Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 8:39:41 πμ
Τετάρτη, 26 Μαϊος 2010 17:52

Ο Σύλλογος Ποντίων Αξιούπολης τίμησε την 19η Μαϊου

s_pontion_aksioupolis


Ο Σύλλογος Ποντίων Αξιούπολης παραβρέθηκε για ακόμη μια χρονιά στην πανελλήνια συγκέντρωση Ποντίων τη 19η Μαΐου που πραγματοποιήθηκε από την ΠΟΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματίων) στις Σέρρες, για να τιμήσουν όλοι μαζί την εθνική μνήμη της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Σύλλογοι από κάθε περιοχή, μαζί με αυτούς και ο δικός μας, φορώντας τις ποντιακές στολές και κρατώντας το λάβαρο ψηλά ξεκίνησαν την πορεία τους από την πλατεία Διοικητηρίων έως την πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή μνήμης προς τους αδικοσκοτωμένους προγόνους μας! Όλο το Δ.Σ. , μέλη, χορευτές και αρκετοί Αξιουπολίτες που θέλησαν να παραβρεθούν και να παρακολουθήσουν την τελετή αυτή, έμειναν  εκεί μέχρι την λήξη της και έπειτα πήραν το δρόμο της επιστροφής νιώθοντας βαθιά μέσα τους το πόνο και την θλίψη για τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν άδικα.
Ο σύλλογος ποντίων Αξιούπολης, παρόλο που παραβρέθηκε στην πανελληνία συγκέντρωση την 19η Μαΐου, θεώρησε σωστό να κρατήσει την παράδοση του συλλόγου και να πραγματοποιήσει για άλλη μια χρονιά την δικιά του τελετή μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων στις 23 Μαΐου 2010.
Τα παιδιά του συλλόγου ντυμένα με στολές του Πόντου και έχοντας το λάβαρο μαζί, συνοδευμένοι από το Δ.Σ. παραβρέθηκαν στην εκκλησία «Άξιον Εστί» όπου και έγινε επιμνημόσυνη δέηση προς τους αδικοχαμένους Έλληνες του Πόντου.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της εκκλησίας η τελετή μνήμης με κύριο ομιλητή τον δημοσιογράφο κ. Περπερίδη Γεώργιο κάνοντας αναφορά στην γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού καθώς και στους πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου που είναι κάτοικοι του δήμου μας. Η συγκίνηση των δημοτών μας ήταν μεγάλη, και μας επιβράβευσαν με ένα δυνατό χειροκρότημα.
Η συγκέντρωση μας αυτή έλαβε τέλος με μεγάλη επιτυχία καθώς μας τίμησαν με την παρουσία τους, η Δήμαρχος Αξιούπολης Σ. Συμεωνίδου με το Δ.Σ της, ο βουλευτής Γ. Φλωρίδης ο πολιτιστικός σύλλογος Φανού και ο Πατέρας Ιγνάτιος τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της αίθουσας.
Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις κυρίες Ζηλελίδου Θεοδώρα, Καλόνικου Μαρία, Μαυροπούλου Ερασμία, Σουμελίδου Ελευθερία, Συμεωνίδου Αικατερίνη και Συμεωνίδου Μαρία για τα ποντιακά εδέσματα που μας προσέφεραν, καθώς και όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του στην μικρή μας αυτή τελετή.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
ΤΟ Δ.Σ. ΠΟΝΤΙΩΝ
ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