Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 7:43:57 πμ
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 12:17

ΤΕΧΝΗ ΚΙΛΚΙΣ - Έκθεση Ζωγραφικής του Χρήστου Τσιλιγκερίδη

tsiligkeridis
Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011, στις 8μ.μ., στην αίθουσα ’’Κούρος Ευρωπού’’  της ΤΕΧΝΗΣ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης Ζωγραφικής του συντοπίτη μας Χρήστου Τσιλιγκερίδη με θέμα ’’Ιδίωμα Γυναίκας’’.
Η ιστορικός Τέχνης κ. Χρύσα Δανέλλη αναφερόμενη στις τελευταίες δημιουργίες του καλλιτέχνη, γράφει μεταξύ άλλων τα εξής:
«… Κινείται στο χώρο της αφαίρεσης με εμφανή επηρεασμό από το συνθετικό κυβισμό για να φτάσει σε ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό ιδίωμα. Όλα τα έργα του είναι ελαιογραφίες δουλεμένες με σπάτουλα, για να δημιουργούνται στη ζωγραφική επιφάνεια αδρές ζωγραφικές ενότητες χωρίς λεπτομερειακή απόδοση. Οι χρωματικές επιλογές εστιάζονται στα γήινα θερμά χρώματα, τα οποία αναδεικνύουν λεπτομέρειες του γυναικείου σώματος.
Το κέντρο βάρους των συνθέσεων εστιάζεται στην αφαιρετική παρουσίαση ολόκληρου ή ενός μέρους του γυναικείου σώματος, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους τους λαούς από τα πρώτα βήματα της ανάπτυξης του ανθρώπινου πολιτισμού.  Η γυναίκα αντιμετωπίζεται διθυραμβικά με έμφαση στην ιδιότητά της να δημιουργεί νέα ζωή. Έτσι παρατηρούμε καθαρές χρωματικές επιφάνειες να πλαισιώνουν και να αναδεικνύουν το γυναικείο σώμα, χωρίς περιττά διακοσμητικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να προσδιορίζεται η γυναίκα όχι πλέον σε σχέση με τη θέση της στο χώρο, αλλά ως αυθύπαρκτη, διαχρονική αξία. Το μόνο στοιχείο του χώρου που αποδίδεται σε μερικές περιπτώσεις είναι ο ήλιος, μια λεπτομέρεια με συναφή ρόλο, μια που αποτελεί κι αυτή πηγή ζωής.
Η αποτύπωση σε ορισμένα έργα είναι καθαρά ποιητική με χρωματικά θέματα και φόρμες να επικαλύπτονται, πλάθοντας μια αισθητική εμπειρία, που αποτελεί ύμνο στη γυναικεία φύση…»
Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των πολιούχων του Κιλκίς Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων και θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου 2011.
Οι ώρες λειτουργίας είναι: Καθημερινά 10π.μ. έως 12μ. και 4μ.μ. έως 8.30μ.μ.  Σάββατο 10π.μ. έως 4μ.μ.