός ότι παρουσιάζονται αντίγραφα και όχι πρωτότυπα έργα. Έργα που προέρχονται από μουσεία (ένα της Σουηδίας και ένα της Πολωνίας) και ιδιωτικές συλλογές και εστιάζουν στην πολυπραγμοσύνη του Ντα Βίντσι. "Επικεντρωθήκαμε στο επιστημονικό του έργο, στα σχέδιά του για ανατομία, αρχιτεκτονική κτλ. και το παρουσιάζουμε σχεδόν εξαντλητικά. Μια λιγότερο γνωστή πλευρά του Λεονάρντο είναι η πολυπραγμοσύνη του. Εμφανίζεται ειδικός σε 14 διαφορετικά επαγγέλματα!", σημειώνει ο κ. Γαϊτάνος.

Τρεις άξονες
Η έκθεση παρουσιάζει την εντυπωσιακή σχέση ανάμεσα στην τέχνη, την επιστήμη, την τεχνική και καταδεικνύει πως τα έργα αυτού του μεγαλοφυούς ανθρώπου συνδέουν την ελληνική αρχαιότητα με την Αναγέννηση και την Αναγέννηση με τη σύγχρονη εποχή.
Ο επισκέπτης θα "ταξιδέψει" λοιπόν στη ζωή του Ντα Βίντσι μέσα από τρεις άξονες και συγκεκριμένα…
- 118 σχέδια: Τα σχέδια είναι αντίγραφα. Τα πρωτότυπα, όπως εξήγησε ο κ. Γαϊτάνος, "είναι διάσπαρτα ανά την Ευρώπη, είναι εξαιρετικά φωτοευαίσθητα και δεν εκτίθενται. Για αυτήν την έκθεση δόθηκε άδεια από την ακαδημία Ντα Βίντσι και παρήχθησαν αντίγραφα σε περιορισμένο αριθμό. Έχουν προφανή καλλιτεχνική αξία και αποτελούν ‘κλειδιά’ για τη ζωγραφική του Ντα Βίντσι". Στα σημειωματάρια ξεχωρίζει κανείς την ανάποδη γραφή του Λεονάρντο (από αριστερά προς δεξιά και από πάνω προς τα κάτω), τα σκίτσα του, αλλά ακόμη και καθημερινές σημειώσεις ενός παρατηρητή, όπως συνταγές μαγειρικής ή τυχαίες φράσεις.
- 25 τρισδιάστατα μοντέλα εφευρέσεων: Φτιαγμένα από ξύλο και μέταλλο, τα οποία κατασκευάστηκαν σε απόλυτη αντιστοιχία με τα σχέδια. Εφευρέσεις σπουδαίες εκ των οποίων μερικές έχουν βρει εφαρμογή και στο σήμερα όπως π.χ. το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων στα αυτοκίνητα.
- 12 εγκαταστάσεις multimedia: Σε ισάριθμες οθόνες αφής παρουσιάζονται 8.000 εικόνες και κείμενα σε πέντε γλώσσες.
Να σημειώσουμε τέλος ότι κατά τη διάρκεια του τετραμήνου θα υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, εργαστήρια, ομιλίες κτλ.
- Η έκθεση σε αριθμούς…
- 25 χειροποίητα μοντέλα μηχανών
- 118 ομοιοτυπικά αντίγραφα σχεδίων
- 8.000 ηλεκτρονικές εικόνες
- 5.000.000 επισκέπτες σε τρεις ηπείρους
- 2.000.000 επισκέπτες στην Ευρώπη.
Χορηγός επικοινωνίας για το νομό Κιλκίς είναι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός ΕΙΔΗΣΕΣ.

Πληροφορίες
Μύλος (Ανδρ. Γεωργίου 56). Εγκαίνια της έκθεσης στις 4 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ. Διάρκεια έως τις 5 Ιουνίου.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα έως αργά το βράδυ.
Σάββατο & Κυριακή από τις 11 το πρωί έως αργά το βράδυ.
Ώρες επισκέψεων σχολείων από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
Τιμή εισόδου: 8 - ενήλικων, 4 - παιδικά/μαθητικά, 12 - ομαδικά.