Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 3:53:33 πμ
Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2012 20:46

Xριστουγεννιάτικη εκδήλωση Πολιτιστικής Εταιρείας Πηγής

phgh
Χριστούγεννα. Η εκπλήρωση της υπόσχεσης,  του Θεού προς τον άνθρωπο, για την σωτηρία του. Το σχέδιο ΑΓΑΠΗΣ του πατέρα για τα παιδιά του, υλοποιείται με την γέννηση του θεανθρώπου.
Αυτήν την ΑΓΑΠΗ,  είχε ως θέμα της το έργο, «ένα δώρο για τον Χριστό» της Κ. Σάσσου, που παρουσιάστηκε στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, της Πολιτιστικής Εταιρείας Πηγής, το Σάββατο 17-12-11, στο παλαιό δημοτικό σχολείο Πηγής, από τη θεατρική ομάδα, του συλλόγου με πρωταγωνιστές τα παιδιά: Σ. Αθανασιάδης, Β. Σατσοπτά, Λ. Σατσοπτά, Ο. Τραπεζανίδου, Ε. Αθανασιάδη, και τον κ. Χ. Σάσσο στο ρόλο του πατέρα.
Τα παιδιά φρόντισαν να διακοσμήσουν κατάλληλα τον χώρο για την παράσταση.
Μία παράσταση που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των θεατών, και που έκλεισε, το πρώτο μέρος της,  με την εξαιρετική απαγγελία του ύμνου της αγάπης, από την Ε. Αθανασιάδη.
…….
Εκείνος που αγαπάει
Όλα τα ανέχεται
Σε όλα εμπιστεύεται
Όλα τα υπομένει
Ποτέ η αγάπη δεν θα πάψει να υπάρχει.

Το δεύτερο μέρος της εορτής, άνοιξε με την απαγγελία χριστουγεννιάτικων ποιημάτων από τρία μικρά αγγελάκια, την Μ. Σατσοπτά, τον Ι. Αθανασιάδη και την Β. Σατσοπτά. Στη συνέχεια, τα παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, της Θράκης και της Ηπείρου εμφανίστηκαν στη σκηνή, με τη συνοδεία της λύρας του Ι. Σπυρίδη και έψαλαν, τα Ποντιακά, τα Θρακιώτικα, τα Ηπειρώτικα και τα Βυζαντινά χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
Τελευταία έψαλλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, που έλεγαν πριν το 1920, τον καιρό της τουρκοκρατίας στον Ίασμο της Κομοτηνής και που τα αναβιώνει κάθε χρόνο ο εκεί πολιτιστικός σύλλογος.

Την καλημέρα να σας πω
Αγιος Βασίλης να ΄ναι εδώ
Μέσα, στ’ αρχοντικό σας
Που  να είναι βοηθός σας
Να είναι καλός και βρε παιδιά
Να πάτε στην Αγιά Σοφιά
Και εκεί, να μεταλάβτε
Με τους τούρκους να τα βάλτε
Να μην θαρρείτε βρε παιδιά
Πως είναι η Ελλάς μικρά
Είναι, τα παλικάρια
Τίγρηδες, και λεοντάρια 

Και ο Άγιος Βασίλης εμφανίστηκε. Ο Α. Αθανασιάδης με το χαμόγελό του χάρισε στιγμές χαράς στα μικρά παιδιά. Τα υποδέχτηκε στο μικρό ξύλινο σπιτάκι του, που το κατασκεύασε με υπομονή και τέχνη ο Μ. Τσιλιγκαρίδης, δίπλα στην φάτνη, κάτω από τη μεγάλη βελανιδιά. Μοίρασε δωράκια, καραμέλες, ζαχαρωτά, άκουσε τις ευχές τους και βγήκε φωτογραφίες μαζί τους.
Οι μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν γλυκίσματα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα προσφορά των γυναικών του συλλόγου.
Ανάμεσά τους, ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Γεωργίτσαρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ε. Λιακοπούλου, κ. Χ. Δραγανίδης και εκπρόσωποι συλλόγων.
Η ζεστή, σχεδόν καλοκαιρινή βραδιά, κράτησε τον κόσμο μέχρι αργά το βράδυ στην αυλή του σχολείου, που σε παρέες γύρω από τις φωτιές, απόλαυσαν κάστανα και ζεστό κρασί, που ετοίμασε με την παραδοσιακή συνταγή, που γνωρίζει η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ν. Κουταλίδου.
Η Πολιτιστική Εταιρεία Πηγής, ευχαριστεί όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και εύχεται,  καλά Χριστούγεννα και καλή πρωτοχρονιά. Με υγεία και ΑΓΑΠΗ.

Καλλιόπη Ιωαννίδου-
Σάσσου