Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 11:37:05 πμ
Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 21:32

Στην εγκατάλειψη και τη φθορά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης!

Ήταν το καμάρι της Αξιούπολης. Το Μουσείο για το οποίο περηφανεύονταν στην πόλη των Αξίων πως μόνο από το διάσημο παγκοσμίως Μουσείο Γουλανδρή υπολείπονταν.
Για το έργο ζωής του Γιάννη Πολυχρονίδη ο λόγος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Δεν είναι πως διαμόρφωσε τον χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου ή έφερε τον κόσμο ανάποδα για να ιδρυθεί, να πλουτίσει με συλλογές και εκθέματα πολύτιμα και δυσεύρετα.


Είναι η πολυετής αγωνία και σπουδή του ανδρός να το συντηρεί, να το αναδεικνύει και να το πλουτίζει ακατάπαυστα με ό,τι σπανιότερο εύρισκε διαθέσιμο. Και κοτζάμ Δήμαρχος να κάνει ταξίδι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να φέρει ένα πέτρωμα, ένα έκθεμα με ένα αγνό ενθουσιασμό …
Αλλά ήταν ο Γιάννης Πολυχρονίδης, ο άνθρωπος που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Να τον κατηγορήσεις είχες το ελεύθερο.. Μακριά όμως από την Αξιούπολη. Γίνονταν ευθύς ορκισμένος εχθρός σου.
Αλλά κάπως έτσι λαμβάνουν χώρα τα θαύματα σε μικρές επαρχιακές πόλεις. Και η μικρή Αξιούπολη χάρη στην αφοσίωση του Δημάρχου της διέθετε το περίλαμπρο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Κάποτε επέστη η ώρα και ο Γιάννης αποσύρθηκε από τα κοινά. Και το ακόμα χειρότερο: Η Αξιούπολη έπαυσε να είναι αυτοτελής Δήμος.
Και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ορφάνεψε. Εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Ουσιαστικά είναι κλειστό. Και η φθορά του χρόνου μαζί με τις φθορές των ανίδεων και απολίτιστων καταστροφέων στιγματίζουν το σώμα του.
Διαλέξαμε τρεις φωτογραφίες για να αποδώσουμε το κοντράστ της χθεσινής περίλαμπρης εικόνας από τη σημερινή εικόνα της παρακμής.
Τις αφιερώνουμε στο Δήμο Παιονίας. Αν οραματίζονται ένα τουριστικό Αλφάβητο για την Παιονία ας έχουν υπόψιν τους πως ένας ευπρεπισμός του χώρου, μια συντήρηση και επαναλειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αποτελούν το ΑΛΦΑ. Το πρώτο και το βήμα που θα προσδώσει φερεγγυότητα στην προσπάθεια συγκρότησης τουριστικής πολιτικής.

***

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο και σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, στον λόφο των σχολείων. Η ιδέα για την δημιουργία ξεκίνησε το 1993, από τον τότε  Δήμαρχο  κ. Γιάννη Πολυχρονίδη.
Την επομένη κιόλας χρονιά με την ένταξη του έργου στο κοινοτικό πρόγραμμα LEADER I, άρχισαν οι εργασίες αναπαλαίωσης του νεοκλασικού κτιρίου του παλαιού δημοτικού σχολείου, προκειμένου να στεγασθεί το μουσείο.
Ακολούθως οργανώθηκαν τα πρώτα τμήματά του, σε συνεργασία με τις επιστημονικές ομάδες των ΤΕΙ Καβάλας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Ιούνιο του 1997. Αργότερα μέσω προγραμμάτων του INTERREG II, τα τμήματα του εμπλουτίστηκαν με την συλλογή της πανίδας την οποία οργάνωσε ομάδα του ΤΕΙ Καβάλας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης περιλαμβάνει συλλογές με θέμα το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο της περιοχής και ευρύτερα. Τα εκθέματα του Μουσείου παρουσιάζονται στις ενότητες: Βοτανική, Πανίδα, Γεωλογία, Παλαιοντολογία, Πετρώματα & Ορυκτολογία.
Χαρακτηρίστηκε ως το σημαντικότερο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μετά από το Μουσείο Γουλανδρή.

 

Πρόταση ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Δήμος Παιονίας οφείλει όχι απλά να αποκαταστήσει τις φθορές στο πανέμορφο κτήριο του Μουσείου και να θέσει σε λειτουργία το κόσμημα αυτό, καθιστώντας το πόλο έλξης για τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και για πολίτες, αλλά οφείλει να τιμήσει και τον τότε δήμαρχο που οραματίστηκε και υλοποίησε αυτό το έργο, δίνοντας το όνομά του στο Μουσείο, ένα από τα μεγάλα και εμβληματικά έργα που έκανε στην Αξιούπολη στην 16χρονη παραγωγική του θητεία:
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης - “Γιάννης Πολυχρονίδης”