Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 11:41:16 μμ
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 15:19

Προστάτης της Γουμένισσας και της Παιονίας ο Τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος

ag-georgios-goumenissas1
- Και μην τολμήσει κανείς να σκουπίσει τον αγιασμό… προειδοποίησε τους μαθητές της Γουμένισσας ο Μητροπολίτης Δημήτριος καθώς  με την αγιαστούρα του ράντιζε τους πιστούς με το αγιασμένο και με κομμάτι του Τίμιου Ξύλου νερό.Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου η τελετή του αγιασμού της οικοδόμησης των νέου κωδωνοστασίου στον Μητροπολιτικό Ναό της Γουμένισσας έβαινε προς το τέλος της και απέμενε μόνο η συμβολική   στερέωση του θεμέλιου λίθου για την ανέγερση του νέου καμπαναριού.
- Πότε με το καλό σεβασμιώτατε θα λειτουργήσετε ξανά από τον Άγιο Γεώργιο, ρώτησα τον αεικίνητο μητροπολίτη που ξεναγούσε τους πιστούς και τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μέσα στον κυρίως ναό, κανονικό εργοτάξιο κάμποσους μήνες, αφότου ξεκίνησαν οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του λαμπρού οικοδομήματος της πίστης στη Γουμένισσα.
- Σε ένα χρόνο περίπου, αλλά περίμενε λίγο… απάντησε και φώναξε έναν από τους υπεύθυνους της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας  «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΑΤΕ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΤΕ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΡΟΝΙΚΗΣ». Ούτε ένα λεπτό χρειάστηκε να περιμένω κι ο αεικίνητος μητροπολίτης ήταν κατηγορηματικός: Στα Θεοφάνεια του 2015 θα λειτουργήσουμε στον Άγιο Γεώργιο. Ακριβώς  τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία φορά που λειτουργήσαμε εδώ. Ήταν τα Θεοφάνεια του 2011.
Κανείς δεν περίμενε πως θα τα καταφέρουμε. Κι όμως η πίστη μας ήταν ακράδαντη από την αρχή, υπενθύμισε ο κ. Δημήτριος. Φροντίζοντας κάθε τόσο να υμνεί την προσφορά και τη συμβολή της κ. Λίνας Μενδώνη στην αίσια έκβαση του έργου που τώρα πια μπήκε στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης.
Την  αξία της πίστης εξάλλου μεταλαμπάδευε με επιμονή ο σεβασμιώτατος στην τελετή αγιασμού καθώς αναφερόταν στη θαυμαστή ιδιότητα του τμήματος του Τιμίου Ξύλου που μόνο αυτό βυθιζόταν στο νερό. «Βλέπετε.. Αν βάλετε οποιοδήποτε ξύλο στο νερό θα επιπλεύσει. Θα δείτε τώρα πως το Τίμιο Ξύλο θα βυθιστεί»  διακήρυσσε την αλήθεια της Πίστης  στους κατοίκους της Γουμένισσας και της γύρω περιοχής  που συνέρρευσαν στον αύλειο χώρο του υπό αποκατάσταση Μητροπολιτικού Ναού.
Λαμπρό οικοδόμημα ο Άγιος Γεώργιος. Τρίκλιτη Βασιλική, στο πρότυπα του ναού του Αγίου Μηνά της Θεσσαλονίκης – κι αυτός έντονη επιρροή  του περίλαμπρου ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι- οικοδομήθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στα 1864. Καστρόπυργος της πίστης και των εθνικών αγώνων της περιοχής να αποκρούσουν τη εξαρχική βουλγαρική προπαγάνδα που κορυφώθηκε στις επόμενες δεκαετίες. Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, που υπόμεινε με αταλάντευτη πίστη τα μαρτύρια του Διοκλητιανού στα 303, ήταν εκεί να γιγαντώνει με εγκαρτέρηση τις ψυχές των πιστών.
Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής
και των πτωχών υπερασπιστής,
ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος,
τροπαιοφόρε, μεγαλομάρτυς Γεώργιε,
πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ
σωθήναι τα ψυχάς ημών.

Και ο Τροπαιοφόρος Άγιος με το ιερό του εγκαθίδρυμα της Γουμένισσας προστάτευσε τους πιστούς Έλληνες Ορθοδόξους της Γουμένισσας.
Από το 1991 ο ναός αποτελεί την έδρα της μητροπολιτικής περιφέρειας. Τα στατικά προβλήματα της κατασκευής κι ο χρόνος που άφησε τα ίχνη του στο κτίσμα οδήγησαν την Μητρόπολη να επιδιώξει την στερέωση και την αποκατάστασή του. Σωτήριο χρηματοδοτικό  όχημα αποδείχτηκε το ΕΣΠΑ. Σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο έργο που κατασκευάζεται στην Παιονία. Ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ. Ένα ακόμα επίτευγμα της Μητρόπολης Γουμένισσας κοντά στα άλλα, που μεθοδικά και με αξιοζήλευτη επιστημονική υποστήριξη έφερε σε πέρας, προσφέροντας τα μέγιστα σε έναν τόπο που δεν γνώρισε και την μεγαλύτερη κρατική αρωγή.  Με καθοδηγητή και εμπνευστή κάθε ζείδωρης για τον τόπο πρωτοβουλίας τον ακατάβλητο Μητροπολίτη Δημήτριο. Καθοριστική και η συμβολή στο έργο του πατέρα Χριστόδουλου.
Ίνα αποδειχθεί πως η Πίστη η δική του και των συνεργατών του στη Μητρόπολη  εκτός από βουνά κινεί και την δυσκίνητη έως …ακίνητη κρατική μηχανή.

- Θυμάμαι κάποτε πως ο ναός γέμιζε ασφυκτικά… μέχρι και ο γυναικωνίτης ήταν γεμάτος και ίσα ίσα οι πιστές άφηναν ένα στενό διάδρομο για να περνά ο ιερέας, αφηγήθηκε ένας πιστός  που ανέβηκε τα σκαλιά του υπερώου συνοδεύοντας τον Μητροπολίτη και την κ. Μενδώνη στην επιθεώρηση των εργασιών.
Ιδού στάδιον δόξης και πίστης λαμπρόν. Να υποδεχθεί ο αποκατεστημένος ναός στα Θεοφάνεια του 2015 τόσους και περισσότερους πιστούς. Θα είμαστε εκεί.
Θ.Παγλαρίδης