Quantcast
Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, 3:26:50 μμ

Πολιτιστικά

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 12:03

Πανδαισία χρωμάτων, σχεδίων και κατασκευών

Συντάκτης:

Δάσκαλος και μαθητές στο πλαίσιο συνεργασίας, για δεύτερη φορά με την ‘’Τέχνη’’ Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Κιλκίς παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά. Ο Καψιδάκης θα παρουσιάσει μια σειρά σχεδίων με μελάνη και λαδομπογιά και μια σειρά επιτοίχιων κατασκευών με ξύλο, μέταλλο, πανιά, χρώμα, φωτιά. Οι μαθητές του από ‘’Το Μήλον της Έριδος’’ θα παρουσιάσουν σχέδια με μολύβι και κάρβουνο, ξυλογραφίες τυπωμένες με τη μέθοδο του ανορθόδοξου χρώματος, γλυπτά, αγγεία και χρηστικά με φυσικό πηλό δουλεμένα στο χέρι και στον τροχό και ψημένα στο καμίνι του εργαστηρίου μας.

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 11:56

“H Eπτάκωμος Σάντα”

Συντάκτης:

Ο Σύλλογος Σανταίων Θεσσαλονίκης «Η ΕΠΤΑΚΩΜΟΣ ΣΑΝΤΑ» πραγματοποίησε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στο κέντρο «Πλατάνια» στην Νέα Σάντα, μεσημεριανή συνεστίαση με αρτύσιμους και νηστίσιμους μεζέδες. Με τη συνοδεία ποντιακής λύρας, τραγούδι  και πολύ χορό, πλήθος κόσμου από τον Δήμο Γαλλικού και όχι μόνο, διασκέδασαν σε ένα παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 11:56

Δραστηριότητες Ορειβατών Κιλκίς

Συντάκτης:

ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
Την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 θα πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή στον Όλυμπο με ανάβαση στην Κορυφή Μπαρμπαλάς στα 1.850μ με αφετηρία το χωριό Βροντού Πιερίας. Πρόκειται για σχετικά εύκολη διαδρομή, που έχει ως αφετηρία το καταφύγιο «Κρεβάτια» στα 1.000μ. υψόμετρο. Δεδομένης της εποχής, είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε και χιόνια. Στα πλαίσια της εκδρομής μπορούμε να επισκεφθούμε και το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Κόρης, λίγο πιο πάνω από τη Βροντού, στο βάθος μιας χαράδρας.

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 11:46

Εκδηλώσεις καρναβαλιού

Συντάκτης:

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρυζίων οι εκδηλώσεις καρναβαλιού άρχισαν από τις 23 Ιανουαρίου, όταν το μικτό χορευτικό τμήμα ενηλίκων ταξίδεψε στον Τύρναβο και συμμετείχε στην έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων του ομώνυμου Δήμου. Την Τσικνοπέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, το παιδικό τμήμα παρουσίασε το δρώμενο της «Μπαμπόγριας» στην Αξιούπολη, ενώ τμήμα μεταμφιεσμένων γυναικών έπλεξαν το γαϊτανάκι.

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 03:57

Ελπίδα και αισιοδοξία για έναν καλύτερο κόσμο

Συντάκτης:

Με το βλέμμα στον ιδρυτή και στους πρωτεργάτες του Προσκοπισμού και του Οδηγισμού, οι Κιλκισιώτες Πρόσκοποι και Οδηγοί, γιόρτασαν από κοινού την Ημέρα Σκέψεως και Φιλίας, σε μια μεγάλη και λαμπερή γιορτή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου στο κοσμικό κέντρο διασκέδασης «TO ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ». Οι κιλκισιώτες και οι φίλοι που παρέμειναν στην πόλη και δεν «απέδρασαν», λόγω της τριήμερης αργίας, γιόρτασαν τις απόκριες στο χορό του συλλόγου. Υπήρχε κέφι και χόρεψαν με την ψυχή τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο καημένος ο ποιητής, όπου ανακατεύεται ξέρει να σιγυρίζει…
Οι γραμμές αυτές- ούτε και θυμάμαι που και από ποιον- στροβίλιζαν στο νου μου καθώς διάβαζα το ταξιδιωτικό προσκύνημα της Δέσποινας Πολυχρονίδου «Πόντος, ταξίδι στον χρόνο-τόπο του Χθες και του Σήμερα».

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010 07:06

Στην Κέρκυρα το Λύκειο

Συντάκτης:

Εξαιρετικές εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες άφησε η εκδρομή που πραγματοποίησε στην Κέρκυρα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Κιλκίς.
Η διαμονή έγινε σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στην περιοχή Κανόνι, όπου βρίσκονται το Ποντικονήσι και η Παναγία των Βλαχερνών. Ο ήλιος και ο καλός καιρός του Σαββάτου βοήθησαν  για μια απολαυστική βόλτα στην πλατεία Σπιανάδα, καφέ στο Λιστόν, προσκύνημα στον ΄Αγιο  Σπυρίδωνα και περιήγηση στα καντούνια της παλιάς πόλης.

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010 07:05

Αποκριάτικος χορός “Αγ. Τρύφωνα” Γουμένισσας

Συντάκτης:

Ξεχωριστός και λαμπερός ο ετήσιος αποκριάτικος χορός του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Αγιος Τρύφων” Γουμένισσας που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία τόσο για την προσέλευση του κόσμου όσο και για την ποιότητα της όλης εκδήλωσης. Στην είσοδο του ανακαινισμένου κέντρου “Χαρά”, οι υπεύθυνες των χορευτικών τμημάτων κ. Τάτση, κ. Μαχαλέμπαση και κ. Τραχανίδου, καλωσορίζοντας τον κόσμο πρόσφεραν και από ένα τριαντάφυλλο στις κυρίες (λόγω του Αγίου Βαλεντίνου).

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 12:06

Κουρμπάνι Γουμένισσας

Συντάκτης:

Όπως κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια για να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό του ως θεσμό, την 1η Φεβρουαρίο το σημείο συνάντησης για την Γουμένισσα, αλλά και τους φίλους αυτής είναι το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα. Είναι η ημέρα γιορτής του Αγίου, η ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών στα αμπέλια γιατί χωρίς την ευλογία του δεν γίνεται καμιά αγροτική εργασία που έχει να κάνει με το σταφύλι και το κρασί. Είναι η ημέρα που λαμβάνει χώρα το έθιμο του “Κουρμπανιού”.