Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:49:00 πμ

Πολιτιστικά

Προς όλους τους Κληρικούς, τους Μοναχούς και τους Λαϊκούς της Ι. Μητροπόλεώς μας
Αγαπητοί μου, Χριστός ετέχθη!
Ανασασμός μιας κάποιας ελπίδας; Έως εκεί μονάχα, και τίποτε παραπέρα; ‘Η μήπως δική μας κατάφαση στο μοιρασμένο δώρο της δικής Του αειπαρξίας; Ονειρική προσδοκία κάποιων μεσσιανικών λύσεων στο ταλαίπωρο “τώρα”; ‘Η μήπως καρδιακή αποδοχή και ιστορική υποδοχή και αιώνια συμμετοχή στον ίδιο το Χριστό;

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κιλκίς το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η ορκωμοσία των νέων Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας της τάξης του 2014 και οι πρώτοι Εθελοντές Σαμαρείτες - Διασώστες της τάξης του 2014, του περιφερειακού τμήματος Ε. Ε. Σ. Κιλκίς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και το χαιρετισμό τους, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας η τομεάρχης Εθελοντισμού του Ε. Ε. Σ. και Ολυμπιονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Πολιτισμού του Δήμου Κιλκίς κ. Δημήτρης Τσαντάκης.

Το άγγελμα του θανάτου του συντοπίτη μας και διακεκριμένου καλλιτέχνη Κώστα Λαχά μας πάγωσε. Αν και έφυγε σε νεαρή ηλικία από τη γενέθλια γη για να ανοίξει τα φτερά του στον κόσμο της τέχνης ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο από τον οποίο ξεκίνησε.
Εραστής της τέχνης από νεαρή ηλικία πίστευε στον ζείδωρο αέρα της καλλιτεχνικής πνοής που αναταράσσει τα στεκάμενα νερά και μας αναβαπτίζει «εις  οσμήν ευωδίας πνευματική».
Γι’ αυτό και στάθηκε γενναιόδωρος προς τον τόπο του.

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 21:07

“ΠΡΟΣΦΕΡΩ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ!”

Συντάκτης:

Δυναμικό παρόν έδωσαν οι Πρόσκοποι του 2ου Συστήματος, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, στην πλατεία Ειρήνης Κιλκίς. Σκοπός της παρουσίας τους ήταν η συλλογή τροφίμων για το συσσίτιο της Μητρόπολης Κιλκίς. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά της συνεργασίας Προσκόπων και Εκκλησίας γι’ αυτό το σκοπό στην πόλη μας. Η Μητρόπολη Κιλκίς καθημερινά παρέχει συσσίτιο σε περίπου 150 άτομα ημερησίως και η βοήθεια κοινωνικών φορέων, όπως οι Πρόσκοποι, είναι πάντα καλοδεχούμενη. Η προσέλευση του κόσμου και η βοήθεια ήταν πραγματικά σημαντική. Αξίζει να σημειωθεί πως μαζεύτηκαν 138κ. ελαιόλαδο, 40 κ. ηλιέλαιο, 437κ. ρύζι, 169 κ. ζάχαρη, 375 κ. μακαρόνια και άλλα πολλά ακόμα αγαθά που προσέφεραν οι κάτοικοι του Κιλκίς.

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 21:05

Ο ετήσιος χορός των Ακριτών Επταλόφου

Συντάκτης:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ» νομού Κιλκίς σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του συλλόγου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014, στο Κτήμα των Ευχών στο Κιλκίς.
Ώρα προσέλευσης 21:00, τιμή πρόσκλησης 15€ με φαγητό και απεριόριστο ποτό.
Το χορευτικό τμήμα των Ακριτών Επταλόφου θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς και θα διασκεδάσουμε παρέα με τους:

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 23:06

Οι Κρητικοί έβρασαν τη ρακή τους

Συντάκτης:

Είναι μια ιεροτελεστία η απόσταξη της ρακής για τους Κρητικούς. Την ώρα που στο καζάνι βράζουν τα κρασοστάφυλα παραδίπλα στρώνονται τραπέζια με παραδοσιακά εδέσματα προς τέρψιν των συνδαιτυμόνων και τον χορό να κορυφώνει το κέφι και την χαρά.
Κι αν οι Κρητικοί μετοικούν από την Κρήτη ως μετανάστες έρωτος ή εργασίας, λίγο αλλάζει. Τις προάλλες στο καζάνι του Τερζή στο Χέρσο, στήθηκε κανονικό γλέντι και χαρά. Οι Κρητικοί του συλλόγου Κιλκίς «Το Αρκάδι» απόσταξαν τη ρακή τους και συνάμα οργάνωσαν ένα γλέντι τρικούβερτο.

Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο του Χρήστου Γκόλιαρη, «Γκιαούρκιοϊ Σμύρνης. Περιοχή αρχαίας Κολοφώνας».
Ο Χρήστος Γκόλιαρης είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο οποίος για πολλά χρόνια διετέλεσε στέλεχος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δ/ντής Εκπ/σης, Σχολικός Σύμβουλος κλπ.) και συγγραφέας κυρίως παιδαγωγικών και ερευνητικών έργων.

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς τα εκπαιδευτικά προγράμματα με νηπιαγωγεία και σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και θα συνεχιστούν έως τον Μάιο του 2015. Μέχρι στιγμής 24 τμήματα έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των τμημάτων που έχουν δηλώσει συμμετοχή ξεπερνάει τα 100.

Μικροί και μεγάλοι δημότες του Κιλκίς αξιοποίησαν δημιουργικά τη χθεσινή χειμωνιάτικη λιακάδα με έναν πρωινό περίπατο  διαφορετικό από τους συνηθισμένους. Ανταποκρινόμενοι στην κοινή πρόσκληση της νεοσύστατης Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, του Δήμου Κιλκίς και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείου και στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του με αρχαιολογικά αντικείμενα που εκτίθενται στις προθήκες του μουσείου, μόνο που αυτά ήταν σε χάρτινη μορφή!
Νήπια και παιδιά δημοτικού σχολείου μαζεύτηκαν γύρω από το τραπέζια και έδειξαν εκπληκτική αφοσίωση στο παιχνίδι της χειροτεχνίας. Η γνωριμία με το αρχαιολογικό παρελθόν ήταν χρήσιμη αλλά κυρίως διασκεδαστική αφού τα παιδιά έκοψαν και στη συνέχεια χρωμάτισαν αρχαιολογικά ευρήματα σε χάρτινη μορφή όπως τα πήλινα παιδικά παιχνίδια που βρέθηκαν στο Παλατιανό, σιδερένιους πελέκεις (Π. Γυναικόκαστρο) σιδερένια κλειδιά (Παλατιανό) αγγεία για κρασί (Τούμπα) και κανάτες (Π. Γυναικόκαστρο, Καλίνδροια, Ποντοηράκλεια), κοσμήματα για το λαιμό (Ποντοηράκλεια). Στη συνέχεια κρέμασαν με περηφάνεια τα πολύχρωμα χάρτινα στολίδια στο δέντρο.
Γονείς, παιδιά και επισκέπτες περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου αλλά και στην αυλή για να δουν τα εκθέματά του ενώ οι υπεύθυνοι φρόντισαν να δώσουν μια σύντομη παρουσίαση για τον αρχαιολογικό πλούτο που φιλοξενείται στο μουσείο της πρωτεύουσας του νομού με ψηφιακή ενημερωτική προβολή (power point).     
Η εκδήλωση κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, ως προς τη συμμετοχή αλλά και ως προς το ενδιαφέρον και ευρηματικό  περιεχόμενό της. Οι παρεστώτες αισθάνθηκαν οικεία στον αρχαιολογικό χώρο του μουσείου, στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και αυτή η προσέγγιση είναι πολύ θετική και ενθαρρυντική για την εικόνα  και λειτουργία της νεοσύστατης Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς.
Η Εφορία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, ο Δήμος Κιλκίς και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού ευχαριστούν θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου του αρχαιολογικού μουσείου. Θερμές ευχαριστίες αξίζουν και στους χορηγούς της εκδήλωσης Χρήστο Ηλιάδη – Βιβλιοπωλείο, Σύμμετρο – Βιβλιοπωλείο, Γωνία – Ζαχαροπλαστείο, Σοκολατίνι – Ζαχαροπλαστείο, Κρυστάλ Γουμένισσας – Εμφιαλωμένα νερά.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 2014-’15, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του «Χριστουγεννιάτικου Χωριού» του Δήμου Κιλκίς με δρώμενο περιβαλλοντικού περιεχομένου στις 16, 17 & 18 Δεκεμβρίου από τις 9.30π.μ. έως τις 11.30π.μ. με την αφήγηση του παραμυθιού ¨ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ¨  της κας Σγουρής Β. Γεωργιάδη. Συμμετέχει ομάδα μαθητών του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς.