Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 8:16:06 μμ
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 11:51

Τίμησαν την Ημέρα των Ηλικιωμένων στην Φιλυριά

Την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα για την «Τρίτη Ηλικία» που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους και να επισημάνει, σε εμάς τους ακόμη νεότερους, την αναπτυξιακή δύναμη των «απομάχων» σε αρκετές περιπτώσεις, τίμησε σήμερα Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010 ο πολιτιστικός σύλλογος της Φιλυριάς διοργανώνοντας εκδήλωση στο εντευκτήριο του Συλλόγου.
Με αφορμή τη σημερινή μέρα η Πρόεδρος κ.Μαρία Κεχαΐδου, σε δήλωσή της τόνισε ότι αποτελεί πρόκληση το θέμα της στήριξης της τρίτης ηλικίας για όλους τους φορείς, με προγράμματα που μπορούν αλλά έχουν και τη θέληση να επιτρέπουν τους ηλικιωμένους να ζουν σ’ ένα περιβάλλον που ενισχύει τις δυνατότητές τους, προάγει την ανεξαρτησία τους, ενώ τους προσφέρει στήριγμα και φροντίδα καθώς γηράσκουν.
«Οι άνθρωποι, που αισθάνονται ότι η περασμένη ζωή τους άξιζε και πως δεν σπαταλήθηκε, νιώθουν εσωτερική πληρότητα, αποδέχονται το γεγονός ότι γέρασαν και αντιδρούν θετικά. Αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις δυνατότητες που έχουν και απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματά που έχει να τους προσφέρει αυτό το στάδιο της ζωής τους. Και αν θέλουμε να το δούμε από την ορθή οπτική στην Τρίτη ηλικία ο άνθρωπος, έχοντας τη σοφία της ζωής, μπορεί να δει τον κόσμο με άλλα μάτια, να χαρεί και να δώσει σημασία σε απλά πράγματα που οι νέοι παραβλέπουν και που δεν έχουν ακόμη την ωριμότητα που χρειάζεται για να τα εκτιμήσουν», υπογράμμισε η πρόεδρος. Αξίζει να σημειωθεί η προσφορά του συλλόγου στους ανήμπορους ηλικιωμένους του χωριού που με πολλή αγάπη και διάθεση προσφοράς βρίσκονται κοντά σε όσους τους έχουν ανάγκη. Ο πολιτιστικός σύλλογος της Φιλυριάς έμπρακτα προσφέρει στη μεγαλύτερη γενιά, έτσι τη μεταφορά των ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα  στο εντευκτήριο του συλλόγου φρόντισε ο Άκης Καρυπίδης!
Ο ηλικιωμένος είναι σαν το μικρό παιδί. Θέλει παρέα, θέλει να μιλάει σε ανθρώπους. Αλλιώς θα απομονωθεί, θα ξεχάσει και στη συνέχεια θα μαραζώσει. Έχουμε πολλά παραδείγματα ηλικιωμένων που στα νιάτα τους ήταν δραστήριοι, ενεργητικοί, μορφωμένοι, άνθρωποι που έχουν προσφέρει στον τόπο μας, δυστυχώς τώρα πια είναι ξεχασμένοι τόσο από το κράτος που δεν τους προσφέρει και πολλά για να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, όσο όμως και από τους ίδιους τους δικούς τους ανθρώπους. Μην ξεχνάτε τον παππού και τη γιαγιά της διπλανής πόρτας. Είμαι σίγουρη ότι αξίζει να τους γνωρίσετε. Οι ηλικιωμένοι της Φιλυριάς απόλαυσαν το καφέ τους και τα καταπληκτικά ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι νεότερες κυρίες του χωριού και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο Σάββατο στις 5 το απόγευμα. Η πρόεδρος κ.Μαρία Κεχαΐδου και όλο το Δ.Σ. ανακοίνωσε στους ηλικιωμένους την καθιέρωση του απογευματινού Σαββατιάτικου καφέ από εδώ και στο εξής. Χρόνια καλά και πολλά.