Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, 12:21:06 μμ
etpa

Πολιτιστικά

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 12:12

Έκθεση Γλυπτικής του Παρασκευά Μάγειρα

Συντάκτης: Eidisis.gr

Την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010, στις 7 μ.μ., θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής του Παρασκευά Μάγειρα, στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της “ΤΕΧΝΗΣ”. Τα πρώτα του μαθήματα, ο καλλιτέχνης, γλυπτικής και σχεδίου, παρακολούθησε κοντά στον Ολλανδό γλύπτη Hans Van Beeck. Αυτός όμως, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και πορεία του ήταν ο Έλληνας γλύπτης Γιώργος Σωτηρίου.

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 12:12

Γιορτή τρίτης ηλικίας από τον “Αγ Τρυφωνα”

Συντάκτης:

Σε μια ανακαινισμένη αίθουσα και κατάλληλα διακοσμημένη λόγω εορτών ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Άγιος Τρύφων” Γουμένισσας πραγματοποίησε στις 27.12.2009 γιορτή προς τιμή της Γ’ Ηλικίας κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την πλούσια και πετυχημένη χρονιά του σε δραστηριότητες σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010 14:51

Στην Ονειρούπολη Δράμας

Συντάκτης:

Ο Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου στις 2 Ιανουαρίου 2010 πραγματοποίησε εκδρομή στην Ονειρούπολη της Δράμας μετά από επιθυμία των μικρών φίλων του Συλλόγου. Φτάνοντας στο χώρο της Ονειρούπολης και αντικρίζοντας  ένα όμορφο περιβάλλον γεμάτο χριστουγεννιάτικα σπιτάκια τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι άρχισαν να τα εξερευνούν. Αν και η αναμονή δεν ήταν μικρή για την είσοδο σε κάθε ένα από τα σπιτάκια του Άγιου Βασίλη και των ξωτικών του, τα παιδιά δεν πτοήθηκαν και διασκέδασαν μέχρι την ώρα της αναχώρησης,  νωρίς το απόγευμα!

Έχουμε πραγματικά έλεγχο στη ζωή μας; Οι απώλειες μας χωρίζουν ή μας ενώνουν; Αν τα νεανικά μας χρόνια δεν υπήρξαν ποτέ ειδυλλιακά, αθώα και πολλά υποσχόμενα, πόσο μπορούν να καθορίσουν το μέλλον μας;

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010 03:14

«Μπάμπω» στο Πολύκαστρο

Συντάκτης:

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι γυναίκες του Λαογραφικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου αναβίωσαν  το έθιμο της «Μπάμπως». Ένα έθιμο που οι ρίζες του ξεκινούν από την Ανατολική Ρωμυλία και που με σεβασμό και αγάπη διατηρούν μέχρι σήμερα...
Επιλέγοντας όχι τυχαία την 8η Ιανουαρίου, δηλαδή αμέσως  μετά από την γέννηση και βάπτιση του Χριστού, οι γυναίκες τιμούν και ευχαριστούν την Μπάμπω του χωριού, που ήταν συνήθως μια ηλικιωμένη γυναίκα που εκτελούσε χρέη μαμής.  Η ΜΠΑΜΠΩ συμβολίζει την γονιμότητα, την ίδια τη ζωή και στο πρόσωπο της τιμάται η γυναίκα που μέσα από τις οδύνες του τοκετού μεταμορφώνεται σε μάνα.

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 11:16

Κάλαντα «Ακριτών»

Συντάκτης:

Τα παραδοσιακά ποντιακά κάλαντα ήχησαν κατά τη διάρκεια των εορτών σε όλο το Δήμο Πολυκάστρου τραγουδισμένα από τα παιδιά του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες». Την παραμονή των Χριστουγέννων οι πόντιοι καλαντιστές τραγούδησαν το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Ιησού σε κατοικίες του Πολυκάστρου.

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 11:16

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της “ΤΕΧΝΗΣ” Κιλκίς

Συντάκτης:

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, το απόγευμα πραγματοποίηθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων ζωγραφικής των τμημάτων Παιδικής Ζωγραφικής και Δημιουργικής Γραφής της “ΤΕΧΝΗΣ” Κιλκίς. Χρώματα και εικόνες μέσα στη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων απλώθηκαν στην επιφάνεια του εκθεσιακού χώρου της “ΤΕΧΝΗΣ” Κιλκίς, συνθέτοντας ένα υπέροχο τοπίο μοναδικής ομορφιάς.
Οι επισκέπτες, γονείς και παιδιά απόλαυσαν με όλες τους τις αισθήσεις την “Τέχνη”.

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 11:14

Γιορτή παιδικού σταθμού του Δήμου Γουμένισσας

Συντάκτης:

Ο παιδικός σταθμός Γουμένισσας πραγματοποίησε την χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή του σε ατμόσφαιρα χαράς και εορταστικού πνεύματος στο κέντρο νεότητας της πόλης. Την εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια του σταθμού κ. Σούλα Λιποσλή Τσιώρα. Μετά τις ευχές της αναφέρθηκε στην ανακαίνιση των χώρων του σταθμού και στη συμβολή του προέδρου του κ. Αλέξανδρου Κουσιδώνη, τον οποίο ευχαρίστησε. Και ο κ. Α. Κουσιδώνης χαιρέτησε την εκδήλωση ευχόμενος σε όλους χρόνια πολλά και καλή χρονιά, δίνοντας την υπόσχεση να εργασθεί για το καλό του παιδικού σταθμού και περισσότερο των μικρών μαθητών. Οι εργασίες ανακαίνισης ανέδειξαν το σταθμό και τις εγκαταστάσεις του, έγινε ο χώρος σύγχρονος, άνετος και ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 10:47

H πίτα των «Ακριτών»

Συντάκτης:

Ανήμερα των Θεοφανείων, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο διασκέδασης «ΜΑΞΙΜ» στο Πευκόδασος ο ετήσιος χορός – κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες». Κατάμεστο ήταν το κέντρο διασκέδασης ΜΑΞΙΜ από κόσμο που τίμησε την πρώτη εκδήλωση των «Ακριτών» για το 2010, η οποία για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μεσημέρι και παρουσίασε μεγάλη επιτυχία.

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 10:46

Οι μωμόγεροι της Ν. Σάντας

Συντάκτης:

Το αρχαίο έθιμο των μομόγερων αναβίωσαν τα μέλη του ποντιακού συλλόγου Νέας Σάντας, με πρωτοστάτη το χορευτικό συγκρότημα, την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010. Ζωσμένοι τις χαρακτηριστικές κουδούνες και με την συνοδεία της γκάιντας και του νταουλιού γύρισαν στις γειτονιές του χωριού και κατέληξαν στον πεζόδρομο. Κέφι, χορός και άφθονο κόκκινο κρασί έπαιζαν τον πρώτο ρόλο σε μια βραδιά, νοσταλγική κυρίως αλλά και ιδιαίτερα διασκεδαστική.