Σχόλια
Η Μητρόπολη και το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς άνοιξαν το δρόμο…
Συντάκτης: Eidisis.grΌταν διαμορφώθηκε το νέο αυτοδιοικητικό σκηνικό με τον «Καλλικράτη» και ο δήμαρχος Κιλκίς, Βαγγέλης Μπαλάσκας, είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να πάρει ο δήμος Κιλκίς το κτήριο της Μητρόπολης, την παλιά νομαρχία, είχαμε προτείνει στο χώρο αυτό να στεγάσει ο δήμος δωρεάν όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης και μαζί με την αίθουσα εκδηλώσεων που υπάρχει στο ισόγειο, να δημιουργήσει μια κυψέλη πολιτισμού.
Η παραχώρηση δεν προχώρησε, όμως η Μητρόπολη αρχίζει να μετατρέπει το κτήριο σε Πολιτιστικό Κέντρο, όπου βρήκε φιλόξενη στέγη και το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς.
Καλούμε το Σεβασμιότατο κ. Εμμανουήλ, να δώσει συνέχεια στην πρωτοβουλία του και να ανοίξει τις πύλες του Πολιτιστικού Κέντρου στα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία της πόλης και άλλους φορείς που δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη. Θάναι μια μεγάλη προσφορά στην τοπική κοινωνία, σε εποχές δύσκολες και για τους φορείς.
Ενορχηστρωμένη προσπάθεια συκοφάντησης της βουλευτίνας κ. Αμμανατίδου και του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ που τονίζει ότι «ουδέποτε ταχθήκαμε υπέρ των μεταλλείων»
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι:
Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγ. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, όπως και οι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δηλώσει την έντονη αντίθεση τους και πριν από την συγκεκριμένη Επιτροπή και στηρίζουν αμέριστα των δίκαιο αγώνα των κατοίκων του Κιλκίς ενάντια σε μία περιβαλλοντοκτόνο αποικιοκρατικού τύπου επένδυση που μόνο την εταιρία εκμετάλλευσης πρόκειται να ωφελήσει. Στην εν λόγω επιτροπή η κα Αμμανατίδου δήλωσε ξεκάθαρα μεταξύ άλλων «είμαι κατά αυτής της επένδυσης, διότι είναι μαμούθ με αποικιοκρατική σύμβαση».
Λάβαμε επίσης σε ηλεκτρονική μορφή απάντηση του π. Επιφάνιου προς τον κ. Ανανία Τσιραμπίδη αναφορικά με κείμενο του καθηγητή όπου εξέφραζε τις θέσεις του για τα μεταλλεία απαντώντας ο ίδιος στις θέσεις, όπως τις παρουσίασε, της Εκκλησίας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Ωστόσο εμείς από το κείμενο του κ. Τσιραμπίδη καταχωρίσαμε μόνο τις θέσεις του κι όχι όσα ρεπορταζιακά στοιχεία αναφέρονταν από τη συνεδρίαση. Οπότε καταγράφουμε μόνο την αντίδραση του π. Επιφάνιου που δηλώνει ότι είναι αναληθή όσα του «χρεώνει» ο καθηγητής και δεν τα είπε στην επιτροπή.
Όσα είπε καταχωρίζονται σε άλλες στήλες.
Παρατηρώ με λύπη ότι ο διάλογος για τα (ενδεχόμενα) μεταλλεία χρυσού στο Κιλκίς ξεκίνησε μεν, αλλά διεξάγεται με όρους …εμφυλιοπολεμικούς.
