Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 11:45:33 μμ
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 11:30

Παρατείνεται η έκθεση «Αγιορείτικα Μνημεία»

Ύστερα από το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσίασε η έκθεση του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς «Αγιορείτικα Μνημεία: Μία Οπτικοακουστική Ξενάγηση», στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς Θεσσαλονίκης, παρατείνεται για έναν μήνα ακόμα, μέχρι και την Κυριακή του Θωμά (4 Μαΐου).

Με τον τρόπο αυτόν, το κοινό και ιδιαίτερα οι γυναίκες θα μπορούν να ξεναγηθούν στην αγιορείτικη πολιτεία. Επίσης δίνεται η δυνατότητα και σε περισσότερα σχολεία να επισκεφθούν τη έκθεση και να γνωρίσουν μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές μας κληρονομιές.
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση αυτή του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και την Τράπεζα Πειραιώς, αποτελεί δημιουργική συνέχεια της μεγάλης έκθεσης «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος», που είχε παρουσιαστεί στη Γρανάδα της Ισπανίας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης που αφορά στα αγιορείτικα μνημεία. Η έκθεση ευαισθητοποιεί και προσεγγίζει την πνευματικότητα, τον ασκητισμό και την πολιτισμικότητα που αποπνέουν τα αγιορείτικα μνημεία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μία ποικιλία οπτικοακουστικών, εποπτικών και λοιπών εκθεσιακών μέσων, που επιμελήθηκε το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς. Με «απόπλου» την Ουρανούπολη ή την Ιερισσό, ο επισκέπτης κάνει έναν εκθεσιακό «περίπλου» του Αγίου Όρους, όπου βρίσκονται τα παράκτια μοναστήρια. Περιηγείται επίσης και στην ενδοχώρα της χερσονήσου, προσεγγίζοντας «οδικά» τις υπόλοιπες μονές, γνωρίζοντας παράλληλα, μέσα από τα «μονοπάτια», τις Καρυές, τα κελλιά, τις σκήτες, τις καλύβες και γενικά τα εξαρτήματα των αγιορείτικων μονών.
Στους τρεις ορόφους του πρόσφατα ανακαινισμένου Συνεδριακού Κέντρου της Τράπεζας Πειραιώς παρουσιάζονται επίσης χαρακτηριστικές μακέτες, καθώς και αντιπροσωπευτικά δείγματα των εκδόσεων του πλούσιου εκδοτικού έργου του Κε.Δ.Α.Κ.
Η έκθεση θα λειτουργεί στο νεοκλασικό κτίριο (Συνεδριακό Κέντρο) της Τράπεζας Πειραιώς, επί της οδού Κατούνη 12 – 14, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, ώρες 10:00 έως 21:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τηλ. για οργανωμένες ξεναγήσεις σχολείων και συλλόγων: 2310 551023, 551032.