Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 8:47:54 πμ
Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2024 19:54

Θεσσαλονίκη και Μακεδονία τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Κείμενο και Φωτορεπορτάζ από Μαρκόπουλο Χ. Θωμά.

Η Σπουδαία Είδηση: Θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η δημοπράτηση της Πλατείας Ελευθερίας, ως Πάρκο Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Μακάρι και... άμεσα ευχόμαστε εμείς, καλόπιστα πάντα!

 

27/01 η Ημέρα Μνήμης και 28/01 οι τιμητικές εκδηλώσεις. Με τον Εθνικό Ύμνο, με δεκάδες καταθέσεις Στεφάνων, με την συγκινητική επιμνημόσυνη Δέηση στα Εβραϊκά (Ασκαβά) και Ψαλμούς από τη Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Καταθέσεις κόκκινων τριαντάφυλλων από 37 γλυκύτατα μικρά παιδάκια, Εβραιόπουλα της Θεσσαλονίκης μας, τιμήθηκε η Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων - Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στην καθιερωμένη και θεσμοθετημένη εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κάτζ, του Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Σεβασμιώτατου Ελπιδοφόρου, 17 πρεσβειακών και προξενικών Αρχών, πολλών μελών της Κυβέρνησης, των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και εκπροσώπων όλων των δημοκρατικών Κομμάτων από όλη την Μακεδονία, δεκάδων Αυτοδιοικητικών από την Π.Κ.Μ., περίπου 200 μελών, τμήμα, της ακμάζουσας και καρποφόρας Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης και πολλών απλών Πολιτών και Τουριστών της πόλης.

Και ο καιρός βοήθησε, όσο μπόρεσε δηλαδή! Στην προσφυγική Θεσσαλονίκη και την -σαν μωσαϊκό φτιαγμένη- Μακεδονία μας... αυτός ο Τόπος και αυτός ο Λαός δεν ξεχνάνε την Ιστορία τους. Και οι Έλληνες - Εβραίοι του τότε και του σήμερα είναι Κομμάτι μας. Και θα είναι για πάντα. Και εκείνες/εκείνοι που χάθηκαν από το Φασισμό/Ναζισμό, την ανθρώπινη Βαρβαρότητα και την κοινωνική ακραία Μισαλλοδοξία.

Άλλωστε, ''Σαν έρθουνε τα δύσκολα και δεν θέλεις να πεθάνεις, να θυμάσαι, μην ξεχνάς!''. Σημειώνουμε, διότι αξίζει, ότι ο Ελληνικής Καταγωγής και Χριστιανορθόδοξης Πίστης, κος Τζόρτζ Τσούνης, αφού καταθέσει το Στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και πριν αγγίξει με ευλαβικό τόνο το Μνημείο, έκανε με συγκίνηση το Σταυρό του.