Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 9:17:44 μμ
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 13:02

Πάσχα στο Πεδινό

Με έντονο «χρώμα» της παράδοσης γιορτάζεται στις περιοχές του Δήμου Γαλλικού το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή των ορθοδόξων χριστιανών. Τις πασχαλινές αυτές μέρες ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναβίωση ενός  θρακιώτικου πασχαλινού εθίμου από το Σύλλογο Γυναικών Πεδινού. Σύμφωνα με το έθιμο, την 2η μέρα του εορτασμού της Ανάστασης και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί μεταφέρουν εν πομπή το εικόνισμα της Παναγίας από το εσωτερικό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον προαύλιο χώρο. Εκεί, η  γηραιότερη του χωριού, κρατώντας την εικόνα σέρνει τον χορό και ακολουθούν οι υπόλοιπες γυναίκες, που χορεύουν και τραγουδούν τρία συγκεκριμένα τραγούδια, που διασώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων.
Στην συνέχεια, οι πιστοί προσκυνούν το εικόνισμα και επιστρέφουν στον Ιερό Ναό. Με την αποχώρηση της εικόνας ακολουθεί κέρασμα παραδοσιακών εδεσμάτων και ανταλλαγή ευχών.
Ο Σύλλογος Γυναικών Πεδινού, πιστός στην αναβίωση των παραδόσεων και τη δημιουργία πολιτισμού αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο αυτό, που έχει τις ρίζες του στην ιδιαίτερη πατρίδα των κατοίκων και όπως λένε προστατεύει το χωριό από κάθε κακό.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Γαλλικού, Γεώργιος Θεοδωρίδης και πλήθος κόσμου.