Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 5:11:24 πμ
etpa
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010 17:52

O Πολιτιστικός Ρυζίων στην 5η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων στην Πρέβεζα

Συντάκτης:
Ένα όμορφο και ενδιαφέρον ταξίδι πραγματοποίησε ο πολιτιστικός Σύλλογος Ρυζίων στην Πρέβεζα στις 2,3 & 4 Ιουλίου 2010, που συμμετείχε στην 5η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων και Φίλων της παράδοσης που διοργάνωσαν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι και τελούσε υπό την αιγίδα τοπικών Δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας. Μία διεθνής συνάντηση όπου συμμετείχαν αντιπροσωπείες πολιτιστικών συλλόγων από 32 νομούς της Ελλάδας και λάτρεις της ελληνικής παράδοσης από 7 χώρες του Εξωτερικού.

Στα πλαίσια της συνάντησης έγιναν σεμινάρια παραδοσιακών χορών από καταξιωμένους χοροδιδασκάλους με αναφορές στα ήθη, τα έθιμα τα κατά τόπους δρώμενα και γενικότερα την παράδοση της κάθε περιοχής από την οποία προέρχονταν και οι χοροί που παρουσίασαν. Ταλαντούχοι μουσικοί και παραδοσιακοί τραγουδιστές δίδαξαν και ερμήνευσαν παραδοσιακά τραγούδια. Ιδιαίτερη θέση στη διδασκαλία είχα τα πολυφωνικά τραγούδια και μοιρολόγια της Ηπείρου.
Μετά το πέρας των μαθημάτων πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα αξιοθέατα και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Τα μέλη του συλλόγου μας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην αρχαία Νικόπολη και να γνωρίσουν τη μακραίωνη ιστορία της. Επισκέφτηκαν την πρωτεύουσα του νομού την Πρέβεζα, την αγαπημένη πόλη του ποιητή Καρυωτάκη. Διαμέσου της υποθαλάσσιας σήραγγας του Αμβρακικού κόλπου έφτασαν στη Λευκάδα, το νησί του Βαλαωρίτη, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ρυμοτομία, και κολύμπησαν στα καταγάλανα νερά του Ιονίου πελάγους, στην τοποθεσία Κάθισμα. Είχαν επίσης την ευκαιρία να προσκυνήσουν στη μονή του Αγίου Δημητρίου και να ανεβούν 410 σκαλοπάτια στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, όπου δεσπόζει το μνημείο των ηρωικών γυναικών του Σουλίου.
Την Παρασκευή το βράδυ, 2 Ιουλίου, όλοι οι σύλλογοι διασκέδασαν  με παραδοσιακή μουσική στο γραφικό λιμανάκι  της Λυγιάς και το Σάββατο 3 Ιουλίου στην πέτρινη πλατεία της ορεινής Αηδονιάς. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους χώρους για να απολαύσει γνήσια παραδοσιακή μουσική από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες όπως τον Π. Λάλεζα, τον Κ. Μήτση, το Β. Κώτσου, την Κ. Σπανού στο τραγούδι και το Ν. Φιλιππίδη στο κλαρίνο, Ν. Οικονομίδη στο λαούτο και τραγούδι, Μ. Κουτσαγγελίδη στο καναονάκι και τραγούδι, το Γ. Μαρινάκη στο βιολί, το Γ. Σκορδαλό από την Κρήτη και τόσους άλλους που μετέτρεψαν τη συνάντηση αυτή σε ένα υπέροχο παραδοσιακό πανηγύρι.
Ήταν παρόντες και αρωγοί σε αυτό ο Νομάρχης, Αντινομάρχης, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και τοπικών πολιτιστικών Συλλόγων.
Την Κυριακή 4 Ιουλίου έγινε η αξιολόγηση της συνάντησης και η ανταλλαγή των αναμνηστικών. Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τα Ρύζια, αλλά είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Νεκρομαντείο κοντά στον Αχέροντα ποταμό και την πανέμορφη Πάργα, όπου περιπλανηθήκαμε στο κάστρο και τα γραφικά σοκάκια της.
Επιστρέψαμε στο χωριό μας πιο πλούσιοι σε γνώσεις και εικόνες, εμπειρίες και συναισθήματα. Πιο σίγουροι ότι η πολιτιστική κληρονομιά μας είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός που οφείλουμε και πρέπει να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά.