Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 5:01:52 πμ
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2010 23:42

ΤΕΧΝΗ Κιλκίς : Εκδηλώσεις Μαΐου

Οι Φίλοι του Ιδρύματος ‘’Μελίνα Μερκούρη’’ στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’Περιβάλλον και Πολιτισμός’’ εγκαινίασαν στις 13 Απριλίου 2010 έκθεση Διεθνούς Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα: ‘’Ο πλανήτης Γη, το σπίτι μας’’, στην οποία συμμετέχουν 33 χώρες. Πρώτο έργο που εκτίθεται στην ελληνική συμμετοχή είναι της μικρής Θεοδώρας Γρηγοριάδου, μαθήτριας των Εικαστικών Εργαστηρίων της ΤΕΧΝΗΣ. Η έκθεση φιλοξενείται στο Περίπτερο 1 της Δ.Ε. Θεσ/νίκης. Στον ίδιο χώρο λειτουργούν και περίπτερα διαφόρων φορέων μεταξύ των οποίων και της ΤΕ-ΧΝΗΣ Κιλκίς. Στο περίπτερό της εκτίθενται φωτογραφίες-στιγμιότυπα από εκδηλώσεις της ΤΕΧΝΗΣ, από το 1980 που άρχισε να λειτουργεί, μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, του Προγράμματος ‘’Μέρες έκφρασης και δημιουργίας’’ του ιδίου φο-ρέα, των Φίλων του Ιδρύματος ‘’Μελίνα Μερκούρη’’ στο περίπτερο 1 της Δ.Ε.Θ., η ΤΕΧΝΗ συμμετέχει με ένα χορευτικό δρώμενο ‘’Ξυπόλητες χορεύτριες’’, που θα παρουσιάσει με μα-θήτριές της η Κέλυ Πολυχρονίδου, με ένα εικαστικό δρώμενο ‘’Το πέταγμα της μύγας’’, που θα παρουσιάσει το τμήμα Δημιουργικής Γραφής με την Κική Βέλκου, και με το μονόπρακτο του Άντον Τσέχωφ ‘’Η Αρκούδα’’, που θα παρουσιάσει η Θεατρική Σκηνή της ΤΕΧΝΗΣ, σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου. Τα παραπάνω θα λάβουν χώρα την Κυριακή 9 Μαΐου 2010, στις 12 το μεσημέρι.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εκθεση Φαρσακίδη
Στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’Ελευθέρια 2010’’ του Δήμου Κιλκίς, η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς εγκαινι-άζει αναδρομική έκθεση Ζωγραφικής και Χαρακτικής του αγωνιστή Γιώργου Φαρσακίδη, τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2010, στις 8.30΄ μ.μ., στην αίθουσα ‘’Κούρος Ευρωπού’’ της ΤΕΧΝΗΣ.
Ο Γιώργος Φαρσακίδης γεννήθηκε και έζησε μέχρι το 1934 στη Οδησσό της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς. Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και γνώρισε όλους τους τόπους εξορίας.
Αναφερόμενος στα έργα του Γιώργου Φαρσακίδη, που φιλοξενήθηκαν στη Δημοτική Πινακο-θήκη Θεσ/νίκης, ο Δήμαρχος Βασ. Παπαγεωργόπουλος, λέει:
«… Μέσα από τα έργα του παρελαύνουν σκηνές μίας πολυτάραχης εποχής της ελληνικής ιστορίας, κατατίθενται μνήμες που διασώζονται, έτσι, προς γνώση και διδαχή.
Η τέχνη του γεννήθηκε ως ανάγκη καταγραφής προσωπικών βιωμάτων, αποτέλεσε διέξοδο αλλά και επιθυμία να μείνουν άσβεστες οι εικόνες που έζησε προς διαφύλαξη των συμβάντων και διδασκαλία των νεότερων γενιών…».
Για την ίδια έκθεση ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Θεσ/νίκης Βασ. Γάκης γράφει:
«… Τα έργα του αποτελούν ένα οδοιπορικό βασισμένο σε μνήμες και σε βιώματα μίας ζωής μεστής σε αγώνες, σε εποχές δύσκολες και κρίσιμες της νεοελληνικής ιστορίας, γεννήματα ενός δρόμου σκληρού και δύσβατου που τον διένυσε χωρίς να χάσει το κουράγιο και την ελ-πίδα του… ».
Τέλος, η Αριστούλα Ελληνούδη αναφερόμενη στο έργο τού Γ. Φαρσακίδη, λέει:
«Ο Γιώργος Φαρσακίδης γράφει την ιστορία με τη ‘’γλώσσα της ψυχής’’ του, της βιωματικής μνήμης και της Τέχνης… Χειροποιεί με αδιάψευστα ντοκουμέντα την ιστορία του αγώνα και του πολιτισμού των εξόριστων αγωνιστών που ποιούσαν το ανθρώπινο ήθος με την αταλά-ντευτη υπεράσπιση των ιδανικών τους. Και περίσσευε ατελεύτητα η πίστη, η περηφάνια, η τρυφερότητα… δημιουργώντας την Τέχνη της αληθινής ανθρωπιάς!».
Τα εγκαίνια της έκθεσης στο Κιλκίς θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Πολι-τισμού και Νεολαίας Θεσ/νίκης κ. Βασ. Γάκης και η Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσ/νίκης κ. Παρασκευή Μανάκου-Σατραζάνη.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 7η Ιουνίου 2010 και οι ώρες λειτουργίας της είναι: καθημερι-νά 10 π.μ. έως 12 μ. και το Σάββατο από 10π.μ. έως 4μ.μ.