Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, 10:16:33 πμ
etpa
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010 19:31

Οι χοροί θα κρατήσουν στα καζάνια

Συντάκτης:

terzhs


ΟΙ χοροί θα κρατήσουν φέτος στα καζάνια κι άγνωστο πότε θα ξαναρχίσουν. Το άγιο τσίπουρο επιτρέπεται να αποστάζεται μόνο από στέμφυλα – παράγωγα της οινοποίησης σε οινοποιεία με άδεια..Χωρίς τη βεβαίωση από την παράδοση σε οινοποιείο δεν μπορούν να λάβουν άδεια απόσταξης τσίπουρου. Τα παλιά μπερεκέτια με το τσίπουρο να αποστάζεται κατ’ ευθείαν από τον χυμό του σταφυλιού σε ποσότητες που αντιστοιχούσαν απλά στα δηλωμένα στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας τελείωσαν.
Η αρχή του τέλους  των καζανιών υπογράφτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η σχετική ντιρεκτίβα της εφαρμόζεται πλέον στην χώρα μας με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία έχει μόνο μια εξαίρεση:  : Κάθε παραγωγός  αποστάζει μόνο για ίδια κατανάλωση από αμπέλι μέχρι ενός στρέμματος. Δηλαδή  μέχρι 1000 κιλά σταφύλι! Χωρίς απαραίτητα να το έχει παραδώσει για οινοποίηση. Επίσης μ,πορεί να κάνε4ι οινοποίηση στο σπίτι του μόνο για ίδια χρήση. Συνολικά από αμπέλι μέχρι ένα στρέμμα.  
Για την υπόλοιπη ποσότητα εφεξής η εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών  είναι απολύτως υποχρε4ωτική και στη Διεύθυνση Γεωργίας έστειλαν το μήνυμα στους παραγωγούς.
Η ενημέρωση έγινε από στελέχη της Διεύθυνσης Γεωργίας (Βασίλης Ιωαννίδης κα) σε σύσκεψη που οργανώθηκε στη Νομαρχία. Τι ορίζει η απόφαση του υπουργείου;
Για την οινοποίηση απαιτείται άδεια από το τελεωνείο, η οποία εκδίδεται φυσικά μετά την επίσκεψη στην Εφορία.
Απαιτείται όμως και η βεβαίωση από τη Διεύθυνση Γεωργίας και για την έκδοσή της χρειάζονται δυο προϋποθέσεις:
Να διαθέτει ο αμπελοκαλλιεργητής νόμιμα αμπέλια
Να οινοποιεί σε οινοποιείο με νόμιμη άδεια
Μόνο τότε μπορεί να παράγει κρασί ή να αποκτήσει βεβαίωση πρώτης ύλης στέμφυλων ώστε να δικαιούται απόσταξη της ως άνω ποσότητας σε καζάνι.
Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση στους εκατοντάδες παραγωγούς του νομού.  Φέτος μάλιστα που οι βιομηχανίες λόγω της κρίσης στην αγορά αγοράζουν μόνο τα λευκά σταφύλια, οι παραγωγοί των κόκκινων σταφυλιών απώλεσαν τη μόνη δυνατότητα που είχαν. Να αποστάξουν στα καζάνια και να πουλήσουν ως ιδιώτες, όπως κάνουν εξάλλου τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό όμως ειδικά στην περιοχή της Γουμένισσας ότι φέτος απορροφήθηκε μόνο το 10% της ποσότητας σταφυλιών που κάθε χρόνο απορροφούσε μεγάλη οινοποιητική μονάδα.
Αν συνυπολογιστεί πως ούτως ή άλλως ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγής αμπελιών όδευε κάθε χρόνο σε οινοποίηση κατ΄οίκον ή σε απόσταξη, τότε γίνεται φανερή η απόγνωση που δημιουργεί στους αμπελοκαλλιεργητές η αδυναμία να αποστάξουν τις αδιάθετες ποσότητες σταφυλιών, αφού δεν διαθέτουν νόμιμα οινοποιεία για να λάβουν την βεβαίωση πρώτης ύλης (στέμφυλων) όπως προαναφέραμε.
Να πούμε όμως την αλήθεια: Και οι παραγωγοί τα παράκαναν. Τουλάχιστον κάμποσοι από αυτούς συμπεριφέρθηκαν χωρίς σεβασμό στο ίδιο το παραδοσιακό προϊόν και στον καταναλωτή. Πουλάνε τσίπουρο σε πλαστικά δοχεία, όταν γνωρίζουν ότι δεν είναι η πλέον υγιεινή συσκευασία.
Χώρια που έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες βρήκαν ότι ορισμένοι ασυνείδητοι έφτασαν στο σημείο να προσθέσουν στο τσίπουρο βενζοϊκό οξύ ως συντηρητικό για να επιμηκύνουν την «εμπορεύσιμη» ζωή του τσίπουρου. Ή να προσθέτουν σαλυκιλικό οξύ σε κρασί για να σταματήσουν τη ζύμωση.
Στο βωμό του κέρδους  το άγιο τσίπουρο των καζανιών και το σπιτικό παραδοσιακό κρασί νοθεύτηκαν και στα θέματα αυτά η ΕΕ δεν αστειεύεται.
Τώρα όσοι θα αποστάξουν για ίδια κατανάλωση δεν έχουν πρόβλημα. ¨Όσοι όμως – και είναι πολλοί στο νομό- συναρτούσαν το εισόδημά τους  από την κατ΄ιδίαν παραγωγή και πώληση τσίπουρου και κρασιού, σίγουρα θα στενάξουν.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι συνιστώσες – πτυχές του προβλήματος και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες δόθηκαν κατευθύνσεις και οδηγίες για τη συμμόρφωση στο νέο καθεστώς.
Επίσης διατυπώθηκαν προτάσεις για τη δημιουργία οινοποιείων. Είναι η μόνη λύση, έστω δια της συνεργασίας μικρών παραγωγών, που θα επιτρέψει τη διατήρηση της καλλιέργειας. Αν θέλουν να διαθέτουν δικό τους παραδοσιακό κρασί, οφείλουν να συμμορφωθούν, να κάνουν το βήμα ώστε να παράγουν κρασί ποιότητας, κρασί με ετικέτα.
Υπάρχει βέβαια το ζήτημα με την φετινή αδιάθετη παραγωγή και την αδυναμία έστω  να το αποστάξουν. Η διεύθυνση Γεωργίας απέστειλε ενημερωτικό έγγραφο προς το Υπουργείο αναμένοντας οδηγίες. Αν δοθεί οδηγία να αφήσουν μόνο για φέτος την απόσταξη, έχει καλώς.
Αλλιώς …
Και επαναλαμβάνουμε: Πάντα ταύτα αφορούν όσους αποστάζουν τσίπουρο για να το πουλήσουν. Για οικογενειακή χρήση με απόσταξη του καρπού ενός στρέμματος αμπελιών δεν αλλάζει τίποτα. Εκεί δεν θα κρατήσουν φέτος οι χοροί.