Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, 3:10:20 πμ
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 13:55

Σιναπλιώτικα κάλαντα στο Ημερολόγιο 2023 του Τάσου Γιοβανούδη

Γράφει ο Χρήστος Π. Ίντος.

Ο Τάσος Γιοβανούδης είναι γνωστός στην κοινωνία του Κιλκίς και του Νομού μας από την παλιά του υπηρεσία και την κοινωνική του προσφορά. Από τη συμμετοχή του στα κοινά και τη βοήθεια που προσφέρει στη χορωδία του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κιλκίς. Του φορέα, όπου η σύζυγός του Σταυρούλα είναι πρόεδρος. Του Συλλόγου, όπου ΔΣ και χορωδοί δημιουργούν, προσφέρουν και προβάλλουν την πόλη και τον Νομό Κιλκίς.

 

Ο Τάσος, του οποίου κείμενα συχνά διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο, είχε μια ωραία έμπνευση. Να φτιάξει για το νέο έτος 2023 δικό του ημερολόγιο αφιερωμένο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσούνη Κομοτηνής και στο Σιναπλί της Ανατολικής Ρωμυλίας. Στον τόπο καταγωγής των γονέων του, των συγχωριανών του, πολλών κατοίκων του Νομού Κιλκίς και ιδιαίτερα του Πολυκάστρου, όπου και συγγενείς του.

Τιτλοφόρησε το ημερολόγιο “Σιναπλιώτικα παραδοσιακά κάλαντα Χριστουγέννων (τραγουδούμε το Χριστό) Μεσσούνης Κομοτηνής”. Τα περιορισμένα  αντίτυπα μαζί με ευχές επ΄ ευκαιρία του Δωδεκαημέρου 2022-23 τα χάρισε σε συγγενείς και φίλους. Τον ευχαριστώ που με συμπεριέλαβε για να χαρώ πέρα των ευχών, την φιλότιμη προσπάθειά του, το μεράκι του για την λαϊκή μας παράδοση, την αγάπη του για τον γενέθλιο τόπο και την αλησμόνητη πατρίδα των προγόνων του!

Στα εξώφυλλα, εσώφυλλα της εργασίας και στις τριάντα σελίδες της, συμπεριέλαβε “θησαυρό”.  Περισσότερα από είκοσι πολύστιχα κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς από τον τόπο καταγωγής του και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη Μεσσούνη και το Σιναπλί. Το θέμα κάθε καλαντισμού ανάλογο με το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται. Το πρώτο είναι του Χριστού:   

Χριστός γεννιέται χαρά στον κόσμο

Χαρά στον κόσμο στα παλληκάρια

Στα παλληκάρια σέ όλους τους τόνους

Σ΄ όλους τους τόνους στους Αγίους όλους

Στους Αγίους όλους στους Αποστόλους

………………………………………..

Ακολουθούν κάλαντα για “τα Αρχόντια” (τους νοικοκυραίους), για “τα Αντρόγυνα”, παλαιά και νέα, για τους “Παλίκαρους”, τους ‘Γραμματικούς” (μαθητές), για τα “Αγόρια” και τα “Κορίτσια”. Συνεχίζει για το “Άσπρο μάρμαρο” (τη μεγάλη κόρη), τα “Τρίκορφα βουνά”, όσους έμειναν μόνοι, τους αρραβωνιασμένους, τους ξενιτεμένους. Στη σελίδα του Δεκεμβρίου περιλαμβάνει πολύστιχες συνθέσεις αφιερωμένες στον “Τρανό Χριστό” (Μεγάλο τραγούδι).

Τα ωραία και ποικίλα Σιναπλιώτικα κάλαντα που κατέγραψε ο Τάσος Γιοβανούδης  τελειώνουν με παραλλαγές της κοινής προσευχής (Ντουβάς) των καλαντάρηδων που τραγουδούν στον “αφέντη”, όπως και με όσα αποδίδουν κατά την έξοδό τους από το σπιτικό που τους δέχθηκε. Όλα σκορπούν ευχές και χαρά!

Όσα καλά στη Μπαρμπαριά

στην πόλη κεραμίδια

Τόσα καλά να δώσει ο Θεός

στου νοικοκύρ το σπίτι

………………………..

Μέσα σε λίγες σελίδες ο Τάσος Γιοβανούδης μας έδωσε πολλά!

Να είσαι καλά Τάσο, όπως και όλος ο κόσμος!

Και του χρόνου!