Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 5:17:45 μμ
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2009 09:35

Αδελφοποίηση Γαλλικού και Δήμου Μοντεσάνο-Σαλεντίνο

Πολυμελής αντιπροσωπεία από το Δήμο Γαλλικού, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γαλλικού, Γεώργιο Θεοδωρίδη, μετέβη στην Ιταλία στις 24 Απριλίου για την επίσημη τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης με το Δήμο Μοντεσάνο-Σαλεντίνο. Η επίσκεψη διήρκησε 5 ημέρες, από τις 24 έως τις 29 Απριλίου. Στην αποστολή συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, του Τοπικού Συμβουλίου Νέων, του Πολιτιστικού Σωματείου Καμπάνη, νέοι από τα μητρώα του ΤΟΣΥΝ του Δήμου, καθώς και οι υπεύθυνοι του προγράμματος.
Στα πλαίσια του προγράμματος πολλές ιταλικές οικογένειες προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τους εφήβους της αποστολής, με σκοπό να έρθουν σε άμεση επαφή με τη διαφορετική κουλτούρα, τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον τρόπο ζωής γενικότερα. Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία φιλικών δεσμών μεταξύ των εφήβων, όπως φάνηκε τη στιγμή του αποχαιρετισμού.
Υπό τα θερμά χειροκροτήματα όλων των παρισταμένων, τη Δευτέρα 27 Απριλίου, παρουσία των μελών του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου  και της ελληνικής αποστολής, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την αδελφοποίηση του Δήμου Γαλλικού με τον Δήμο Μοντεσάνο-Σαλεντίνο της Ιταλίας, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος αδελφοποιήσεων «YoRyE-Young Role in the Young Europe».
Το Μοντεσάνο είναι ένας Δήμος με ομοειδή χαρακτηριστικά οικονομίας  και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά με το Δήμο Γαλλικού και με το Νομό Κιλκίς γενικότερα. Η Κάτω Ιταλία υπήρξε για μια περίπου χιλιετία σημαντικό κέντρο του ελληνισμού. Οι απόγονοι αυτών των πρώτων μεταναστών καταφέρνουν να κρατήσουν ζωντανά τα στοιχεία που συνιστούν την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα των Ελλήνων. Με τις ελληνικές επιγραφές στους δρόμους, με την γκρεκάνικη διάλεκτο, με τα τραγούδια τα οποία περνάνε από γενιά σε γενιά.
Εκεί βρίσκεται μια Ελλάδα ξεχασμένη, με την πιο γλυκιά, την πιο τραγουδιστή ελληνική που μιλήθηκε ποτέ, την Griko και όπως είναι φυσικό οι ελληνόφωνοι πληθυσμοί νιώθουν υπερήφανοι, βλέποντας ότι η ιδιαίτερη πατρίδα τους ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις συνεργασίας με Δήμους όπως ο Μοντεσάνο.
Στην ομιλία του κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης ο Δήμαρχος Γαλλικού κ. Θεοδωρίδης χαρακτήρισε ως σημαντική και συμβολική την πράξη αδελφοποίησης των δύο Δήμων. Υπογράμμισε τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο περιοχές, αναφέρθηκε εκτενέστερα στις ομοιότητες των δυο δήμων, εξέφρασε την πίστη του ότι η αδελφοποίηση θα πετύχει τον σκοπό της και ευχαρίστησε θερμά όλους για τη φιλοξενία.
«Προφανώς, τόνισε, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε την ιστορία και τις παραδόσεις μας. Χωρίς αμφιβολία πάντα θα υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που θα μας «χωρίζουν», ας μην αφήνουμε αυτά, όμως, να μας «διαιρούν». Είναι η πραγματοποίηση του αρχαίου ρητού "Η ΙΣΧΥ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ"».
Οι δυο Δήμαρχοι μετά την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» και των αναμνηστικών διπλωμάτων της αδελφοποίησης, αντάλλαξαν σημαίες, αναμνηστικές πλακέτες, δώρα και ευχές. Μεταξύ των δώρων που πρόσφεραν στον Ιταλό Δήμαρχο, Εουσέμπιο Φεράρο, ήταν ένα άγαλμα της θεάς της σοφίας και της μάθησης, της Θεάς Αθηνάς, και μια επιγραφή του όρκου του Ιπποκράτη.
Η σεμνή και συγκινητική αυτή εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και των δύο χωρών. Στην συνέχεια παρατέθηκε επίσημο δείπνο στην αυλή του ιστορικού Παλατιού Μπιτόντι.
Τις επόμενες  ημέρες η Δημοτική Αρχή του Μοντεσάνο, οργάνωσε επισκέψεις για την ελληνική αποστολή σε αξιοθέατα του Δήμου. Η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε την καθολική εκκλησία του Σαν Ντονάτο, όπου παρακολούθησε μια τελετή βάπτισης, το εκκλησάκι του Σαν Ντονάτο στην είσοδο της πόλης, την πλατεία του Άλντο Μόρο και τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, που οδηγεί στο ιστορικό μνημείο Calvario, που απεικονίζει την Εβδομάδα των Παθών του Χριστού όπως και το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και πολλές βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Εκτός του Δήμου Μοντεσάνο πραγματοποίησε μια επίσκεψη στην πανέμορφη πόλη του Λέτσε, περπάτησε στους δρόμους της πόλης και επισκέφτηκε την καθολική εκκλησία του Αγίου Σταυρού, που είναι γνωστή λόγω της έντονης μπαρόκ αρχιτεκτονικής.
Αξίζει να αναφέρουμε τη διοργάνωση τουρνουά βόλεϊ και ποδοσφαίρου μεταξύ των εφήβων, που οργάνωσαν οι ιταλικές αρχές, θέλοντας να προωθήσουν το αθλητικό πνεύμα και να τονίσουν την αξία του αθλητισμού ως αναπόσπαστο τμήμα της εκπαίδευσης.
Την τελευταία ημέρα διοργανώθηκε μια ελληνοϊταλική βραδιά, όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί και όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά προϊόντα από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Σωματείου Καμπάνη, εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους παρουσιάζοντας χορούς από τον Πόντο, την Μακεδονία και την Θράκη. Υπό το πνεύμα της αδελφοποίησης, στο τέλος της εκδήλωσης τα μέλη του χορευτικού χόρεψαν Συρτάκι καταχειροκροτούμενα.