Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 10:25:46 μμ
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007 07:11

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων : Για την Εθνική Αυτογνωσία

 Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εργασίες του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «ΣΙΘΩΝΙΑ» του συγκροτήματος «PORTO CARRAS», από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2007 στον Μαρμαρά Χαλκιδικής.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν 500 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι 230 Ποντιακών Σωματείων, από την Ακριτική Θράκη, την ΄Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Αττική, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη, αλλά και κάθε γωνιά της Ελλάδας.  
            Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ι. Ιωαννίδης ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.
Τον Πρόεδρο και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου εκπροσώπησε ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Ι. Δριβελέγκας και τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο Βουλευτής Σερρών κ. Η. Πολατίδης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας και του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».
Τις ενδιαφέρουσες θεματικές του Συνεδρίου σχετικά με τον Ποντιακό Ελληνισμό ανέπτυξαν αξιόλογοι εισηγητές, Πανεπιστημιακοί και πολιτικοί: Μάρκος Μπόλαρης, Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, Απόστολος Τζιτζικώστας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και λοιποί.
  Οι σύνεδροι παρακολούθησαν με τεράστιο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις, τις οποίες ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις.

Ψήφισμα
Οι 500 σύνεδροι από 230 Ποντιακά Σωματεία όλης της Ελλάδος ομόφωνα εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα και απαιτούν:
Α) Αταλάντευτα και χωρίς υπαναχωρήσεις την Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου από την Τουρκία και τη Διεθνή Κοινότητα και απαιτεί να τεθούν ως προαπαιτούμενοι όροι, από την πλευρά της Τουρκίας, για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Β) Σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ποντιόφωνων Μουσουλμάνων της Τουρκίας, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την καθιέρωση Διεθνώς της 19ης Μαΐου ως ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.
Γ) Ανάδειξη και περιφρούρηση των Μνημείων του Πολιτισμού και της Θρησκείας των Ελλήνων του Πόντου, που οι πρόγονοι εγκατέλειψαν παρά τη θέλησή τους στον Ιστορικό Πόντο και τώρα ερημώνουν, αλλοιώνονται και καταστρέφονται από τη μανία του χρόνου, την αδιαφορία του Τουρκικού κράτους και την προσπάθεια σφετερισμού τους.
Δ) Απόδοση σε εμάς τους Ποντίους, προς ελεύθερη θρησκευτική χρήση και λατρεία, των ιστορικών Μοναστηριών μας στον Πόντο και ιδιαιτέρως την Παναγία Σουμελά.
Ε) Λήψη άμεσων μέτρων για την πλήρη και ουσιαστική αποκατάσταση των αδελφών νεοπροσφύγων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Η επανέναρξη της χορήγησης στεγαστικών δανείων, που έχουν σταματήσει εδώ και δύο περίπου χρόνια, όπως επίσης, και η ανάδειξη και η προβολή της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας των Ελλήνων στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Στ) Δημιουργία εισηγητικής επιστημονικής Κοσμητείας η οποία μαζί με την ΠΟΠΣ και τα Ποντιακά Σωματεία θα προετοιμάζει τις θεματικές των Συνεδρίων.
Ζ) Πρόταση στο Νομάρχη και τους Δημάρχους Θεσσαλονίκης, να δημιουργηθεί στους χώρους στου Στρατοπέδου του Παύλου Μελά, Παγκόσμιο Μουσείο Ολοκαυτωμάτων, που θα αφορά τα ιστορικά ολοκαυτώματα και γενοκτονίες κατά λαών & φυλών (Εβραίοι, Αρμένιοι, Πόντιοι, Ασσύριοι, Τούτσι κ.λ.π.).
Τέλος όλοι οι σύνεδροι από κοινού αποφασίζουν ότι:
Η) Τιμούμε και στηρίζουμε το έργο και την προσφορά του Σωματείου και του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά». Οιαδήποτε άλλη ενασχόληση και εμπλοκή συμπατριωτών μας με τα διοικητικά του Ιδρύματος δεν ξεκινά από αγαθές προθέσεις, βλάπτει δε γενικότερα όχι μόνο το έργο του Ιδρύματος αλλά και τα ποντιακά ζητήματα που πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε. Για όλα τα Σωματεία υπάρχει το Κοινό των Ποντίων και εκεί υπάρχει ανοιχτό βήμα για όλους. Παραπέμπουμε τον κάθε ενδιαφερόμενο στην επιστολή-παρέμβαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλου της οποίας το περιεχόμενο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, έτσι ώστε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από εισήγηση του οικείου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα προέβη στον διορισμό του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, διορισμός ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Τιμούμε την μνήμη του Φίλωνα Κτενίδη, Παναγιώτη Τανιμανίδη και συμπαριστάμεθα στο έργο των Δ.Σ. του Σωματείου και του Ιδρύματος.