Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 10:31:46 μμ
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010 14:51

Πανηγύρι του Κλήδονα στην πλατεία Ευρωπού

europos


Την ημέρα του Αι Γιάννη του Κλήδονα στην κεντρική πλατεία Ευρωπού έγινε αναβίωση εθίμου από τον Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο, με τη συμμετοχή των χορευτικών των πολιτιστικών συλλόγων: «Θρακιώτες» από τον Βόλο, «Τραντέλλενοι» από την Λεπτοκαρυά, «Αλησμόνητες Πατρίδες» από την Αριδαία, «Καππαδόκες» από τον Δαμιανό και Μικρασιατών από την Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησαν πατινίδα με συνοδεία μουσικών οργάνων από τις εισόδους του χωριού και συγκεντρωθήκαν στην πλατεία, η οποία γέμισε από ήχους, χρώμα και μύρισε παράδοση.
Την εκδήλωση άνοιξαν τα δύο παιδικά χορευτικά του συλλόγου Ευρωπού που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με ρυθμό, χάρη και συντονισμό.
Κορίτσια του συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές έκαναν αναφορά στο έθιμο του «Κλήδονα» που ξεκίνησε με τις «κόρες ντυμένες στα άσπρα να φέρνουν από τις βρύσες του χωριού το αμίλητο νερό, να το ρίχνουν στη μπακίρα μαζί με τα ριζικάρια και να τα αφήνουν όλη νύχτα κάτω από τ’ άστρα να ξαστριστεί». Στο τέλος κορίτσια και αγόρια πήδηξαν την φωτιά που άναβε στο κέντρο.
Στη συνέχεια η γεμάτη από κόσμο πλατεία πλημμύρισε από παραδοσιακούς σκοπούς με τα χορευτικά των συλλόγων να παρουσιάζουν με κέφι και μεράκι δείγμα της δουλειάς τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι.

Πλούσια δράση
Η πλούσια και δημιουργική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει τον Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ευρωπού είναι ενδεικτικό της ποιότητας του έργου που επιτελείται σε αυτόν, με αποτέλεσμα εκτός των εκδηλώσεων που διοργανώνει, να συμμετέχει με τα τμήματά του και σε εκδηλώσεις άλλων πολιτιστικών φορέων.
Στις 13 Ιουνίου, τα παιδικά τμήματα του Συλλόγου συμμετείχαν σε φεστιβάλ παιδικών χορευτικών στο Πρόχωμα. Αν και ήταν τα μικρότερα παιδιά στο φεστιβάλ, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Δασκάλα των χορευτικών είναι η κυρία Συμεωνίδου Μαίρη.
Στις 29 Ιουνίου, στο πανηγύρι του Αγίου Πέτρου, παιδιά από τα μουσικά τμήματα, με τους δασκάλους τους, Δάνη και Λίνα, παρουσίασαν ροκ συναυλία  στην αίθουσα του Πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Πέτρου.
Αντιπροσωπεία του συλλόγου παραβρέθηκε στην 5η συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων και φίλων της παράδοσης στα χωριά της Πρέβεζας στις 2,3 και 4 Ιουλίου. Στη διοργάνωση αυτή συμμετείχαν σύλλογοι από 32 νομούς της χώρας μας και από 7 χώρες του εξωτερικού.
Τα μέλη του συλλόγου παρακολούθησαν σεμινάρια από κορυφαίους δασκάλους. Οι εμπειρίες που αποκόμισαν από αυτό το τριήμερο είναι ανεπανάληπτες.
Μέσα από αυτή την διοργάνωση χαράχτηκαν καινούριοι δρόμοι, ανοίχτηκαν καινούριοι ορίζοντες γνωριμιών και επαφών για το μέλλον.