Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 8:26:50 μμ
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 08:48

Το Ποντιακό ως Ευρωπαϊκό Ζήτημα. Η Διεθνοποίηση του Ποντιακού

pontiako


Στην αίθουσα του συλλόγου γυναικών Ν. Σάντας, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Κοινωνιολόγου-πολιτικού επιστήμονα -συγγραφέα  Μιχάλη Χαραλαμπίδη με θέμα «Το Ποντιακό ως Ευρωπαϊκό Ζήτημα - Η Διεθνοποίηση του Ποντιακού». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης που εγκαινίασε ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και άλλα θέματα.
Η βραδιά ξεκίνησε με το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου που παρουσίασε χορούς από τον Πόντο. Το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την εξαιρετική παρουσίαση και καταχειροκρότησε την προσπάθειά των χορευτών.
Στην συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτισε ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων κ. Πουνερίδης, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τους στόχους του συλλόγου αλλά και στο έργο του κεντρικού ομιλητή.
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ενημέρωσε τους ακροατές για τις «πτυχές»του ποντιακού ζητήματος, ως ευρωπαϊκού, αλλά και για την διεθνοποίηση του.
Η βραδιά έκλεισε με έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στον εισηγητή και τους πολίτες, οι οποίοι έθεσαν αρκετά θέματα.
Ο σύλλογος γυναικών προσέφερε σε όλους τους παραβρισκόμενους παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ Σιγάλας, ο Δήμαρχος Γαλλικού κ. Θεοδωρίδης Γεώργιος, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Τερζίδης Δ., ο Δήμαρχος Πολίχνης κ. Θεοδωρίδης K., ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτ. Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Γαλλικού κ. Χωλίδης Ν., οι Αντιδήμαρχοι Πολίχνης κ. Ιωαννίδης και Αντωνιάδης, ο εκπρόσωπος της 71ης ΑΜ Ταξιαρχίας ΠΟΝΤΟΣ, ο Πρόεδρος Τ.Σ. Ν.Σάντας κ. Σίουτης Κ., ο πρώην βουλευτής κ. Πασσαλίδης Θ. και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και τοπικών συλλόγων.