Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, 10:02:28 πμ
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 20:53

Χρήστου Ίντου: «Η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς στα χρόνια της σκλαβιάς και η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία»

Γράφει ο Χρήστος Γκόλιαρης, π. Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του κ. Ίντου Χρήστου με τον παραπάνω τίτλο. Ο Χρήστος Ίντος ανήκει στο χώρο των διακεκριμένων σύγχρονων μελετητών της ιστορία του νομού Κιλκίς, π. Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε και συγγραφέας πλήθους ιστορικών και παιδαγωγικών βιβλίων.


Το παραπάνω βιβλίο εκδόθηκε από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παιονίας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Η θεματική του βιβλίου, με βασική εστίαση στο νομό Κιλκίς, αρχίζει με την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Οθωμανούς, διατρέχει την περίοδο της τουρκοκρατίας, με έμφαση στα προεπαναστικά χρόνια, καταγράφει την εξέγερση του 1821 στη Μακεδονία, και καταλήγει με περιεκτική αναφορά στην ιστορική περίοδο μέχρι και τους βαλκανικούς πολέμους 1912-13 κι όλα αυτά μέσα σε 130 σελίδες!
Ο συγγραφέας έμπειρος και σωστός γνώστης της ιστορίας του βορειοελλαδικού χώρου, μακριά από εθνικιστικές κορώνες ή ωραιοποιήσεις καταστάσεων και ενεργειών, καταγράφει λεπτομέρειες με περιεκτικό τρόπο που γνωρίζουν μόνο εξειδικευμένοι ιστορικοί μελετητές. Παρά την έλλειψη μεγάλης βιβλιογραφίας και αρχειακού υλικού για το συγκεκριμένο εδαφικό χώρο ( σε σύγκριση με άλλες ελληνικές περιφέρειες ) καταγράφει ονόματα περιοχών, πόλεων και χωριών, ονόματα αγωνιστών, θέατρα μαχών, στρατηγικά σχέδια πολεμικών επιχειρήσεων κ.λπ. που ξεδιαλύνουν στον αναγνώστη άγνωστες ή γνωστές πτυχές των επαναστατικών γεγονότων στην περιοχή της σημερινής περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, αλλά σε σύνδεση με την υπόλοιπη Μακεδονία και Ελλάδα.
Το βιβλίο στηρίζεται σε ιστορικά ντοκουμέντα, σε προφορικές αναφορές, σε έρευνες και μελέτες αρχείων της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε δημοσιευμένα στοιχεία των 18ου και 19ου αιώνων και γενικά αποτελεί τεκμήριο ρεαλιστικής αντιμετώπισης των γεγονότων. Ο αναγνώστης σε μικρό αριθμό σελίδων θα επιλύσει αρκετές ιστορικές απορίες ή αμφιβολίες που τυχόν έχει για την εξέγερση του 1821 στο Κιλκίς και στη Μακεδονία γενικότερα.
Από τα βασικά στοιχεία του βιβλίου είναι η στρωτή και απλή γλώσσα, καθώς και η παραστατική διάσταση του λόγου που συντελούν στη διέγερση υψηλού ενδιαφέροντος για ανάγνωση του βιβλίου. Πιστεύουμε ότι είναι ένα βιβλίο που ενδιαφέρει κάθε πολίτη του νομού μας, που τον απασχολεί η σωστή γνώση της τοπικής ιστορίας της περιοχής κατά την περίοδο εξέγερση του 1821 και μετά. Για το λόγο αυτό, κατ’ αρχή συγχαίρουμε τον εκδότη Σύλλογο Εκπαιδευτικών Παιονίας για την όμορφη πρωτοβουλία του στην έκδοση αυτού του τόσο χρήσιμου πονήματος και προτείνουμε να θέσει το βιβλίο και στη διάθεση του κοινού, μέσω των βιβλιοπωλείων έναντι συμβολικού ποσού, για να το προμηθευτούν και να το μελετήσουν πολλοί Κιλκισιώτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία και δεν έχουν πρόσβαση σε φορείς κ.λπ.
Τέλος, θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα κ. Χρήστο Ίντο για την τόσο εμπεριστατωμένη και κατανοητή παρουσίαση του όλου θέματος που καταδεικνύει την βαθιά ενασχόληση του με την ελληνική ιστορία, αλλά και την αγάπη του για την «γενέθλια γη».