Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 7:01:09 μμ
Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2011 20:16

Πανήγυρη Αγ. Δημητρίου Κιλκίς

ag-dimitrios-kilkis
Ξεχωριστό ήταν το Πανηγύρι φέτος στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς. Ο λόγος διπλός. Πρώτον γιατί στην Ενορία υποδέχθηκαν ένα Αντίγραφο της Εικόνος της Παναγίας της Ελεούσας της Στενημάχου και τέλεσαν τα Θυρανοίξια του νέου Παρεκκλησίου αφιερωμένο στον Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, τον Τραπεζούντιο και δεύτερον διότι εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Δημητρίου στον ανακαινισμένο πλέον Ιερό Ναό του.
Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Εμμανουήλ στον ανακαινισμένο Ναό, ο οποίος ανακαινίσθηκε με την συνδρομή του κ. Χρήστου Ζιώγα ο οποίος στην μνήμη της αδελφής του Ζωής προσέφερε ένα μεγάλο ποσόν. Με τα χρήματα αυτά έγινε νέα θερμοϋδραυλική εγκατάσταση στον Ναό αφού η παλαιά ήταν 35 χρονών με πολλά προβλήματα, βάφθηκε όλος ο Ναός εσωτερικά καθώς και το Τέμπλο και έγινε νέα ηλεκτρική εγκατάσταση στο Ιερό. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στους πρόσφυγες των αλησμόνητων πατρίδων μας και στις παραδόσεις που μετέφεραν στο Κιλκίς ενώ ευχαρίστησε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου όλους αυτούς που συνέβαλαν για την ανακαίνιση του Ναού, την κατασκευή αλλά και τον εξοπλισμό του νέου Παρεκκλησίου.
Αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης, οι Ιερείς, οι ψάλτες, οι Ιερόπαιδες και οι πιστοί βγήκαν στην αυλή της Εκκλησίας όπου υποδέχθηκαν το αντίγραφο της Παναγίας της Ελεούσας. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη όταν οι δύο νέοι, απόγονοι των προσφύγων Στενημαχιτών, φορεμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές εισήγαγαν την Εικόνα της Παναγίας στην αυλή της Εκκλησίας εν μέσω ψαλμών και κωδωνοκρουσιών ενώ οι πιστοί έραναν  με λουλούδια και ροδοπέταλα. Οι παλαιοί που είχαν «αποθυμήσει» το πρόσωπο της Παναγίας την οποία τιμούσαν στην Στενήμαχο και την αποχωρίστηκαν λόγω της προσφυγιάς, τώρα χαίρονταν γιατί αντίκριζαν και πάλι το γλυκό της πρόσωπο στο αντίγραφο της Εικόνος της, το οποίο πλέον δεν θα αποχωριστούν ποτέ και θα τιμούν κάθε χρόνο την ημέρα της Μεσοπεντήκοστης.
Την ημέρα αυτή μετά την Θεία Λειτουργία, γίνεται Λιτανεία με την Εικόνα της Παναγίας μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος. Εκεί γίνεται Αγιασμός και πάλι λιτανεύοντας την Εικόνα της Παναγίας επιστρέφουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Το έθιμο αυτό το μετέφεραν οι Στενημαχίτες στο Κιλκίς από την Πατρίδα τους. Εκεί, στην Στενήμαχο υπάρχει Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου στο Τέμπλο της υπάρχει η Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας (12ος μ.Χ. αιώνας).
Το 1909 μία ευλαβής χριστιανή είδε σε όραμα την Παναγία την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής θεραπεύοντας ένα κωφάλαλο παιδί. Γι’αυτό και από τότε κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, μετά την Θεία Λειτουργία, η Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας λιτανεύετε από την Στενήμαχο μέχρι την Ιερά Μονή Παναγίας Μπατσκόβου η οποία απέχει 10 χιλιόμετρα. Εκεί τελείτε Αγιασμός και Πανηγυρικός Εσπερινός. Το απόγευμα η Εικόνα επιστρέφει στον Ναό του Ευαγγελισμού.
Αμέσως μετά την υποδοχή ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Εμμανουήλ τέλεσε τα Θυρανοίξια του νέου Παρεκκλησίου το οποίο είναι αφιερωμένο στον Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη τον Τραπεζούντιο. Η συγκίνηση πάλι μεγάλη διότι ο Σταυρός με τον οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης τον Αγιασμό είναι κειμήλιο που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και τον οποίο μετέφεραν οι πρόσφυγες από την Στενήμαχο.
Για την κατασκευή του Παρεκκλησίου συνέδραμαν κατά πολύ το ζεύγος Μιχαήλ και Αλίκης Γιαννάτσκου ενώ εξοπλίσθηκε πλήρως με όλα τα απαραίτητα εκκλησιαστικά είδη για να μπορεί να λειτουργήσει από τους ευσεβείς Χριστιανούς του Κιλκίς. Την Δευτέρα το πρωί, 24 Οκτωβρίου, τελέσθηκε η πρώτη Θεία λειτουργία στο νέο Παρεκκλήσιο. Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου,  παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου το απόγευμα,  τελέσθηκε Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Εμμανουήλ με την συμμετοχή των Ιερέων και των Ιεροψαλτών των άλλων Ενοριών της πόλεως του Κιλκίς. Αμέσως μετά ακολούθησε Λιτανεία της παλαιάς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου, την οποία είχαν μεταφέρει οι Στρωμνιτσιώτες στο Κιλκίς, και του Ιερού λειψάνου του μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου μέσα στην Ενορία. Την Λιτανεία συνόδευσε η μπάντα του Δήμου Κιλκίς.  Στο τέλος της ακολουθίας προσφέρθηκαν κεράσματα σε όλους του πιστούς.
Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου. Τελέσθηκε πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Εμμανουήλ ο οποίος κήρυξε και τον θείον λόγον. Ενώ το απόγευμα έγινε Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Δημήτριο την οποία έψαλε η Ενοριακή Χορωδία.
Σε όλες τις ακολουθίες συμμετείχε πλήθος πιστών που στην κυριολεξία κατέκλεισε το εσωτερικό αλλά και τον περιβάλλον χώρο του Ναού ενώ συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Ευάγγελος Μπαλάσκας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Γκουντενούδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καλισθένη Πάκα. Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και αντιπροσωπείες του 4ου Δημοτικού Σχολείου, του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου Κιλκίς.