Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 8:29:59 πμ
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 10:15

Πανηγύρι Ομαλού

Η Λιτάνευση της Ιερής θαυματουργής εικόνας, "το Γενέσιον της Θεοτόκου" στο "Πανόραμα του Δ. Γουμένισσας", πραγματοποιήθηκε στις 7/9/2009, παραμονή της γιορτής. Φέτος, ο καιρός ήταν καλός αν και οι μετεωρολογικές προβλέψεις έκαναν λόγο για βροχές και καταιγίδες. Ωστόσο, ο Θεός ήθελε και ο καιρός επέτρεψε, ώστε όλα να πάνε κατ’ ευχήν. Έτσι, το απόγευμα της Δευτέρας, με τη συμμετοχή Κληρικών, Επισήμων και πιστών, εψάλη ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιμ. Δωρόθεου Πάπαρη κι έγινε μεγαλοπρεπή περιφορά της εικόνας, με τη συνοδεία των "Χάλκινων της Γουμένισσας". Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με αρτοκλασία.
Ανήμερα της γιορτής 8/9/2009, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ακολούθησε το έθιμο του χωριού για την οικονομική ενίσχυση του ναού "πλειστηριασμός αντικειμένων", όπου προσφέρουν οι κάτοικοι (κάλτσες, πετσέτες, μαξιλαροθήκες) και μεταπωλούνται από την εκκλησιαστική επιτροπή. Λίγο αργότερα, η "ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ" στο προαύλιο του Ναού που επιμελήθηκε γνωστό εστιατόριο της πόλης μας, έφερε κοντά τους προσκυνητές και ξενιτεμένους Ομαλιώτες και μη.
Στη συνέχεια, τα αμνοερίφια, προσφορά και τάμα των πιστών, ευλογήθηκαν από τον π. Ιουστίνο για να ετοιμαστεί το "Κουρμπάνι" από τους ευγενικούς και φιλόξενους κατοίκους του χωριού. Το "Κουρμπάνι" μαγειρεύτηκε στο σπίτι της οικ. Αθανασίου Τερζή και με τη βοήθεια της οικ. των αδελφών Τάπου.
Με αφορμή τον εορτασμό της Πολιούχου, "Το Γενέσιον της Θεοτόκου", μεταβυζαντινής εκκλησίας με το σπάνιο τέμπλο στον Ομαλό διοργανώθηκαν από το Δήμο Γουμένισσας πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τους πολιτιστικούς συλλόγους παρουσίασε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Μαρία Παλάνη. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν τα χορευτικά συγκροτήματα των Ανατολικορωμυλιωτών Γουμένισσας "Άγιος Τρύφων", Ρυζιών Αξιούπολης, Βλάχων Κάρπης και «Παιόνων» Γουμένισσας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής του Ν. Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος του Ν. Κιλκίς Α. Αμανατίδης, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Πενταλόφου-Ομαλού Χ. Εμεξετζίδης, ο Ιερέας του χωριού π. Ιουστίνος, τοπικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Π.Σ. Άγιος Τρύφων Γουμένισσας Αστέριος Τάτσης και ο Ταμίας του Συλλόγου Σταύρος Ματζίρης και πάρα πολύς κόσμος.