Εξαρχής η Πολιτεία αμέλησε να οργανώσει έναν σοβαρό διάλογο, ενώ ο Μανιάτης αλλού έλεγε άλλα κι αλλού άλλα μέχρι που άρχισε να διαφοροποιείται ακόμα κι εντός της ημέρας στο ίδιο ακροατήριο…
Εξαρχής και οι πολέμιοι των μεταλλείων σήκωσαν κόκκινες γραμμές αποδοκιμάζοντας ακόμα και επιστήμονες που διατύπωναν διαφορετική γνώμη από τη δική τους…
Αλλά έτσι ο διάλογος είναι ναρκοθετημένος και είτε χρησιμοποιείται προσχηματικά (από την πολιτεία) είτε τον επικαλούνται προσχηματικά (οι πολέμιοι)
Όσο κι δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε είναι (και) όσα περιγράψαμε μια συμπωματολογία της κρίσης. Λείπει η κουλτούρα του διαλόγου. Από τη Βουλή μέχρι το δημοτικό συμβούλιο και τη λαϊκή συνέλευση. Από το Πανεπιστήμιο μέχρι το γήπεδο.
Δεν είναι που το έχει η κούτρα μας. Κραυγαλέο έλλειμμα πολιτισμού είναι. Δυστυχώς.
Και επί της ουσίας. Θα επανέλθω μετά τις 14 Μαρτίου.
Θ.Π.
Να ένας ακόμα επαρκέστατος λόγος για την εγκαθίδρυση του Καλλικράτη. Εδώ και δεκαετίες το Πολύκαστρο υδρεύεται από παραποτάμιες γεωτρήσεις κι όλοι γνωρίζουμε ότι ο Αξιός δεν είναι και ο καθαρότερος ποταμός του κόσμου.
Όσες φορές κατά το παρελθόν το Πολύκαστρο αναζήτησε πηγές από το Πάικο για να πιουν καθαρό νερό οι δημότες του, ε, δεν πάλιωσαν οι σόλες των αντίπερα δήμων – κοινοτήτων για να τους βρουν νερό.
Τώρα στον ενιαίο δήμο είναι δύσκολο να αντιταχθούν σοβαρές ενστάσεις. Και η δημοτική αρχή προχωρεί το θέμα αφού αποτελεί και το υπ. αριθ. ΕΝΑ στοίχημα του Δημάρχου Αθ. Λαπόρδα.
Ίδωμεν.
Στο χθεσινό φύλλο αναφερθήκαμε –ιχνηλατήσαμε θα έλεγαν οι καθαρευουσιάνοι- στη δεξαμενή από όπου θα αντλήσει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του το ΠΑΣΟΚ.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Γεωργαντάς, Τσιτουρίδης και Συμπιλίδης συγκροτούν τον κορμό του ψηφοδελτίου και απομένουν δυο θέσεις.
Μια πιθανή υποψηφιότητα είναι του Μάκη Πεντζερετζή. Λειτουργεί πάντα σαν στρατιώτης του κόμματος, είναι νέος, έχει πολιτικές εμπειρίες μεγάλες και έχει γνώση του αγροτικού χώρου καθότι και γεωπόνος.
Και πάνω από όλα είναι και φιλότιμος.
***
Πάμε τώρα δυτικότερα. Από την Παιονία υπήρχε η δεξαμενή των γυναικών. Μια ή δυο θα είχαν σίγουρα θέση, αν…
Αλλά η μεν Αθανασία Λιάρτση έθεσε εξαρχής στις κρούσεις που της έγιναν ότι δεν είναι δυνατόν να της ζητείται η συμμετοχή όταν στο ψηφοδέλτιο θα είναι και οι παλιότεροι – όχι γιατί έχει κάτι μαζί τους, αλλά διότι η υποψηφιότητά της θα λειτουργούσε ως συμπλήρωμα και δεν το θέλει κανείς αυτό- η δε Ντίνα Συμεωνίδου για παραπλήσιους λόγους.
Η πιθανότητα λοιπόν να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο μια εκ των δυο είναι μικρή έως ελάχιστη.
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φαχουρίδης καταλόγισε «φαρισαϊσμό» στην πλειοψηφία και στη διοίκηση του δήμου Κιλκίς αναφορικά με τη στάση της στο ζήτημα των μεταλλείων.
Ο αναπληρωτής Δήμαρχος Περικλής Κολότσιος γενικά υπήρξε λιγομίλητος στη συνεδρίαση, αλλά στη σύντομη τοποθέτησή του διαμαρτυρήθηκε για τον χαρακτηρισμό.
