Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 9:14:27 μμ

Πολιτιστικά

 Ένα ανοιξιάτικο πανηγύρι παρακολούθηαν οι φίλοι του Λυκείων των Ελληνίδων, με αφορμή μια ακόμη μουσικοχορευτική παράσταση του. Η εκδήλωση, που είχε τίτλο “με του Μαγιού τις μυρωδιές, χορεύουν νιοι και κοπελιές”, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαϊου, στην κεντρική πλατεία Ειρήνης της πόλης μας. Με τη βοήθεια του υπέροχου καιρού το κοινό είχε την ευκαιρία να δει τα χρώματα και να οσμιστεί τις μυρωδιές των χορών, των τραγουδιών και των εθίμων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.
Παρασκευή, 30 Μαϊος 2008 15:19

Εκθεση ζωγραφικής και κεραμικής

Συντάκτης:
 Παρουσία πολλών γονέων και παιδιών, των αντιδημάρχων Χρήστου Σπίγκου και Φαίδωνα Ρωμανίδη, πραγματοποιήθηκαν τα  εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης των παιδικών  τμημάτων ζωγραφικής και κεραμικής του Εικαστικού εργαστηρίου  τη περασμένη Δευτέρα 26 Μαΐου στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κιλκίς.  Τα παιδιά με το δικό τους μοναδικό τρόπο εκφράστηκαν δημιουργώντας όμορφες ζωγραφιές με μεγάλη ποικιλία θεμάτων αλλά και έργα της κεραμικής που εντυπωσίασαν τους παραβρισκόμενους.
Παρασκευή, 30 Μαϊος 2008 15:13

Ανοιξιάτικες εκδηλώσεις από το Σύλλογο Μεσιάς

Συντάκτης:
Η Ανοιξιάτικη περίοδος είναι πλούσια σε έθιμα για τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Μεσιάς  «Αλ. Βυζάντιο» του δήμου Ευρωπού, ο οποίος ξεκίνησε από το Πάσχα με τις Λαζαρίνες, τα κάλαντα και με το κάψιμο του Οβριού τη Μ. Παρασκευή, για να φτάσει στο αποκορύφωμά του με τις εκδηλώσεις του Μαΐου προς τιμήν του Αγ. Κων\νου και Ελένης.
Τετάρτη, 28 Μαϊος 2008 13:36

Εκδηλώσεις μνήμης χωρίς τους Ποντίους

Συντάκτης:
 Επί δεκαετίες το πάγιο και επίμονο αίτημα όλων των ποντιακών συλλόγων και φορέων ήταν η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την Ελληνική Πολιτεία. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 η Πολιτεία με πράξη του Κοινοβουλίου αναγνώρισε τη Γενοκτονία των ποντίων από την κεμαλική Τουρκία. Μέχρι τότε οι ανεπίσημες εκδηλώσεις  απόδοσης τιμής στη μνήμη των θυμάτων διακρίνονταν από μαζικότητα. Μετά την αναγνώριση και σταδιακά στις επίσημες εκδηλώσεις κάθε Μάιο παρίστανται μόνο οι επίσημοι! Οι Πόντιοι απουσιάζουν με ηχηρότερη την απουσία των συλλόγων τους.
Το παιδικό θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Πολυκάστρου ξεκίνησε  με την καθοδήγηση της κ. Ολυμπίας Κηπουρίδου το 2004-2005 και ανέβασε το θεατρικό έργο «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι», των αδελφών Γρκιμ. Το 2005-2006 ανέβασε το θεατρικό έργο «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες», του Ευγένιου Τριβιζά. Το 2006-2007 με τη βοήθεια και του κ. Στέργιου Πρώιου ανέβασε το θεατρικό έργο «Ο Μάγος του ΟΖ» και φέτος το 2007-2008 ανέβασε το έργο « Ο Αρχοντοχωριάτης», του Μολιέρου.
Κυριακή, 25 Μαϊος 2008 06:44

Δον Πελιμπλίν

Συντάκτης:
 Η Θεατρική Σκηνή της “ΤΕΧΝΗΣ” του Κιλκίς παρουσιάζει στις 30, 31 Μαϊου και 1, 2 Ιουνίου 2008 στην αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος το αριστούργημα του Φεντρερίκο Γκαρθία Λόρκα “Δον Περλιμπλίν”.
Ο αταίριαστος έρωτας του πλούσιου Δον Περλιμπλίν για τη νεαρή και όμορφη Μπελίσα που τον παντρεύεται από συμφέρον, θέλοντας όμως να κρατήσει την κυριαρχία της πάνω στους άντρες και να τους δίνεται όποτε αυτή  επιθυμεί. Έρχεται όμως η ώρα να μάθει με τον πιο σκληρό τρόπο τον πόνο της αγάπης και την αληθινή θυσία στο βωμό του απόλυτου έρωτα.
 Την Κυριακή 18 Μαΐου 2008, στις 20.00΄ στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων με την παρουσία εκατοντάδων μελών ποντιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα, και την συμμετοχή περίπου 2000 ανθρώπων, διοργάνωσε την κεντρική εκδήλωση για την  Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Τετάρτη, 21 Μαϊος 2008 06:27

Γιορτή της μητέρας στο Χειμαδιό

Συντάκτης:
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και φέτος η εκδήλωση για τη γιορτή της Μητέρας που πραγματοποιήσε στο Χειμαδιό ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Οι Σταυραετοί”. Η γιορτή ήταν αφιερωμένοι στο σπουδαίο και ιερό έργο πο προσφέρει η μητέρα στην κοινωνία μας, και σ’ αυτόν τον αναφέρθηκαν στην ομιλία τους ο Δήμαρχος Κρουσσών Νεόφυτος Παπαδόπουλος καθώς και η πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυριακή Αναστασιάδου.
Τετάρτη, 21 Μαϊος 2008 05:43

Στην Αγγλία το 2ο Γυμνάσιο

Συντάκτης:
Το 2ο Γυμνάσιο Κιλκίς, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius 1 με τίτλο «Προστατεύοντας το Περιβάλλον της Ευρώπης. Σήμερα και για το Μέλλον», το οποίο εκπονεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, συμμετείχε στη διάρκεια της εβδομάδας από 5 - 10 Μαΐου σε συνάντηση εργασίας στην πόλη Rugby της Αγγλίας.
Κυριακή, 18 Μαϊος 2008 15:54

Κάλεσμα Γ. Παρχαρίδη για Ημέρα Γενοκτονίας

Συντάκτης:
 Με το νόμο 2193/1994, που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή στις 24-2-1994, ορίστηκε η 19η Μαϊου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του  Πόντου.  Είναι η αποφράδα ημέρα του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι η ημέρα που ο Κεμάλ το 1919 αποβιβάζεται στη Σαμψούντα,  δήθεν για να ειρηνεύσει την περιοχή και αντί να προστατέψει τους Έλληνες κατοίκους από τη δολοφονική μανία των Τσετών,  συμμάχησε μ’ αυτούς και τον υποκινητή τους Τοπάλ Οσμάν και με το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους» έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο,  που είχε ήδη αρχίσει το έτος 1915,  με θύματα 353.000 Ελληνοποντίους.