Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 5:34:41 πμ
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 05:00

Θρακιώτικο αντάμωμα στο δάσος Πεδινού

 Στο πανέμορφο δάσος του Πεδινού πραγματοποιήθηκε και φέτος το 4ο κατά σειρά Αντάμωμα Θρακιωτών ν. Κιλκίς, το περασμένο Σάββατο, με την προσέλευση του κόσμου να φτάνει τον διπλάσιο αριθμό από την περσινή διοργάνωση. Δεν ήταν όμως μόνο, η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου που συνέβαλλε στην επιτυχία του φετινού Θρακιώτικου Ανταμώματος, αλλά και η επικρότηση από όλους τους παριστάμενους, των προσπαθειών της Συντονιστικής Επιτροπής, ως προς την ανάδειξη της θρακιώτικης κουλτούρας και παράδοσης. Σε αναγνώριση μάλιστα της μεγάλης προσφοράς των διοργανωτών, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Κιλτίδης, στον χαιρετισμό του-λόγω υποχρεώσεων στο νομό Ηλείας, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση-, ανακοίνωσε ότι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα χρηματοδοτήσει τα απαιτούμενα έργα για την ανάπλαση και συντήρηση του Δάσους του Πεδινού, ώστε να απολαμβάνουμε όλοι το θαυμάσιο αυτό τόπο αναψυχής. Παράλληλα, εξέφρασε την γνώμη ότι, το Αντάμωμα των Θρακιωτών πρέπει να εδραιωθεί στο Ιστορικό Δάσος του Πεδινού, που δικαίως φέρει το χαρακτηρισμό «Μνημείο της Φύσης», αλλά και να γίνει το Δάσος-Μνημείο της Θρακικής Προσφυγιάς. Από την πλευρά του, ο Νομάρχης Κιλκίς, Ευάγγελος Μπαλάσκας δήλωσε στους διοργανωτές πως αν αποφασίσουν να καθιερώσουν το Δάσος του Πεδινού ως επίσημο χώρο του Θρακιώτικου Ανταμώματος, η Νομαρχία είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στη διαμόρφωση του χώρου, με την χρηματοδότηση εγκαταστάσεων και λοιπών υποδομών.
Έτσι, στα πλαίσια της αναβάθμισης του θεσμού του Θρακιώτικου Ανταμώματος, που επεδίωκε η Συντονιστική Επιτροπή, οι τελευταίες εξελίξεις μόνο ικανοποίηση ήρθαν να προσθέσουν.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Βουλευτής νομού Κιλκίς, Γιώργος Φλωρίδης, ο Νομάρχης Κιλκίς, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Γαλλικού, Γιώργος Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παύλος Τονικίδης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Ελλάδας, Λευτέρης Χατζόπουλος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας, Γιάννης Μηνούδης. Όλοι ανεξαιρέτως, συνεχάρησαν τους διοργανωτές για την επιτυχημένη διοργάνωση.   
Παράλληλα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και ο Αντινομάρχης Κιλκίς, Τάσος Αμανατίδης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, Κώστας Γιαννόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Γαλλικού, Κώστα Σβέρκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλλικού, Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΑΓΑ, Αλέξανδρος Σαββίδης, καθώς και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι Γαλλικού.
Με χορευτικά τους συγκροτήματα συμμετείχαν στο 4ο Αντάμωμα: η Θρακική Εστία Κιλκίς, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Στενημαχητών Κιλκίς «Άγιος Τρύφων», Γαλλικού «ΕΧΕΔΩΡΟΣ», Μανδρών, Τερπύλλου, Καλίνδριας «ΑΙΜΩΝ», Άσπρου «Ανατολική Ρωμυλία», Ριζίων, Γουμένισσας «Άγιος Τρύφων» και Κάτω Αποστόλων, ο Λαογραφικός Όμιλος «Ορφέας» Πεδινού, ο Σύλλογος Γυναικών Πεδινού και οι Λαογραφικοί Σύλλογοι Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου και Τούμπας «ΑΤΑΛΑΝΤΗ».
Στο χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας, βιβλίων, αλλά και υπαίθρια ταβέρνα.
 Σπουδαία παρουσία στην φετινή διοργάνωση είχε όμως και ο Σύλλογος Γυναικών Πεδινού, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο οι γυναίκες του Συλλόγου προσέφεραν εδέσματα σε όλους τους παριστάμενους.
Οι διοργανωτές για την επιτυχία του Ανταμώματος ευχαριστούν τους μεγάλους χορηγούς της εκδήλωσης, το Δήμο Γαλλικού, τη Νομαρχία Κιλκίς, το Επιμελητήριο, την ΑΝΚΙ, την ΤΕΔΚ, το Δήμο Πολυκάστρου και τη Φάρμα ΚΟΥΚΑΚΗ, καθώς επίσης και τις ακόλουθες εταιρείες για τις προσφορές τους: «Φαίδων», «Τσαχουρίδης», «Μύλος Κρηστώνης», «Αυγοδιατροφική»,«Φούρνος Πεδινού», «ΤΟΡΡΕ», «ΑΓΝΟ» και «Νικολαΐδης».