Διαμαρτυρήθηκε για το «φαρισαϊσμός» αλλά ούτε ο κ. Κολότσιος, ούτε η πρόεδρος του συμβουλίου ή άλλος σύμβουλος πλην του κ. Καραμπίδη, δεν διαμαρτυρήθηκαν για τον χαρακτηρισμό «κωμωδία» με τον οποίο στόλισε τον διάλογο στο συμβούλιο ο κ. Άγγελος Αραμπατζής του Μετώπου.
Έντονα καταδίκασε την υποβάθμιση, όπως χαρακτήρισε του αναπληρωτή δημάρχου, από τον σε αργία ευρισκόμενο Δήμαρχο Ευάγγελος Μπαλάσκα ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Αφεντουλίδης.
Εμείς τιμούμε τον Δήμαρχο του Κιλκίς, άλλοι δεν τον τιμούν, κατήγγειλε και εννοούσε ότι παρά το καθεστώς αργίας που του έχει επιβληθεί ο κ. Μπαλάσκας συνεχίζει και δια της φυσικής του παρουσίας να διοικεί ο ίδιος τον δήμο.
Εντύπωση προκάλεσε ότι παρά τη δριμύτητα της καταγγελίας ο κ. Κολότσιος απέφυγε να σχολιάσει έστω την τοποθέτηση Αφεντουλίδη.
Πάντως και πριν ακόμα είχε τεθεί σε αργία, ο κ. Μπαλάσκας είχε προαναγγείλει πως όταν έρθει η απόφαση Σώκου, ουσιαστικά δεν θα αλλάξει τίποτα και ο ίδιος θια είναι καθημερινά στο δήμο.
Το είπε και το γράψαμε και τότε.
Ούτε στον ύπνο τους να τον καλομελετούσαν… Πρωί Κυριακής και ο Γιώργος Γεωργαντάς παρουσιάστηκε χωρίς συνοδείες και λοιπά …όργανα στην Ποντοηράκλεια.
Δηλαδή μπήκε στα καφενεία του χωριού, είδε και συνομίλησε με πολύ κόσμο. Όλου του πολιτικού φάσματος καθώς η κρίση έκανε πλέον σοφότερους τους Έλληνες.
Τώρα πια ο κόσμος μιλάει χωρίς φανατισμό, χωρίς παρωπίδες, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διχόνοιες.
Εκεί στην Ποντοηράκλεια λοιπόν ο Γεωργαντάς δεν επιβεβαίωσε μόνο την ξεχωριστή του σχέση με τους κατοίκους του χωριού. Επιβεβαιώθηκε και η ποιοτική διαφορά στην επικοινωνία των πολιτών με τους πολιτικούς. Όπου πια οι κραυγές και ο ξύλινος λόγος είναι απλά για τα …πανηγύρια και τα μουσεία.
Τώρα ενώπιος ενωπίω ο πολίτης αναζητεί ειλικρίνεια. Κι όταν την βρίσκει στον πολιτικό, του κάνει την τιμή να συνομιλήσει μαζί του. Αλλιώς, του γυρίζει την πλάτη κι από εδώ πήγαν και άλλοι, που λέει και η παροιμία.
Την έντονη διαμαρτυρία του ίδιου και των κατοίκων της Κοινότητας Δροσάτου μετέφερε στην εφημερίδα μας ο Κοινοτικός Σύμβουλος Δροσάτου, Νίκος Τερζενίδης, για την ποιότητα του νερού στο δίκτυο ύδρευσης. «Είναι απαράδεκτο να πίνουμε λάσπη σε μια περιοχή που το νερό βρίσκεται σε αφθονία», μας τόνισε.
Ακόμη, ο κ. Τερζενίδης επισημαίνει και την κακή εικόνα που παρουσιάζει το πάρκο της πλατείας, ενώ είναι κατεστραμμένο ακόμη και το πλαίσιο που δίνει ηλεκτρικό ρεύμα στην πλατεία, πράγμα επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα ιδιαίτερα των μικρών παιδιών που παίζουν στο πάρκο!
Μήπως πρέπει ο τοπικός αντιδήμαρχος να δώσει λύσεις;