Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 11:10:01 μμ

Πολιτιστικά

Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 09:24

Καμπανιώτικα 2009

Συντάκτης:

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Μορφωτικού Πολιτιστικού Σωματείου Καμπάνη, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουλίου, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου στο Καμπάνη. Τα «Καμπανιώτικα», όπως ονομάζονται, αποτελούν μια μεγάλη εκδήλωση για την ανάδειξη και προβολής του πολιτισμού της περιοχής.

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2009 13:32

«Της μνήμης ξωτικό που χάθηκε»

Συντάκτης:

Μια κριτική ματιά στο νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Τσιτσίμη, από τη σχολική σύμβουλο των νηπιαγωγών της Κομοτηνής και δασκάλα ζωγραφικής στα τμήματα της Τέχνης Κιλκίς, Κική Βέλκου

Αγαπητέ Γιάννη,
Μεγαλώνοντας συνειδητοποιούμε ότι ο χρόνος περνάει από πάνω μας, μας ποδοπατάει και επιστρέφει αμείλικτος μέσα από γεγονότα και καταστάσεις που παγιδεύουν τον αυθορμητισμό και την φαντασία μας. Ευτυχώς το πνεύμα που φωλιάζει στον καθένα από εμάς, αναζητάει τρόπους να πετάξει. Η χαρά της ανάγνωσης του δίνει τα φτερά για να περιπλανηθεί στη χώρα του ‘κάποτε’, να συναντήσει τη χώρα του ‘ποτέ’ και να ελπίσει ότι κάποια στιγμή θα επισκεφτεί τη χώρα του δικού του ‘πότε’.

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 13:27

Πολύκαστρο - Χίος με δεσμούς αδελφικούς

Συντάκτης:

Με την αδελφοποίηση των δήμων Πολυκάστρου και Χίου, καθώς και την αδελφοποίηση του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος», έκλεισαν οι φετινές εκδηλώσεις των Πολυκαστρινών.
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Πολυκάστρου στη λαμπρή εκδήλωση αδελφοποίησης Πολυκάστρου – Χίου, με την παρουσία και πολυμελούς αντιπροσωπείας από το ιστορικό νησί, με την πλούσια πολιτιστική παράδοση.

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 13:26

Στη μαγεία της οθόνης του «Δημήτρη Ζωηρού»

Συντάκτης:

Εκατοντάδες Κιλκισιώτες παραβρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη 25 Ιουνίου στον Λόφο του Κιλκίς, για τα εγκαίνια του δημοτικού θερινού κινηματογράφου, στον οποίο δόθηκε τ’ όνομα, «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΗΡΟΣ».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα σ’ έκδηλο κλίμα ευφορίας για το γεγονός της δημιουργίας του πρώτου δημοτικού θερινού σινεμά στο νομό μας, καθώς και συγκίνησης για την απόδοση μιας μέγιστης τιμής σ’ έναν άνθρωπο που αγάπησαν οι κιλκισιώτες και που σύνδεσε τ’ όνομα του με τα κινηματογραφικά και γενικότερα πολιτιστικά δρώμενα του Κιλκίς (ιδρυτής και πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης, δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος βουλευτής κ.α.)

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 13:25

Λαμπρή η γιορτή του “Σουμκετρου”

Συντάκτης:

Ήταν όλοι τους εκεί. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, έτσι και φέτος ,όπως και κάθε χρονιά την τελευταία δεκαετία, οι Λιβαδιώτες αντάμωσαν στο όμορφο χωριό τους επ’ ευκαιρία της εορτής των Αγίων Αποστόλων (Σουμκέντρου).
Το Σάββατο το βράδυ στον προαύλιο χώρο της ``Μοσχόπολις``, του Κοινοτικού  Ξενώνα και χώρου εστίασης, πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή πατροπαράδοτη βλάχικη βραδιά με το συγκρότημα του Δημήτρη Παράσχου και του Γιώργου Μανέκα.

Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Άγιος Τρύφων” Γουμένισσας, συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, για μια ακόμη φορά συμμετείχε σε  μια μεγάλη διοργάνωση, στην Χρυσούπολη Καβάλας, στο 2ο Πανθρακικό Αντάμωμα με το μεγάλο χορευτικό του τμήμα και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου Κατερίνας  Κούπανη. Ήταν ένα διήμερο γεμάτο χορό, γλέντι και επαφή επικοινωνίας με άλλους 52 Συλλόγους, αναδεικνύοντας ο καθένας με το δικό του και μοναδικό τρόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα του τόπου του. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα στους χορευτές, στα Δ.Σ. των Συλλόγων, να ανταλλάξουν απόψεις, να γνωριστούν αναμεταξύ τους και να δώσουν το νέο ραντεβού και για την επόμενη χρονιά.

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 14:16

Εκατό χρόνια Γιάννης Ρίτσος

Συντάκτης:

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της «Ρωμιοσύνης» Γιάννη Ρίτσου και η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στο μεγάλο αυτό διανοητή, που στρατεύτηκε μέσα στην ίδια την εποχή του. Ο Γ. Ρίτσος είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες  ποιητικές παρουσίες του καιρού μας, με το αδιάλειπτο παρόν του, την ακατάβλητη εργατικότητα του, τη γονιμότητα της σκέψης του, τον ποιητικό του οίστρο και την αγωνιστική του διάθεση. Στρατευμένος στην ιδεολογία της αριστεράς είναι ένας ποιητής με μεγάλη ακτινοβολία και απήχηση, πολυγραφότατος και πολυτάλαντος.

Η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς σε συνεργασία με τον ΟΠΟΝΓΑ παρουσίασε ένα όμορφο μουσικό-ποιητικό αφιέρωμα στo πλαίσιο του έτους Γιάννη Ρίτσου, την Τετάρτη 3 Ιουνίου στο κατάμεστο, από Κιλκισιώτες, Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.
Η προσεγμένη επιμέλεια κειμένων και η λιτή παρουσίαση τους από τις Τρίγκα Κωνσταντίνο και την Καλφοπούλου Ελισάβετ, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική επιμέλεια προβολής από τον Αλεβιζάκη Χρήστο, μας έκανε κοινωνούς της ζωή του, και η αισθαντική απαγγελία αποσπασμάτων των τόσο όμορφων ποιημάτων του, από τη Σοφία Κεσίδου και τον Θεόφιλο Γουλτίδη μας συγκίνησε πραγματικά όλους.

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 14:12

Πανηγύρι Αγίου Πέτρου

Συντάκτης:

Ενα πλούσιο πενταήμερο εκδηλώσεων διοργανώνουν με την ευκαιρία της τοπικής πανήγυρης του Αγίου Πέτρου οι φορείς του χωριού, με τη στήριξη της ΔΗΚΕΠΑΠ Δήμου Ευρωπού, από 25 έως 29 Ιουνίου.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Τοπικό Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τη Θύελλα και την ΑΕ Βυζαντίου Μέγας Αλέξανδρος Αγίου Πέτρου και ξεκινούν την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, με τη λαϊκή ορχήστρα νέων του Αγίου Πέτρου, «Σούξου-Μούξου».

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009 09:25

Νέο Κύμα και «Φιάκας» στο δήμο Ευρωπού

Συντάκτης:

Το Δημοτικό θεατρικό εργαστήρι του Δήμου της Ευρωπού έδωσε δύο ακόμη παραστάσεις, την Παρασκευή 12 Ιουνίου στο Πολύπετρο και την Κυριακή 14 Ιουνίου στον Άγιο Πέτρο, μετά από αυτές της Πέλλας και του Ευρωπού.
Ο Φιάκας, κωμωδία αστειοτάτη, μια Κωνσταντινούπολη αξέχαστη ήρθε  σήμερα και σε μας. Ο Φιάκας ζει παρασιτικά παριστάνοντας το γόνο καλής οικογένειας, πολιορκεί την εύπιστη και ρομαντική Ευανθία με σκοπό να βάλει στο χέρι την προίκα της. Θίγονται και σατιρίζονται  από το Δημοσθένη Μισιτζή  οι υπερβολές, η ξενομανία και ο εύκολος πλουτισμός, όπως μας ενημερώνει η υπεύθυνη  της Θεατρική Ομάδας, κα Ράνια Νικολαΐδου.