Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 1:47:18 πμ
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 09:09

Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται το βιβλίο «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου» της ΕΦΑ Κιλκίς

Ο συλλογικός τόμος «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ. Από τα χαρακώματα των μαχών… στα σκάμματα των ανασκαφών», της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, μετά την εκπληκτική εκδήλωση παρουσίασής του στο Κιλκίς, πλέον θα παρουσιαστεί και στο MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’ στο Λιμάνι, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, ώρα 18.00.

 

Πώς τα χαρακώματα του πολέμου μετατρέπονται σε αρχαιολογικά σκάμματα και τα πεδία μαχών σε ιστορικούς τόπους; Διατηρείται στις μέρες μας ζωντανή η μνήμη του Μεγάλου Πολέμου; Ποιο είναι το ορατό αποτύπωμά του στο Κιλκίς; Μπορεί αυτό να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για την μεθοριακή Π.Ε. Κιλκίς και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Απαντήσεις επιχειρεί να δώσει ο συλλογικός τόμος 'Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου στο Κιλκίς. Από τα χαρακώματα των μαχών... στα σκάμματα των ανασκαφών'. Η έκδοση αυτή, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, θα παρουσιαστεί στον εμβληματικό χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου εκκινεί το συγκλονιστικό αφήγημα του Μακεδονικού Μετώπου.

Ο τόμος αποτελεί το επιστέγασμα της ομώνυμης −περιοδεύουσας πλέον− έκθεσης, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς και εγκαινιάστηκε στις 11.11.2018, ακριβώς 100 χρόνια μετά την Ανακωχή του Μεγάλου Πολέμου.

Θα προλογίσουν οι επιμελητές της έκδοσης, Γεωργία Στρατούλη, Δρ αρχαιολόγος - Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Σταμάτης Χατζητουλούσης, Δρ αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής & Αγίου Όρους, και Βλάσης Βλασίδης, Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τον τόμο θα παρουσιάσει η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Δρ αρχαιολόγος − πρώην Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στη συνέχεια, εκ των συγγραφέων, θα μιλήσουν σύντομα για τη συμβολή τους στον τόμο ο Alan Wakefield, Διευθυντής του Αρχείου για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις συγκρούσεις των αρχών του 20ου αιώνα στο Imperial War Museum του Λονδίνου, ο Andrew Shapland, Δρ αρχαιολόγος - Επιμελητής του Τμήματος Εποχής Χαλκού και Κλασικής Ελλάδας του Μουσείου Ashmolean της Οξφόρδης, η Καλλιόπη Ευκλείδου, Δρ αρχαιολόγος, ο Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ, και ο Νίκος Δαλαμπίρας, εκδότης και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Το δεύτερο μέρος θα ανοίξει ο Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Α.Π.Θ., με την σύγχρονη αποτίμηση του Μακεδονικού Μετώπου και την ανανοηματοδότηση της περιοχής του Κιλκίς ως ιστορικού τόπου.

Ο Πάνος Κεφαλάς, εκπαιδευτικός και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, θα αναφερθεί στην μη τυπική εκπαιδευτική επαναπροσέγγιση του Μακεδονικού Μετώπου μέσα από τη δημιουργική γραφή.

Τέλος, ο Τάσος Παπαδόπουλος, αρχαιολόγος – ξεναγός, θα παρουσιάσει σκέψεις για τις δυνατότητες ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του Μακεδονικού Μετώπου στο Κιλκίς και την ευρύτερη περιοχή.

Τις παρουσιάσεις και τον διάλογο θα συντονίσει η Σοφία Μπουρνατζή, στέλεχος τουριστικού μάρκετινγκ, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του MOMus−Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την ευγενική χορηγία της 'ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ΄.