Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 6:37:22 μμ
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 00:20

Περιφερειακές εκδηλώσεις 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


festival-kinhmatografou
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η  Κοινωνία Πολιτών Ν. Κιλκίς, ο Δήμος Κιλκίς και ο Ο.ΠΟ.Ν.Γ.Α. του Δήμου Κιλκίς, υποδέχονται το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Κυριακή 1 και Δευτέρα 2 Απριλίου, ώρα 21.00, Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
20.00: Απαλλοτρίωση
22.00: Ο Πρέσβης
ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
20.00: Τα κορίτσια της βροχής
22.00: Κλέφτης εικόνων
22.30: Ο κήπος του Βασιλιά
Σύνοψη των ταινιών:
Απαλλοτρίωση
Στη Δυτική Μακεδονία, σε μια έκταση 100.000 στρεμμάτων, αναπτύσσονται τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ που τροφοδοτούν με το ≪εθνικό μας καύσιμο≫ τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους. Τώρα έχει έρθει η σειρά για άλλους 10.000. Προκειμένου να εξασφαλιστεί με ηλεκτρική ενέργεια η ελληνική οικονομία, η ΔΕΗ απαντάει ότι δεν γίνεται αλλιώς. Λειτουργεί για το κοινό συμφέρον, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και, επειδή το ρεύμα είναι αναγκαίο αγαθό, πρέπει να συνεχίσει να εξασφαλίζει με ηλεκτρική ενέργεια τους Έλληνες και να βοηθά την ανάπτυξη και ευημερία τους.
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Μοντάζ:  Μάνος Παπαδάκης
Φωτογραφία: Jace, Άλκης Βελισαρίδης, Νίκος Bαρζώκας, Μάνος Παπαδάκης, Nikolas Losinantze, Απόστολος Γαϊτάνης
Ήχος: Nikolas Lominantze
Μουσική: Αλέξανδρος Ραΐδης
Παραγωγός: Μάνος Παπαδάκης
Παραγωγή: SPiRTo Pproductions, Greece
hDCamΈγχρωμο/Color 110΄

Ο πρέσβης
Τι συμβαίνει όταν ένας πολύ λευκός Ευρωπαίος αγοράζει έναν τίτλο που τον κάνει μέσα σε μια νύχτα Αφρικανό διπλωμάτη και τον στέλνει στην καρδιά μιας από τις πλέον διαβόητες χώρες της Κεντρικής Αφρικής; Ανατρέποντας τις συμβάσεις του είδους του ντοκιμαντέρ, Ο πρέσβης αναδεικνύει τόσο την τραγική όσο και την κωμική πλευρά του αλλόκοτου και κρυφού κόσμου της αφρικανικής διπλωματίας, όπου τα τζιν τόνικ ρέουν άφθονα, ενώ οι κλέφτες διαμαντιών και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Σκηνοθεσία: Mads Brugger
Σενάριο: Maja JulLarsen, Mads Brugger
Φωτογραφία: Johan Stahl Winthereik
Μοντάζ: Carsten Sosted, Kimmo Taavila, Leif Axel Kjeldsen
Ήχος: Ηans Christian Kock, Andreas Kongsgaard mogensen
Μουσική:Tin Soheili, Niklas Schak
Παραγωγοί: Peter Engel,Carsten Ηolst
Παραγωγή: Zentropa Real ApS, Denmark
Συμπαραγωγή: New Danish Screen, Zentropa Real, Film i Vast, Zentropa International Sweden, SVT, YLE

Τα κορίτσια της βροχής
Με την ταινία Τα κορίτσια της βροχής ολοκληρώνεται η τριλογία της Αλίντας Δημητρίου για τη συμμετοχή της Γυναίκας στους πολιτικούς αγώνες του αιώνα που μας πέρασε. Η ταινία αναφέρεται στις γυναίκες που ταλαιπωρήθηκαν και κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Χούντας. Την εποχή της Χούντας, ήταν μόλις είκοσι χρονών. Στην ταινία καταθέτουν τη μαρτυρία τους 50 γυναίκες. Τις χαρακτηρίζει το ίδιο ήθος με τις γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης, το ίδιο πείσμα για την εδραίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα ≪Κορίτσια της βροχής≫ θεωρούν μάλιστα τον εαυτό τους συνέχεια των γυναικών της Εθνικής Αντίστασης. Μια απ’ αυτές είπε ≪...είμαστε η συνέχειά τους και η δική μας συνέχεια είναι η σημερινή νεολαία≫. Και το είπε αυτό μια γυναίκα που της αφαίρεσαν τη δυνατότητα να κάνει παιδιά.
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Μοντάζ:  Αλίντα Δημητρίου
 Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας, Αφροδίτη Νικολαΐδου
Παραγωγός: Αλίντα Δημητρίου
DigiBeta Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο/Color-B&W120΄

Κλέφτης εικόνων
Ο Σπύρος Στάβερης βιοπορίζεται από την κλοπή της εικόνας του ≪Άλλου≫. Μια πράξη που δικαιώνεται στη συνείδησή του, καθώς τη μοιράζεται απλόχερα μαζί μας χωρίς περιστροφές, επεμβάσεις και φτιασιδώματα. Ο Σπύρος Στάβερης λειτουργεί σαν καθρέφτης, που αντιγυρίζει στη μεταπολιτευτική ελληνική κοινωνία την εικόνα της.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Πάνος Α. Θωμαΐδης
Φωτογραφία: Ζαφείρης Επαμεινώνδας
Μοντάζ: Στέλιος  Τατάκης, Γιώργος Ζαρκάδας
Μουσική: Νίκος Πλατύρραχος
Παραγωγός: Θωμαΐς Ι. Θωμαΐδου
Παραγωγή: Path ΕΠE/Path Ltd, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
hD Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο/Color-B&W27΄

O Κήπος του βασιλιά
Ο Κήπος του βασιλιά είναι ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ το οποίο, με φόντο τη Βίβλο, μιλάει για την ≪καρδιά≫ του Μεσανατολικού ζητήματος: τη γειτονιά του Σιλουάν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στο Σιλουάν, το μήλον της έριδος είναι ο αρχαιολογικός χώρος, η Πόλη του Δαβίδ. Η διαμάχη γι’ αυτόν είναι ταυτόχρονα διαμάχη για τον έλεγχο της περιοχής και της ιστορίας της. Μέσα από μαρτυρίες κατοίκων του Σιλουάν, αρχαιολόγων, αλλά κι ενός παιδιού ορφανού εξαιτίας της σύγκρουσης, ο Κήπος του βασιλιά εξιστορεί την ταραγμένη –και συχνά αιματηρή– σχέση ανάμεσα στην αρχαιολογία, την ιστορία και τον εθνικισμό στη σύγχρονη Ιερουσαλήμ. Η παραγωγή του Κήπου του βασιλιά έγινε με την υποστήριξη της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλι.
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Φωτογραφία-Μοντάζ:ΦοίβηΦρονίστα
 Ήχος: Callie Shanafelt
 Μουσική:William Ryan Fritch, Φίλιππος Στρατάκης
Παραγωγός: Φοίβη Φρονίστα
hDCam Έγχρωμο/Color 26΄

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Δευτέρα. Πάμε σινεμά;