Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 5:56:23 μμ
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 04:01

«Αετονύχηδες μυρίστηκαν φιλέτα δίπλα στο ΤΕΙ Κιλκίς»

 Την έντονη αντίδραση της Κοινωνίας Πολιτών Νομού Κιλκίς προκάλεσε η προσπάθεια παραχώρησης οικοπέδων ακριβώς μπροστά από το χώρο που σήμερα κατασκευάζονται τα ΤΕΙ Κιλκίς.
«Αισίως διανύουμε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και μερικοί παρατρεχάμενοι της εξουσίας συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούν σε αυτή τη χώρα να κερδοσκοπούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου», αναφέρει η Κοινωνία Πολιτών.
«Όντας ταγμένοι να διαφυλάσσουν το δημόσιο συμφέρον επιχειρούν να «πιάσουν πόρτα» έγκαιρα εξασφαλίζοντας εαυτούς και τους απογόνους τους ακόπως.
Είπαμε πως αυτή η πόλη πρέπει να αποκτήσει χρήσιμες υποδομές και υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για να γίνει: Τα εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και ο αποκατασταθείς παλαιός χώρος απόθεσης απορριμμάτων μαζί με το πρώην πεδίο βολής είναι μεγάλες περιαστικές εκτάσεις που με στοιχειώδη προγραμματισμό και λογική μπορεί να γίνουν πάρκα, χώροι εκπαίδευσης, αθλητισμού και γενικότερα κοινωφελών δραστηριοτήτων.
Ειδικά, ο ευρισκόμενος στα αζήτητα χώρος της πρώην χωματερής πίσω από το ΚΤΕΟ, εκτάσεως περίπου 400 στρεμμάτων, με την έναρξη εργασιών κατασκευής κτιρίων για τα ήδη λειτουργούντα τμήματα των ΤΕΙ δρομολογεί την μελλοντική χρήση του έως ενός campus, μιας πανεπιστημιούπολης, που θα περιλαμβάνει εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια, αθλητικούς χώρους, βιβλιοθήκες, χώρους αναψυχής, συνεδρίων και τέλος πάντων ότι απαιτεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό συγκρότημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για να μην τιναχτεί στον αέρα αυτή η προοπτική αυτή τη στιγμή απαιτείται μια προϋπόθεση: Να δεσμευτεί όλος ο χώρος για αυτό το σκοπό και να μην γίνει καμιά παραχώρηση κοινόχρηστης έκτασης για άλλη δραστηριότητα. Αυτή είναι η κοινή λογική, αυτό είναι το συμφέρον των πολλών, αυτή είναι η στοιχειώδης πράξη προάσπισης της αναπτυξιακής προοπτικής της πόλης και το νομού μας. Γιατί στην εποχή της γνώσης, της καινοτομίας δεν υπάρχει πιο παραγωγική επένδυση από την παιδεία.
Από αυτή τη θεώρηση μέχρι την τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε ως πολίτες αυτού του τόπου υπάρχει ένα χάσμα. Δεν ερμηνεύει κανείς διαφορετικά την άκρως ωφελιμιστική και διακεκριμένη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου  να παραχωρήσει κοινόχρηστα αγροτεμάχια ακριβώς δίπλα στον προοριζόμενο για χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χώρο, που μέχρι μερικά χρόνια πριν ήταν στα αζήτητα.
Με το που άρχισε να ανεγείρεται και κτίριο των ΤΕΙ εμφανίστηκαν και οι ξύπνοι που είναι με κάποιο τρόπο δίπλα στα κέντρα αποφάσεων και με τα γνωστά τερτίπια επιχειρούν να αποκομίσουν υπεραξίες που κάποιος εργαζόμενος θα χρειαζόταν να δουλεύει δυο ζωές για να τις αποκτήσει. Χωρίς να υπολογίζουν κατ’ ελάχιστον τους λοιπούς. Αρκεί η προσωπική ανέλιξη και επιβίωση σε μια χώρα που έχει ως κύριο σύνθημα το ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι πως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης του νομού που κυκλοφορούν ανερυθρίαστα ανάμεσά μας ψήφισαν, ανέχτηκαν ή θα ψηφίσουν μια τέτοια απόφαση.
Αν υπάρχει έστω και ένας λόγος ας τον ακούσουμε. Εμφανώς και όχι στο παρασκήνιο. Διαφορετικά πρέπει να δεχθούν την οργισμένη αντίδραση των πολλών. Αυτή είναι και η μόνη δυνατότητα της Κοινωνίας Πολιτών νομού Κιλκίς. Να ενημερώσει και να δραστηριοποιήσει , όχι να υποκαταστήσει καμιά εξουσία. Να απαιτήσει τη διαφάνεια. Αυτό πρέπει να πράξουμε και αυτό ζητούμε από όλους που συμφωνούν σε αυτό που αναγράφεται σε αυτό το κείμενο.
Ανεξάρτητα από το τι εκπροσωπεί ο καθένας, να υπάρξει μια μαζική κινητοποίηση  με δηλώσεις, αποφάσεις φορέων, έντονης κινητοποίησης του Δημοτικού Συμβουλίου,  εκδηλώσεις που θα διατρανώνουν την αντίθεση των πολλών να πάψουν να μας θεωρούν δεδομένους και υποτακτικούς.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται έμπρακτα ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός, πρόγραμμα, στόχοι που να υλοποιούνται σιγά – σιγά σ' αυτήν την πόλη . Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλκίς , από την στιγμή που δεν συναινεί με μια τέτοια εξέλιξη , να κινητοποιηθεί προς κάθε κατεύθυνση.  Γρηγορείτε σε λίγο θα είναι πολύ αργά.
Η Κοινωνία Πολιτών δεν θα περιοριστεί  σε αυτό το δημοσίευμα, θα χρησιμοποιήσει και άλλες μορφές αγώνα για να μην περάσει μια τέτοια απόφαση».