Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 1:59:30 πμ
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 17:34

Πόντιοι νεότερης γενιάς, αλλά πάντα πιστοί στην πολιτιστική τους παράδοση

pita-argonautes
Η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» διοργάνωσε την καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης  βασιλόπιτας.
Η εκδήλωση κατάφερε να αναδείξει την πίστη και την προσπάθεια των νέων γενεών των Ποντίων να παραμείνουν φύλακες της Ιστορίας του πολιτισμού και της συνέχειάς του.
Σε αυτόν τον σκοπό αναφέρθηκε, προσφωνώντας την εκδήλωση, το μέλος διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Νόπη Ιωαννίδου. Ακολούθησε η ευλογία της βασιλόπιτας από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κκ Εμμανουήλ και ο χαιρετισμός της προέδρου του συλλόγου Δέσποινα Καραμπίδου, η οποία τόνισε την προσπάθεια  διοικούντων και μελών του συλλόγου για την διαφύλαξη και διαιώνιση των παραδόσεων αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής ζωής του τόπου.
Το ΔΣ του συλλόγου απένειμε τιμητική πλακέτα στην πρόεδρο της «ΤΕΧΝΗΣ» κ. Κικής Παπαδοπούλου – Πάγκου ως ανάδοχο της επωνυμίας του συλλόγου και ως πολίτη με μακρόχρονη προσφορά στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου. Τιμήθηκε επίσης το μέλος του χορευτικού τμήματος ενηλίκων Μάρθα Μπαλούρη για την εισαγωγή της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η κορύφωση της βραδιάς ήταν η πετυχημένη εμφάνιση των παιδιών του συλλόγου, παρουσιάζοντας με ενθουσιασμό σε ποντιακή διάλεκτο το έργο του Ηλία Υφαντίδη «Τη Ανεράδας η λαλία». Την παράσταση παρακολούθησε ο κόσμος με θαυμασμό επιβραβεύοντας την προσπάθεια των μικρών ηθοποιών με παρατεταμένο χειροκρότημα.
Το έργο ανέβηκε σε σκηνοθετική επιμέλεια της Θεοδώρας Παπαδοπούλου, ενώ για τα σκηνικά, τις ενδυμασίες και την τεχνική υποστήριξη μερίμνησε πολυμελής ομάδα του συλλόγου.  Τους ρόλους ερμήνευσαν κατά σειρά εμφανίσεως (αναφέρεται και ο συμβολισμός τους) οι εξής: Παιδί: Χριστίνα Ορφανίδου. Αθωότητα. Αφηγήτρια: Δέσποινα Παπαδοπούλου. Όλοι εμείς που ξέρουμε… Νεράιδα: Μαριάννα Βινιάδου. Το μυστικό της ζωής, που τελικά όλοι γνωρίζουμε μα δεν κάνουμε κάτι για να το δυναμώσουμε. Άραγε θα προσπαθήσουμε ποτέ; Καλικάντζαρος: Αλέξανδρος Καπασακαλίδης. Καμιά φορά μέσα στο υποφαινόμενο κακό, υπάρχει το καλό. Παύλος: Παναγιώτης Αντωνιάδης, Γιάννης: Γιάννης Αντωνιάδης, Αναστασία: Ελένη Ιακωβίδου, Άννα: Δόμνα Γεωργιάδου, Νίκος: Μαγδαληνή Θεοδοσιάδου, Χρύσα: Ελένη Νάνου, Λίζα: Πελαγία Γεωργιάδου, Ειρήνη: Φιλέντα Παυλίδου, Γιώργος: Λαμπρινή Παπατζιλάκη. Μόνο μέσα από την πραγματική αλήθεια έρχονται οι μεγάλες αλλαγές., Αφέντης Μ. Καλικάντζαρος: Αβραάμ Τοσουνίδης. Η πηγή του κακού, Μεταμορφωμένος Καλικάντζαρος: Αλέξανδρος Καπασακαλίδης. Τελικά υπάρχει ελπίδα!
Ο επίλογος της εκδήλωσης γράφτηκε από συγκροτήματα τμημάτων χορού με την καθοδήγηση των χοροδιδασκαλισσών Ελένης Ελευθεριάδου και Ειρήνη Ιωαννίδου και πλαισιούμενα από τους καλλιτέχνες Θεόφιλο Αγγελίδη, Ανέστη Ανδρεάδη και Δημήτρη Αποστολίδη (λύρα) και Μπάμπη Κιτσονίδη και Στέλλιο Τερζόπουλο (νταούλι).