Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024, 9:45:21 μμ
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013 16:53

«Σύγχρονη Λυσιστράτη» από το Λύκειο Σ.Σ. Μουριών

theatriko-lykeio-mourion
Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 η θεατρική ομάδα του Γενικού Λυκείου Σ. Σ. Μουριών έδωσε την παράσταση "Σύγχρονη Λυσιστράτη" στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σ.Σ. Μουριών.Την παράσταση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου αλλά ήταν καλεσμένοι και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής.
Η παράσταση ενθουσίασε το κοινό με το ενδιαφέρον θέμα της, το χιούμορ και την άρτια εκτέλεσή της από τους νεαρούς μαθητές-ηθοποιούς. Η ημέρα εξελίχθηκε σε πραγματική γιορτή του τέλους της εξεταστικής περιόδου και του σχολικού έτους καθώς ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων στο τέλος της παράστασης δεξιώθηκε τους παρισταμένους στο φουαγιέ της αίθουσας εκδηλώσεων με εδέσματα που παρασκεύασαν οι γυναίκες του συλλόγου.
Τη θεατρική ομάδα του Λυκείου Σ. Σ. Μουριών συντόνισαν οι καθηγητές του Λυκείου Βασιλική Ήσυχου (φιλόλογος) και Ντόζης Αλέξανδρος (φυσικός). Οι μαθητές προσέγγισαν βιωματικά την πολιτιστική μας κληρονομιά κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς με συχνές πρόβες αλλά και θεατρικά παιχνίδια, και μαθήματα αυτοσυγκέντρωσης, ορθού λόγου, συνεργασίας και σωματικής πειθαρχίας.
Η παράσταση «Σύγχρονη Λυσιστράτη» είναι μία πρωτότυπη δημιουργία από τις  κ. Νατάσα Αβούρη, Ζωή Λεβαντή και  Ελένη Νικολακάρου και είναι βασισμένη στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη. Το έργο αποτελεί διασκευή του αρχικού αριστοφανικού κειμένου ή, μάλλον, αναπροσαρμογή του στις συνθήκες και τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, καθώς και στις ανάγκες μιας σχολικής παράστασης. Η κεντρική ιδέα (αντίδραση των γυναικών στις επιθετικές διαθέσεις των ανδρών με επικεφαλής τη Λυσιστράτη) παραμένει η ίδια, όπως και τα ονόματα πολλών ηρώων. Ίδιο παραμένει και το νόημα του έργου: ένα βροντερό «όχι» στον πόλεμο και στην αυθαιρεσία κάθε είδους εξουσίας και ένα εξίσου ισχυρό «ναι» στην ενότητα του λαού μπροστά στα κοινά προβλήματα. Επειδή οι μαθητές- ηθοποιοί μας ήταν περισσότεροι από τα πρόσωπα του αρχικού έργου προστέθηκαν και άλλα ονόματα αρχαιότροπα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη σημασία που προσιδιάζει στο χαρακτήρα του αρχικού κειμένου.
Στη θεατρική παράσταση πήραν μέρος οι μαθητές (κατά σειρά εμφάνισης):
Λυσιστράτη: Πηλιανίδου Ραφαέλα, Γ' Λυκείου
Πρόβουλος: Γρηγοριάδης Βαγγέλης, Β' Λυκείου
Κινησίας: Σιδηρόπουλος Στράτος, Β' Λυκείου
Καλλονίκη: Ζερζελίδου Κωνσταντίνα, Α' Λυκείου
Μυρρίνη: Παπαδοπούλου Ευθυμία, Β' Λυκείου
Λαμπιτώ: Γκοροβέτση Αγγελική, Β' Λυκείου
Ανδροδούλη: Μποζίνα Σπυριδούλα, Β' Λυκείου
Αλκινόη: Γιαννάκη Χρυσάνθη, Β' Λυκείου
Φαλλόκρατος: Ανδρεόπουλος Σταμάτης, Β' Λυκείου
Αριστοκλαίων: Στεφανίδης Χάρης, Β' Λυκείου
Θρασύμαχος: Μουχτάρη Δήμητρα, Β' Λυκείου
Υπογύνης: Μπουλγουρτζής Στάθης, Β' Λυκείου
Ερμαρίων: Καπνοπούλου Κωνσταντίνα, Α' Λυκείου
Φωτογραφία – Βίντεο: Τσαχουρίδου Άννα (καθηγήτριας Αγγλικής Γλώσσας)
Μακιγιέζ: Τσεχελίδου Άννα-Μαρίνα     Β' Λυκείου
Η θεατρική ομάδα θα ήθελε δημοσίως να ευχαριστήσει θερμά τη Δημοτική Κοινότητα του Σ.Σ. ΜΟΥΡΙΩΝ για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων, τη Διευθύντρια του Λυκείου κ. Τρίγκα Κωνσταντινιά  για την αμέριστη συμπαράσταση και ενθάρρυνσή της, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την προθυμία και τη βοήθειά του και ιδιαίτερα τον κ. Γρηγοριάδη Ανέστη για τον εξοπλισμό που παραχώρησε και την εγκατάσταση  ήχου.