Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 6:23:57 μμ
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2007 11:57

89η επέτειος Διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου

 Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε την περασμένη Κυριακή από το Δήμο Πολυκάστρου η 89η επέτειος Διάσπασης Μακεδονικού Μετώπου, το Σεπτέμβριο του 1918, και ταυτοχρόνως η 30η επέτειος ανεγέρσεως του Διασυμμαχικού Μνημείου, στην περιοχή του οικισμού Καραθοδωραίικα.
Μαζί με τις πολυμελείς ξένες στρατιωτικές αντιπροσωπείες των συμμαχικών δυνάμεων και των συγγενών των πεσόντων ηρώων, στην εκδήλωση συμμετείχαν και ο υπουργός Εργασίας της Σέρβικης κυβέρνησης, ο αντινομάρχης Κιλκίς Αν. Αμανατίδης, ο δήμαρχος Γαλλικού Γ. Θεοδωρίδης και ο αντιδήμαρχος Αξιούπολης.
Στο καλωσόρισμά του ο Δήμαρχος Πολυκάστρου Δημήτρης Σμυδάκης τόνισε:
«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιούμε αυτή την εκδήλωση για να αποτίσουμε έναν φόρο τιμής σε όλους αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους μαχόμενοι για την διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και προασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών. Είμαστε ευγνώμονες που οι Συμμαχικές Δυνάμεις με τόλμη, αρετή και αυτοθυσία δημιούργησαν μια ασπίδα προστασίας απέναντι στις Κεντρικές Δυνάμεις της Τριπλής Συμμαχίας εμποδίζοντας έτσι την προέλασή τους στην ελληνική ενδοχώρα. Οι πολεμικές επιχειρήσεις, παρά τις πολλές και μεγάλες απώλειες, κατέστησαν επιτυχείς διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Μεταξύ όλων των πεσόντων συμμάχων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σήμερα τιμούμε και πολυάριθμους συμπατριώτες μας που αναπαύονται στη φιλόξενη Μακεδονική Γη. Είναι εξάλλου γνωστή και αναμφισβήτητη η γενναιότητα των Ελλήνων και η αγάπη τους για την πατρίδα, που τους οδήγησε πολλές φορές στην ιστορία σε θυσίες και αγώνες άνισους και δύσκολους για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της πατρίδας.
Είναι ιδιαίτερη τιμή και χρέος μας να θυμόμαστε τους γενναίους ήρωες του Μακεδονικού Μετώπου, έτσι ώστε να διατηρούμε ζωντανή την μνήμη τους και να τη μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές ως πρότυπο ανδρείας και αυτοθυσίας για την αποκατάσταση της ειρήνης.
Ας ευχηθούμε να μην έχουμε στο μέλλον τέτοια γεγονότα και να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Ας ευχηθούμε να πρυτανεύει η λογική, η συνεννόηση και η συνεργασία των λαών για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη».
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στο Μνημείο, παρατέθηκε στα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών και τους τοπικούς παράγοντες δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών του Πολυκάστρου.